ALAYKÖY
okuma süresi: 6 dak.

2013 Mali destek programında ihracata yönelik işletmelere öncelik

2013 Mali destek programında ihracata yönelik işletmelere öncelik

Küçük ve orta boy sanayi işletmelerin rekabet gücünün arttırılmasına yönelik 2013 mali destek programı tanıtımına Alayköy Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen toplantı ile başlandı.

Yayın Tarihi: 08/03/13 18:08
okuma süresi: 6 dak.
2013 Mali destek programında ihracata yönelik işletmelere öncelik
A- A A+

Bu yıl TC kaynaklarından 4 milyon TL ayrılan hibe programında, uygun görülen projelere 25 bin ile 250 bin arasında hibe verilecek.

Hibe programında Üretimde katma değer ve verimlilik artışının sağlanması, ürünlerin uluslararası ticaret imkânlarına kavuşturulmasına öncelik verilecek.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun'un da katıldığı Alayköy Sanayi Bölgesi'nde, Şaika Pastanesi'nde yer alan tanıtım etkinliğinde, Sanayi Dairesi Müdürü Soley Akçaba, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Cansev Metbulut, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, Kalkınma Bankası Müdürü Ercan İbrahimoğlu, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, ve hibe programını koordine eden Küçük Orta Boy İşletmeleri Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) Müdürü Ebru Sertoğlu da hazır bulundu.

Sunat Atun tanıtım etkinliğinin açılığında yaptığı konuşmada, hibe programına 2011'de Türkiye tarafından aktarılan 3 milyon TL ile başlandığını, 2012'de hibe programına tarım ve turizm sektörünün de dahil edildiğini anlattı.

Bu yıl küçük ve orta boy sanayi işletmelerinin rekabet gücünün artırılmasına yönelik kısmi hibe programına 4 milyon TL, tarım sektöründeki işletmelere 5 milyon TL, turizm sektöründeki işletmelere 5 milyon TL ayrıldığını belirten Atun, verilecek hibenin projenin toplam maliyetinin yüzde 20'sinden az ve yüzde 50'sinden fazla olamayacağı göz önünde tutulduğunda, işletmenin de harcayacağı meblağla birlikte toplam yatırımın 28 milyon TL olmasını beklediklerini kaydetti.

Atun, 2012 yılında 8 milyonluk hibe programı sayesinde, yatırımcının kendi sermayesinden kullandığı kaynaklarla birlikte 19 milyon TL'lik yatırım yapıldığını kaydetti.

İHRACATA YÖNELİK İŞLETMELERE ÖNCELİK

"Öncelik verilecek olan alanlar ihracata dönük yatırım yapacak olan işletmelerdir" diyen Atun, narenciye, patates, nar, enginar ve zeytinin tarım ürününden, endüstriyel mamule geçişini sağlayacak tüm yatırımların da hibe programı kapsamına alındığını ifade etti.

Ürünlerin gerek Türk standartları gerekse AB standartlarına uyumlu yapabilmek için hazırlanan projelerin de değerlendirileceğini ifade eden Atun, yenilenebilir enerji ve enerjinin daha verimli kullanılmasına yönelik projelerin de kısmi hibe programına dahil edildiğini ifade etti.

BİLİŞİM SEKTÖRÜ DE DAHİL EDİLDİ

Bu yıl bilişim sektörünün de kapsama dahil edildiğini, söz konusu sektörün yurt dışı fuarlara katılımlarının da destekleneceğini kaydeden Atun, "yurt dışına yazılım hazırlayan, yazılım ihraç eden ciddi derecede firmalarımız, önemli hacimli yazılım ihracatı yapmaktadırlar" dedi.

FAİZ DESTEKLİ KREDİLER DEVAM EDECEK

Üreticiye yönelik faiz destekli kredilerin de devam edeceğini belirten Atun, beş banka tarafından sunulan 60 bin TL'ye kadar (yüzde 6) faiz destekli kredi programının 2013'te de devam edeceğini kaydetti.

3 BİN ESNAF YARARLANDI

UBP hükümetinin göreve geldiği dönemde, Kalkınma Bankası dışında sadece bir banka tarafından 15 bin TL'ye kadar yüzde 14'le esnaf kredisi verildiğini belirten Atun, bugün beş banka tarafından sunulan faiz destekli kredilerden 3 bin üzerinde esnafın yararlandığını, alınan kredilerin toplamının 130 milyonu aştığını kaydetti.

GURURLA BAKACAĞIMIZ BİR TEMELDİR

Atun, "Geçmişte 1, 2 veya 3 kişinin aldığı milyonluk krediler yerini, bir kişinin en fazla 60 bin TL aldığı sisteme bırakmıştır. Siyasi iradenin karar verme süreçleri şahsın alacağı kredi noktasından programı uygumla noktasına taşınmıştır. Geriye baktığımız zaman gururla bakacağımız bir temeldir." dedi.

Atun, Geçmişte işletmelere sadece gayrimenkul karşılığında kredi verilmesi zihniyetinin kefaletle kredi verilmesi noktasına getirildiğini söyledi.

ESNAF TEMİNAT KOOPERATİFİ

Kredi almak için teminat koşulunu yerine getiremeyen esnaflar için "Esnaf Teminat Kooperatifi" oluşturulması için çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Atun, gerekli teminatı gösteremeyen esnafların teminat eksiğinin oluşturulacak fondan karşılanacağını söyledi.

Atun, Esnaf ve Zanaatkarlar Odasının öncülük yaptığı yeni düzenlemenin ilk olarak Alayköy esnafına sunulacağını da belirtti.

SANAYİ BÖLGELERİ İŞLETMELERİN YÖNETİMİNE VERİLECEK

Alayköy Sanayi Bölgesinde belediye hizmetlerin de aksatılmakta olduğunu gözlemlediğini dile getiren Atun, bakanlığın, sanayi bölgelerinin bölgede faaliyet gösteren işletmeler tarafından yönetilmesi yönünde yasal düzenlemeler üzerinde çalıştığını söyledi.

"Sanayi bölgelerin otoriteleri sivil otoriteye, yani o bölgeyi kendi iş insanlarının oluşturacağı yönetim kurullarına devredilecek" diyen Atun, yasallaşması halinde uygulamaya Alayköy Sanayi Bölgesi'nden başlayacaklarını ifade etti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.