Araç plakaları hakkında bilinmesi gerekenler

Yayın Tarihi: 18/04/11 08:04
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Son haftalarda KKTC'nin gündemini işgal eden önemli konulardan bir taneside motorlu araçların plâkaları olmuştur.

Bilenler bilmeyenler ile siyasilerin konu hakkındaki gelişigüzel veya eksik beyanatları kamuoyunun aklını daha da karıştırmış ve plaka imalatlarında izdihamlara neden olmuştur.

Kimileri devletin para toplamak için yaptığı özel bir düzenleme, kimileri plâka imalâtçılarının stoklarını eritmeye veya siyasal gündemi değiştirmeye yönelik ürettiği görüşler ve yorumlar yazılı ve görsel basınımızda yer almıştır.

Her şeyi en iyi bilen ve dedikoduda üretmekte uzman olan halkımız ile her zaman olduğu gibi özellikle de siyasilerimiz gerekli araştırmayı yapmadan, biraz da ayıp olmasın diye beyanat üstüne beyanatlar vermeye başladılar.

Hatta, o kadar ileri gidildi ki 1 Nisan'dan itibaren yapılan Tüzüğün yürürlüğe girmesinden bahsedilmeye başlandı.

Hükümet ise halka net ve doyurucu bir açıklama veya duyuru yapmak için fazla meşguliyetten herhalde vakit bulamadı.

Bu konudaki dedikodular arttıkça halkımızın büyük bir kısmı ne olur ne olmaz 135 TL ceza ödememek ve 10 puan kaybetmemek için plâka imalatçılarına koşup plâkalarını değiştirme yönüne gitmişlerdir.

Bu duruma bakıldığında halkın hükümete olan güvensizliğini bir kez daha görmekteyiz.

Hükümetlerin ve dolayısıyla bürokratların acemiliğinden ve hukuk tanımazlığından halkımız az mı mağduriyet yaşadı?

Hâlbuki bunun nedeni uzun süre gerektiği gibi yapılmayan trafik denetimleri dolayısıyla meydanı boş bulan ve egosunu veya fantezilerini tatmin etmek için yasaları dikkate almayanların kendi zevkleri doğrultusunda yaptırdıkları gayri yasal ölçü ve şekillerdeki araç plâkalarından dolayı meydana gelmiştir.

Pekâlâ, bu gayri yasal ölçülerde ve şekillerde araç plâkası yapanların bu konuda hiç mi suçları yoktur?

Bunlara ne gibi cezalar uygulandı?

Diğer bir anlatımla, meydanı boş bulan ve yukarıdaki nedenler dolayısıyla yürürlükteki mevzuata uymamayı kendine hak görenler veya fırsat bilenler KKTC'de araç plâkası anarşisinin oluşmasına neden olmuşlardır.

Herkesin duyduğu veya zannettiği gibi bu konu ile ilgili yeni bir Tüzük yayınlanmamıştır.

İlgili mevzuat, 21/1974 sayılı Yasa'nın 5(1). maddesi uyarınca 1974 yılında, yani 37 sene önce yayımlanan "Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü'nün" (4). maddesine istinaden plâka numaraları ile ilgili kurallar EK II olarak yayımlanan kısımda yeralmıştır.

Motorlu Araçların şekil, büyüklük, renk ve plâkaların konacağı yerleri düzenleyen bahse konu kurallar 10 maddeden oluşmakta olup bu kuralların özeti aşağıdaki gibidir.

A- PÂLAKALARIN ŞEKİL VE BÜYÜKLÜĞÜ:

1- Her motorlu araca verilen ayırtedici işaretler iki plâkadan oluşur;

2- Her plâka dikdörtgen veya kare şeklinde olur ve üzerinde sadece Motorlu Araçlar Mukayyitliğince verilen harf ve sayılar bulunmalıdır;

3- (a) Plâka ve üzerindeki harf ve yazılar siyah renkte ve plâkanın sathı aksettirici maddeden oluşur;

(b) Diplomatik ve yabancı temsilciliklere ve mensuplarına ait olan araçlarda yeşil renk;

(c) Kiralık (Rent car) araçlarda kırmızı renk;

(d) Diğer tüm araçlarda ön tarafındaki plâka beyaz ve arka tarafındaki plâka da sarı renk olmalıdır;

(e) Ancak,
KKTC makamlarına makam aracı olarak tahsis olunan, Polis Genel Müdürlüğü hizmet araçları, sivil hizmetlerde kullanılan hizmet araçları ile ziyaretçi, ralli araçları ve rektörlerin araçları için değişik renklerde plâka ve harfler kullanılmaktadır;

(f) Plâka zemini kırmızı olması halinde plâkayı çevreleyen 5 mm genişliğinde beyaz boyadan oluşmalı, diğer renklerdeki plâkalarda kırmızı boyadan 5 mm genişliğinde bir şerit bulunmalıdır;

4- Plâkalar üzerindeki yazılar en az 40 metrelik bir mesafeden her zaman kolayca okunabilmelidir;

5- (a) Harflerle sayıların yüksekliği 7.6 cm'den az ve 8.9 cm'den fazla olmamalı;

(b) Her harf ve sayının her kısmının genişliği 1.1 cm' den az ve 1.6 cm fazla ve "bir" sayısı hariç her harf veya sayının kapladığı yerin toplam genişliği 5.4 cm' den fazla olmamalı;

(c) Komşu harf ve sayılar arasındaki mesafe 1.3 cm' ye eşit olmalı ve sayılarla harflerin alt ve üst uçları ile plâkanın alt ve üst kısımları ve sayılarla harflerin plâkanın yan kenarları arasında en az 1.3 cm bir mesafe olmalıdır;

6- Motosiklet plâkaları için yukarıdaki mesafeler yarıya indirilebilir ve plâkanın alt, üst ve yan kenarları ile harf ve sayıları arasında en az 1.3 cm bir mesafe bırakıldığı takdirde plâka şeklinin dikdörtgen olması şart değildir;

B- PLÂKALARIN TAKILACAĞI YERLER:

1- Aracın hüviyetini gösteren plâkalar her zaman okunur bir durumda olmalı, her taraf ve sayı takıldığı yere göre aracın ön ve arkasından görülecek bir şekilde biri aracın ön ve diğeri de arka tarafına dik olarak yerleştirilmelidir;

2- Motorlu aracın herhangi bir yerine, plâkaya yazılmış harf ve sayıların görülmesini herhangi bir şekilde önleyebilecek herhangi bir şey koymak yasaktır.

Motorlu araç plâkaları bunların sicile kayıtlı kimliklerini gösterme bakımından önemli olduğu kadar ülkenin trafik disiplininin düzeyini gösterme bakımından da çok önemlidir. Bu nedenle, Polis Trafik Müdürlüğünün de bu konuda göstermiş olduğu hassasiyeti sürdürmelidir.

Öteyandan, güncelliğini kaybetmiş olan araç plâkaları mevzuatı AB norumları dikkate alınarak güncelleştirilmelidir.

Bu düzenleme yapılırken, plâka imalatçılarının da disiplin ve denetim altına alınması için gerekli yasal düzenlemeler süratle yapılmalıdır.

Kamudaki disiplini ve verimliliği henüz gerçekleştirmeyen hükümet hiç olmazsa yapacağı düzenlemeler ve alacağı önlemlerle bu konuya gerekli önemi vermelidir.

Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası'nın uygulanmasından iki makam sorumludur.

Bunlardan bir tanesi Motorlu Araçlar Mukayyidi olarak Maliye Bakanlığı diğeri ise Emniyet Genel Müdürlüğüdür.

Halkı aydınlatmak ve gerekli düzenlemeleri yapmak bakımından özellikle sivil otorite olarak Maliye Bakanlığına büyük görevler düşmektedir.

Bu yapılmadığı sürece sadece bu konuda değil diğer konularda da halkın hükümete duyduğu güvensizlik ve bunun sonucu yarattığı huzursuzluklar ile paniklemeler hızla artmaya devam edecektir.

Şayet belirtmiş olduğum gibi uluslararası sorunlara uyum sağlamak amacıyla motorlu araç plâkalarına ilişkin AB mevzuatı paralelinde yasal düzenleme yapılacaksa bunun uygulanmaya konması makul ve mantıklı sürece dayandırılmalıdır.

Aksi halde, diğer yasalarda olduğu gibi uygulama tarihi Resmi Gazetenin yayın tarihine bağlanacaksa çok büyük izdihamlara neden olunacaktır.

Bu uygulamanın en makul ve mantıklı yöntemi motorlu araçların muayene tarihlerinin esas alınarak gerçekleştirilmelidir.

Yukarıda açıklamaya çalıştığım mevzuat sayesinde belli bir süre KKTC'nin gündemini oluşturan araç plâkaları hakkındaki belirsizliklerin aydınlığa kavuşacağını ümit ederim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.