BÜYÜKKONUK
okuma süresi: 8 dak.

Büyükkonuk gerildi!

Büyükkonuk gerildi!

Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen, grev yapılacağını basından öğrendiğini ifade ederek, DEV-İŞ'i, grev kararını yazılı olarak bildirmemekle suçladı. DEV-İŞ Başkanı Mehmet Seyis ise grev kararlarını, grevden önceki gün Sezen'i arayarak bildirdiğini ve "yapsın grev çakallar" yanıtını aldığını kaydetti. Seyis yazılı bildirim yapma zorunlulukları olmadığını vurgulayarak, "Sadece süresiz grev olacağında yazılı bildirim yapılır" dedi.

Yayın Tarihi: 07/06/14 09:37
okuma süresi: 8 dak.
Büyükkonuk gerildi!
A- A A+

Kıbrıs Postası Özel

DEV-İŞ'e bağlı Devrimci Genel-İş Sendikası dün Büyükkonuk Belediyesi'nde maaşların ödenmemesinden dolayı bir günlük uyarı grevi yaptı. Grev, saat 12.00'da maaşların ödenmeye başlamasıyla kaldırıldı. Grev süresince ise, Belediye Başkanı ve sendika temsilcileri arasında karşılıklı suçlamalar yapıldı. Ocak 2014 yılından beri Devrimci Genel-İş Sendikası'nda örgütlü olan çalışanlar, maaşlarının ödenmemesini ve yasalara uymayan Belediye Başkanı'nın personel üstündeki keyfi uygulamalarını protesto etmek için grev yaptı. 07.30'da başlayan ve 12.00'da maaşların ödenmeye başlaması ile kaldırılan greve katılım yüzde yüz oldu.

Sezen: "Ödeme her ayın 5'inci günü..."

DEV-İŞ'in grevi karşısında şaşkınlığını gizleyemediğini ifade eden Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen, "Bizim elimize grevle ilgili resmi bir yazı gelmemesine ve DEV-İŞ ile yaptığımız Toplu İş Sözleşmesi'ne göre son ödeme tarihinin "her ayın 5. işgünü" yazmasına karşın daha ayın 4'ünde grev kararı aldılar. Belli ki emir büyük yerden gelmiş" dedi.

Seyis: "Hem suçlu hem güçlü"

Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis ise Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, Başkan Sezai Sezen'in yaptığı açıklamayı hayretle okuduklarını ifade ederek, açıklamanın tamamen yalandan ibaret olduğunu belirtti ve "Hani derler ya hem suçlu hem güçlü, tam da onu yapıyor" ifadelerini kullandı.

Seyis, "Başkan Sezen, dün gündüz vakitlerinde arandı ve mesai bitimine kadar ödeme olmazsa grev yapılacağını bildirdik, o da bana 'yapsın grev çakallar' dedi. Ondan sonra da grevi yaptık" dedi.

Sezen'in dediği gibi grev uyarısının yazılı verilmediğini de belirten Seyis, sadece süresiz grev olacağında yazılı bildirim yapıldığını kaydetti.

"Devlet katkısı olan işyerlerinde ödeme ay sonu..."

Sezen'in, imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'ne atıfta bulunarak, her ayın 5'inci işgününe kadar maaşların ödenmesi hükmü olduğu iddiasına karşılık Seyis, devlet katkısı olan işyerlerinde, katkının yapıldığı zaman ödemenin de yapıldığına işaret ederek, devletin katkısını 30 Mayıs'ta yaptığını belirtti.

Seyis, "Başkan paraları başka yere kullandı belli ki... Akşam, bankaya para yattı diye bizi aradılar, biz teyit aldık 'yatmadı' diye ve o yüzden grev yaptık" dedi.

Sezen: "Bunların ölüye bile saygısı yok!"

Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen, grev saatlerinde köyde cenaze olduğunu söyledi ve sendika ile belediye çalışanlarını işaret ederek, "Bunların ölüye bile saygısı yok" dedi.

Seyis: "Cenaze işlemleri aksamadan devam etti"

Sezen'in, "Bunların ölüye bile saygısı yok" ifadelerine karşılık DEV-İŞ Başkanı Mehmet Seyis, sabah ilk iş olarak cenaze arabasına görevliler koyduklarını ve cenaze işlemlerinin aksamadan devam ettiğini belirtti.

Seyis, "Camide su yoktu! Biz gelip, suyu tamamladık. Cenaze evinin suyu da yoktu onu da hallettik. Mezara adam gönderdik, kazdırdık. Başkan bu konuda büyük bir gaf yapıyor" dedi. Seyis sözlerine şöyle son verdi: "Umarım önümüzdeki günlerde sağduyu galip gelir de, bu sorunların üstesinden geliriz. İnsanlara yalan yanlışla bilgi verilecekse, biz de insanlarımızın yanında olacağız."

Felek: "Başkan modası geçmiş iddialarla sendikaya saldırıyor"

Öte yandan, DEV-İŞ'e bağlı Genel-İş Sendikası Başkanı Hasan Felek de konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, Belediye Başkanı Sezai Sezen'i modası geçmiş asılsız iddialarla sendikaya saldırmakla suçladı. Felek'in açıklamasının tam metni şöyle:

"Dev-İş'e bağlı Devrimci Genel-İş Sendikası'nın, Büyükkonuk Belediyesi'nde dün gerçekleştirdiği bir günlük uyarı grevi, maaşların saat 12.00 itibari ile ödenmesinden dolayı kaldırıldı.

Grevle ilgili olarak Büyükkonuk Belediye Başkanı Sayın Sezai Sezen'in bugün kamuoyuna yaptığı açıklamayı da esefle izlediğimizi, kamuoyunun ve bölge halkının gerçekleri bilmesi açısından, sendikamıza yapılan bu asılsız ve gerçek dışı iddiaları yanıtlamanın, çalışanlara karşı sorumluluğumuzun bir gereği olduğunu altını çizmek isteriz."

"5 günlük süre dolmuştu"

"Öncelikle, greve çıkma nedenimizi maaşların gününde ödenmemesinden dolayı olduğunu kamuoyuna açıklamıştık. Sayın Başkan'la hafta başından beri yaptığımız temaslarda maaşların en geç Perşembe gününe kadar ödeneceğini bize iletmiş sendikada çalışanlarla da bu bilgiyi paylaşmıştı. Ancak, Perşembe sabahı federasyon genel başkanımıza, maaşların ödenemeyeceğini, para bulunursa ödemenin yapılacağı belediye başkanı tarafından sözlü olarak iletildi. Bu bilgi üzerine saat 12.00'da çalışanlar ile yapılan toplantıda Perşembe gün saat 16.00'a kadar ödeme yapılmaması durumunda Cuma gün 6 Haziran tarihinde bir günlük uyarı grevine çıkılmasına çalışanlar oybirliği ile karar verdiler. Sayın Başkan'ın iddia ettiği gibi 5 iş günlük süreyi beklemememiz gerçek dışıdır. Çünkü Perşembe gün mesai bitiminde 5 günlük süre zaten dolmuştu ve iddia ettiği gibi maaşlarda ödenmemişti. İş Yasası, belediye Personel Yasası ve Toplu İş Sözleşmesi'ndeki 16. maddede çok açık bir şekilde maaş ödemelerinin hangi dünde yapılacağı belirtilmiştir. Personele her ayın son işgününde ödeme yapılır, ödemeler ödeme gününe müteakip 5 işgünü içerisinde yapılır. Aynı zamanda devletin uygulamakta olduğu ödeme sistemi tüm personele uygulanır.Belediyelere yapılan devlet katkısı 30 Mayıs'ta yatırıldığına göre çalışanlarımızın hukuken ve vicdanen 30 Mayıs tarihinde ödenmesi gerekmekteydi."

"Grev tamamen yasalara uygun"

"Grev ile ilgili yazılı bildirim yapılmaması konusunda ise Grev, Referandum ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'na göre süresiz grevler hariç günlük veya saatlik grevlerin önceden herhangi bir yazılı bildirim yapılmadan uygulanmasını öngörmektedir. Bu çerçevede bugün yaptığımız grevde tamamen yasalara uygundur."

"İnsanların acıları üstünden siyaset yapmaya çalışmakta..."

"Diğer bir iddia ise sendikamızın ve çalışanlarımızın ölülere saygısı olmadığı yönündedir. Başkan bu konuda ya bilgisizdir ya da bildiği halde kamuoyunu yanıltmak için doğru söylememektedir. İnsanların acılarının üstünden siyaset yapmaya çalışmaktadır. Çünkü köyde yapılacak cenaze için grev olmasına rağmen çalışanlarımız gerekli her türlü hizmeti eksiksiz yerine getirmiştir. Gerek cenaze evinde gerekse camide ve kabristanlıkta belediyeye ait yapılması gereken ne varsa sorumlulukları gereği yapmışlardır."

"DEV-İŞ sadece emekçilerin sesine kulak verir"

"Sayın Başkan'ın yapmış olduğu son suçlamaya gelince, 1 Ocak 2014 tarihine kadar himayesinde tutup kontrol ettiği, işçiden yana değil patrondan yana olan sendika ile DEV-İŞ Federasyonu'nun farkını algılamakta zorluk çekmektedir. DEV-İŞ kurulduğu günden itibaren ilkeli sendikacılığı benimseyip sınıf sendikacılığı temelinde yürüttüğü mücadelede sadece ve sadece işçilerin ve emekçilerin sesine kulak vermiştir. DEV-İŞ bugüne kadar olduğu gibi tüm siyasi partilerle mesafesini korumuş federasyonumuz veya üyelerimizin üstünden rant sağlamak isteyen siyasi odaklara asla prim vermemiş bundan sonrada vermeyecektir.

Sayın başkan modası geçmiş asılsız iddialarla sendikamıza saldıracağına uzun yıllar birlikte çalıştığı personelinin sesine kulak versin, belki o zaman bir anlam veremediği bugünkü grevimizin de nedenini anlamış olur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.