İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Meclis'te gündem Mazbatalar ve gündem dışı çeşitli konuşmalar...

Meclis'te gündem Mazbatalar ve gündem dışı çeşitli konuşmalar...

Meclis Genel Kurulu'nda milletvekilleri, gündem dışı konuşmalarıyla çeşitli konu ve sorunları gündeme getirdi.

Yayın Tarihi: 28/03/13 14:48
okuma süresi: 10 dak.
Meclis'te gündem Mazbatalar ve gündem dışı çeşitli konuşmalar...
A- A A+

İlk olarak onaya ve bilgiye sunuşlar bölümüne yer verilen Genel Kurul'da, Borç-Alacak İlişkilerini Düzenleyen Tüm Mevzuata İlişkin Değişiklikleri Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Ad-Hoc) Komite'nin süresinin uzatılmasına ilişkin karar onaya sunuldu.

Bu aşamada söz alan TDP Milletvekili Emiroğluları, bu komitenin çalışmalarından olumlu sonuçlar elde edildiğine işaret ederek "Meclis çalışmıyor" şeklindeki eleştirilere atfen, bu çalışmaları, meclisin ciddi üretim yaptığı, istediği zaman yapabileceğinin de göstergesi olarak değerlendirdi.

Emiroğluları, bu komitenin çalışmalarının devam etmesinin ekonomi için olumlu gelişmeler sağlayacağını; bundan sonrasında hükümete de görevler düştüğünü söyledi.

Komitenin görev süresinin uzatılması önerisine oylarının olumlu olacağını ifade eden Emiroğluları, komite üyelerine çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Daha sonra karar oybirliğiyle kabul edildi.

Kamu Görevlileri (Değişiklik)Yasası'nın komitede görüşülmesi için ivedilik kararı da onaylandı.

UBP'nin Ekonomi, Maliye Bütçe ve Plan Komitesi'ndeki üyesi Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu'nun yerine Zorlu Töre'nin atandığı da bilgiye sunuldu.

KALYONCU

Genel Kurul'da daha sonra gündem dışı konuşmalara geçildi. İlk gündem dışı konuşmayı CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu, Ercan Havalimanı'nın özelleştirilmesi konusunda yaptı.

Ercan havalimanının özelleştirilmesiyle ilgili hükümeti eleştiren Kalyoncu, Ercan havaalanının özelleştirilmesinin acele ile yapıldığını söyledi.

KKTC'nin bir turizm ülkesi olduğunu kaydeden Kalyoncu uçak biletlerinin sübvansiyonu için her yıl milyonlarca lira harcandığını öne sürdü.

Turizm ülkesi olunmasına rağmen Türkiye'den daha pahalı bir havalimanına sahip olunduğunu kaydeden Kalyoncu, gelinen noktada kapatılan Kıbrıs Türk Havayolları'nın öneminin ortaya çıktığını ifade etti.

İnsanların işsiz kalacağı uyarısını daha önce de yaptıklarını söyleyen Kalyoncu, kendilerinin duyarlılık gösterdiği konularda hükümeti, tersini yapmakla suçladı.

SANER

Eleştirileri yanıtlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, " ilk kez bir ihale açık artırmayla ekranlar önünde canlı yapıldı" diyerek Ercan Havalimanı'nın peşkeş çekildiği iddiasının gerçekleri yansıtmadığına işaret etti.

Bilet fiyatlarının yarısının vergiye gittiği iddialarını yalanlayan Saner, yeni yasal düzenlemeyle uygulamaya konulan havalimanı çıkış ücretleri, aydınlatma ve benzer ücretlerle ilgili rakamsal bilgiler aktardı.

Saner, Ercan'dan yılda 10 milyar dolar kazanç sağlandığı iddiasını da yalanlayarak 2010 yılında zarar edildiği, daha sonraki yıllarda kara geçildiği ancak bunun 10 milyar dolar kadar olmadığını anlattı.

CTP-BG Milletvekili Teberrüken Uluçay'ın yerinden sorduğu, bir soru üzerine ise Saner, Şartnameyle ihaleye çıkıldığına işaret ederek sonradan bu şartları değiştirmenin başvuran şirketlere dava açma hakkı doğurabileceğini söyledi.

CTP-BG Milletvekili Sibel Siber'in yerinden sorduğu, ihaleden sonra hükümetin şartnamede tek taraflı değişiklik yaptığı, dolayısıyla yeniden ihaleye çıkılması gerekip gerekmediği sorusunu yanıtlayan Saner, ihaleye çıkılmasının ardından yapılan tek değişikliğin şirketin kusuru olmaması durumunda sözleşmenin feshiyle ilgili maddesi olduğunu kaydetti.

ALBAYRAK

CTP-BG Milletvekili Arif Albayrak, tiyatrolarla ilgili gündem dışı konuşmasında, bu aralar şiir günü, tiyatrolar günü gibi birçok kültürel, sanatsal gün bulunduğuna işaret ederek devletin kültürel konularda "cılız kaldığını" ifade etti.

Tiyatroları konuşacağı oturumda ilgili bakanın salonda bulunmamasına tepki gösteren Albayrak, hükümetin kültür sanat konusundaki politikalarını eleştirdi.

Kıbrıs Türk tiyatro tarihi hakkında kısa bir bilgi veren Albayrak, Kültür sanat danışma kurulu'nun aldığı kararların uygulanmadığını savundu.

Yerleşim bölgelerinin isimlerinin değiştirilmesinin ardından tabelalarda sadece yeni isimlerin bulunmasını eleştiren Albayrak, bölge ve okullara Kıbrıs Türk halkının önemli kişilerinin adlarının verilmesi konusunda hassasiyet gösterilmesini istedi.

Albayrak, Dipkarpaz'da Altınsahilde yapılması planlanan rock festivali konusuna da değinerek, bunun çevreye verebileceği tahribatın göz ardı edilemeyeceğini ifade etti.

ÜSTEL

Eleştirileri yanıtlamak üzere söz alan Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla sanatçıları onore etmek için yemek düzenlediklerini belirterek birçok sanatçının katıldığı bu yemeğe belediye tiyatrosunun katılmadığını anlattı.

"Kendilerine göre haklı olabilirler ama bize göre değiller" diyen Üstel, kendilerinin sanatçıları sadece yılda bir gün değil her zaman düşündüklerini belirterek,yıllardır binası olmayan Devlet Tiyatroları'na bina kazandırmak için çok çalıştıklarını ancak çeşitli nedenlerle bütçeye kaynak koymayı başaramadıklarını anlattı.

Kültürevi kurma konusunda belediyeyle anlaşamadıklarını da anlatan Üstel, "gönül isterdi ki bu sanatçı arkadaşlar birbirleriyle dayanışma içinde olsunlar ve bu güzel kültürevini ülkeye kazandıralım. Sadece AKM'ye kalmasın, her türlü sanatsal kültürel etkinlikler burada da yapılabilsin" şeklinde konuştu.

Sanatçılara gereken ilgi ve değeri verdiklerine inandığını belirten Üstel, bazı eksiklerinin olabileceği ancak ellerinden geldiğince sanatçılarla bir araya gelerek sorunlarını da dinlediklerini kaydetti.

"ALTINKUM'DA YAPILACAK FESTİVAL YOK"

Bakan Üstel, Altınkum'da yapılacak herhangi bir festival olmadığını, bölgede onun dışında da bilgilerine gelen herhangi bir organizasyon bulunmadığını açıkladı.

Oradaki kaçak yapılaşmaya karşı girişimlerinin sürdüğünü anlatan Üstel, yol yapım çalışmaları konusunda da, çevreye tahribat yapılmaması konusunda hassasiyet gösterdiklerini ve çalışmaların da bu çerçevede sürdürüldüğünü kaydetti.

EMİROĞLULARI

TDP Milletvekili Mustafa Emiroğluları, hükümet icraatları konusunda yaptığı gündem dışı konuşmada, Salamis Bay Conti Otel'de dün bir aşçının işine son verildiğini ve orada kaosun hakim olduğunu iddia etti.

Otel'deki sorun hakkında bilgi veren Emiroğluları, otele yurtdışından bir baş aşçı getirildiğini, yeni baş aşçının yine yurt dışından kendi ekibini getirttiğini ve eski personelin işten çıkartılmaya başlandığını öne sürdü.

Ercan Havalimanı'nın özelleştirilmesi ihalesini eleştiren Emiroğluları, bu uygulamanın tekelleşmenin önünü açtığını savundu.

Emiroğluları, Güney Kıbrıs'taki ekonomik krize de değinerek, bu krizin KKTC'yi de etkileyebileceği "dolayısıyla Rumlara gülecek halimiz yok" diyerek yetkililerin bu konudaki söylemlerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.

ÜNVERDİ

Eleştirileri yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Salamis Otel'deki olayla ilgili bilgi alarak hemen girişimde bulunduklarını, gerekli çalışmaları başlattıklarını açıkladı.

İşverenle görüştüklerini ve işverenin kendilerine gelişen turizm sektöründe ayakta kalmak için uğraş verdiğini anlattığını söyledi.

Verilen çalışma izinlerinin her an geri alınabileceği uyarısında bulunan Ünverdi,Gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek endişe edilmemesini istedi. Ünverdi, önceliklerinin işsizlerin istihdamı olduğunu vurguladı.

Önümüzdeki salı günü turizm sektörünü toplantıya çağırdıklarını kaydeden Bakan Ünverdi KKTC vatandaşlarının istihdamı konusuna öncelik vereceklerini ifade etti.

Mimoza Otel ihalesinin Bakanlar Kurulu'nun gündeminde olduğunu söyleyen Ünverdi, güvenlik konusundaki eleştirilerin ise yersiz olduğunu söyledi.

BORÇ-ALACAK İLİŞKİLERİYLE İLGİLİ YASA ÖNERİLERİNE GEÇİLDİ

Genel Kurul'da gündem dışı konuşmaların ardından, sorulara geçildi. Bazı yanıtlar okunurken ilgili milletvekilleri toplantıda bulunmayanlar ise ertelendi. Daha sonra Borç-Alacak İlişkilerini Düzenleyen Tüm Mevzuata İlişkin Değişiklikleri Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Ad-Hoc) Komite'nin hazırladığı mazbatalarla ilgili şu yasa önerilerinin görüşülmesine geçildi:

"Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken ve/veya Tahsil Edilemez Hale Gelen Borçların Ekonomik İyileştirme Kapsamında Yeniden Yapılandırılması (Geçici Kurallar) (Değişiklik) Yasa Önerisi ile Hukuk Muhakemeleri Usulü (Geçici Kurallar) (Değişiklik) Yasa Önerisi."

Bu arada, "mazbata mağdurları" da genel kurulun konuk locasında oturumu izliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.