Büyükelçi, Sayıştay Başkanı ve Ombutsman Nail Atalay aramızdan ayrıldı

Yayın Tarihi: 14/08/11 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Dün bu devletin temeline harç koyan ama bugün resmi makamı olmayanların çoğu Lefkoşa Mezarlığında buluştuk.Kızgın güneş altında bu devlete büyük hızmetler yapan bir dostu,bir Mücahidi uğurluyorduk.

Çünkü O,Nail Atalay bir defa daha mobiletin üzerinde, Cumhurbaşkanlığı kapısında,bizlere Türk Ordusunun çıkarma yapacağı haberini veremeyecek…

Ya da 19 Temmuz 1974 geceki anılarımızı birbirimize anlatamayacağız. Ya da O, "Kotak kardeşim geçen gece yine televizyonda 19 Temmuz geceki karşılaşmamızı konu ettin.Sağol" diyemeyecek.

KKTC'nin ilk BM Temsilcisi,Büyükelçi Nail Atalay,daha sonra Sayıştay Başkanı ve son olarak da Ombutsman görevlerinde uzun yıllar bu devlete inanan ve bu devletin temeline harç koyanlardan biri olarak artık aramızda yok.

Newyork'a gitmek,Kıbrıs Türk Halkının Devletini temsil etmek ve de BM'e kabul ettirmek ve hatta Büyükelçi muamelesi görmeyi sağlamak,o binada itibar kazanmak, her babayiğidin harcı değildi.

Nail Atalay bunu başardı.Bunu orada görüp,yaşadık. Daha sonra gelenler O'nun dönemi kadar başarılı olamadılar.

Newyork'a ve BM'e her gittiğimde O'nun başarısını alkışladım.Daha sonra gittiğimde O'nu özledim.

Henüz çaresi bulunmayan hastalığı erteleyebildiği kadar erteledi.Son görüştüğümüzde acılar içinde idi.Yine de anılarını dile getirebilmiştik.O'nu öyle görmek beni üzüyordu.Ama elden bir şey gelmiyordu.

Dün O'nu ebedi istirahatgâhına emanet ettik.Bir avuç insandık Lefkoşa Mezarlığında.Lefkoşa'da resmi törenin niye yapılmadığını herkes birbirine sordu.Bu vefasızlığa herkes öfke duydu.

Ben yine de Lefkoşa Mezarlığına koşan ve halkın tanıdığı bazı isimleri burada sayacağım. Eksiklik benim hatam kabul edilmeli.İşte sayabileceğim katılımcılar: İkinci Cumhurbaşkanı MehmetAli Talat orada idi.

Dışişleri Bakanı Özgürgün,Milletvekili Zorlu Töre, Milletvekili Hasan Taçoy,CTP Genel Başkanı ve Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu,DP Genel Başkanı Serdar Denktaş,Sayıştay Başkanı, eski Meclis Başkanı ve Başbakan Hakkı Atun,benim gibi eski Bakan arkadaşlardan Salih Coşar,Nazif Borman,Onur Borman, Dışişleri eski Bakanlar Vedat Çelik,Taner Etkin,Kenan Atakol, orada idi.Nail Atalay'ın eşi Öğretmendi.

Tüm Öğretmen arkadaşları orada idi.Nail Atalay halk adamı idi.Dostları orada idi.Olmayan bu saydıklarımın dışındaki resmi zevattı.

&&&

Her 19 Temmuz gecesi Nail Atalay'ı özleyeceğim.Oysa her yıl o motosikletin üstünde,Rum silâhlarına hedef olacağına aldırmadan,Köşklüçiftlikten Lidra Palas'ı gören kavşağa geçer ve Türkiye Büyükelçiliğinden, Cumhurbaşkanlığına süzülür. Hısarın üstündeki eski makamın kaldırımlarında oturan ve haber kovalayan bizlerle buluşur.Ben,Erol Kâzım Andaç, Rüstem Tatar,Nejdet Ünel…

Yolunu keseriz."Ne oluyor?" diye sorar ve Nail'in yanıtını alırız:" Büyükelçi Asaf İnhan Denktaş beye mesaj yolladı.Yatmadan Elçiliğe bir uğrasın dedi"…

Nail gibip bunu Denktaş beye söyler,Denktaş bey silâh seslerine aldırmadan arabasının direksiyonuna geçer,Türkiye Büyükelçiliğine gider…Bizler yine kaldırımda etrafı gözleriz…

30 dakika sonra Denktaş bey heyecanla geri döner.Arabasını yolun ortasında bırakır.Merdivenleri ikişer ikişer çıkar,makam odasına girer, biz onun peşinde gireriz odaya…

Uzanır kapıyı kilitler ve kollarını havaya kaldırarak haykırır "Geliyorlar.Yarın Türk Ordusu adaya çıkarma yapacak!"…

Siz hayatınızda bu denli değerli bir haber aldınız mı?Türk Ordusu adaya çıkıyor,kan duruyor,özlem bitiyor…Türkiye geliyor….

Mehmetcik ve Mücahit yarın sabah kucaklaşacak…

İşte bu haberi bizim tarafa itekleyen değerli dostumuz Nail Atalay idi…

Sevgili Nail Atalay yok artık…Onu,O'nun yeni haberlerini hep özleyeceğiz…

Sen rahat uyu Nail,bu halka,bu devlete yapabileceğinin de ötesinde hızmet ettin…Nur içinde yat...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer İsmet KOTAK yazıları