İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

THD: "Yanlış ve plansız eğitim işsizliği yaratıyor..."

THD: "Yanlış ve plansız eğitim işsizliği yaratıyor..."

Toplumsal Hareket Derneği yayınladığı bildiri ike geçlerin istihdam sorununa değindi... Başkan Faize Terazi imzalı açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 20/06/13 07:39
okuma süresi: 3 dak.
THD: "Yanlış ve plansız eğitim işsizliği yaratıyor..."
A- A A+

Son 6 yıldır ülkemizde yaşanan ekonomik çöküş ve gittikçe tırmanan işsizlik sorunu gündemde yeterince hak ettiği yeri ve önemi bulamıyor ne yazık.

Federal sistemde ortağımızla eşit egemenliğe sahip bir Halk olabilmemiz için sadece siyasi ve idari paylaşım yönünden eşit olmak yeterli değildir. Ayni zamanda ekonomik anlamda da eşit ve güçlü bir Halk olmamız gerekmektedir.

Yanlış ve plansız eğitim politikalarımız yüzünden, bugün ekonomiye kazandıramadığımız kalabalık üniversiteli işsiz gençler ordumuz ve arkadan yetişen bir o kadar daha genç insanımız ne olacak ? Anlaşma olsun olmasın çok değil beş on yıl içerisinde işsizliğin neden olduğu ciddi bir göç ve nüfus kaybı bizi beklemektedir. Eğer ortada bir halk kalmazsa nerde kalır o zaman bizim savunduğumuz siyasi eşitlik, egemenlik ve devlet kavramı.

Sürdürülebilir bir devlet gücünü başka devlet veya halklardan değil, kendi halkından alır. Halkın güçlenmesi ise ancak tüm bireylerinin fırsat eşitliği çerçevesinde ekonomik özgürlüğe ve refaha kavuşması ile mümkün olabilir.

Ülkemizde üniversiteli işsiz bir genç nesil yaratılmasının iki temel nedeninden birincisi gençlerimiz orta eğitim sırasında, meslek seçimi hususunda doğru yönlendirilmediği için, belli popüler mesleklerin ülke ihtiyacı üzerinde bir popülasyona ulaşmasına neden olunmuştur. Eğitim politikalarındaki diğer bir eksiklik ise ülkenin ara eleman ihtiyacına cevap verecek olan meslek okullarına gerekli önemin verilmemesi ve gençlerimizin ünvan sahibi olmaktan önce, meslek sahibi olmaları konusunda bilinçlendirilmemeleridir.

Devlet yöneticilerinin istihdam sorunu konusunda hiçbir ekonomik politikaları yoktur. Sektörel kalkınma planları yapılmamıştır ve sektör temsilcileri ile işbirliği içerisinde değildirler. Kamu geçmişteki yanlış istihdam politikalarından dolayı tıkandı diyerek istihdama özel sektörü adres göstermek de marifet değil. Özel sektör çok daha zor durumdadır. İşletmeler kendilerini ayakta tutabilme derdinde, batmamak için suyun üzerinde kalma çabasına düştüler. Bırakın istihdam yapmayı mevcutları işten çıkarıyorlar. Ekonomi öyle otomatik pilota bağlanılarak yönetilemez. Sektörler tek tek masaya yatırılarak ekonomi planlanmalıdır.

Aksi takdirde tepesinde kavga edilen bu devlet, halkını ve insanını yaşatamadığımız için, bir gün ayaklarımızın altından kayıp gidecektir.

Faize Tarazi

Başkan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.