VADİLİ
okuma süresi: 10 dak.

Vadili'de "Sağlık" isyanı!

Vadili'de "Sağlık" isyanı!

Vadili'de Sağlık Ocağı'ndaki diş ünitesinin bakanlık tarafından alınması vatandaşın büyük tepkisine yol açtı… Öte yandan eskisi gibi Sağlık Ocağında haftada bir gün doktor ve her gün hemşire olması gerektiğini belirten vatandaş, "10 gündür Sağlık ocağında hemşire yok aylardır da doktor uğramıyor" dedi.

Yayın Tarihi: 26/08/14 08:57
okuma süresi: 10 dak.
Vadili'de "Sağlık" isyanı!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Vatandaşın iddialarına cevap veren Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Hizmetleri Dairesi Baş Hekimi Dr. Figen İnce, "Yazları izin dönemi olmasından dolayı geçici bir süre için Vadili ve civar köylere doktor gönderilemedi. Ama mağduriyet yaşanmadı çünkü Akdoğan Sağlık Merkezi hizmetteydi. İzinler bittiği zaman doktor hizmet vermeye devam edecek" dedi.

Vadili'de sabah yaşanan olay vatandaşın tepkisine neden oldu. Vadili Sağlık Ocağından Sağlık Bakanlığı tarafından alınmak istenen diş ünitesi orada yaşayan vatandaşın isyan etmesine yol açtı. Arabaya yüklenen ünite vatandaşın baskıları sonucunda yeniden Sağlık Ocağına indirildi. Olaya açıklık getiren Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Hizmetleri Dairesi Baş Hekimi Dr. Figen İnce, Diş ünitesinin zaten hiç kullanılmadığını ve Vadili'ye hiçbir zaman dil doktorunun gitmediğini belirterek, "Lapta'da bozulan ünitenin yerine kullanılmayan bu ünitenin gönderilmesi kararı Sağlık Bakanlığı tarafından verildi" dedi.

Doktor izinde

Vadili'de yaşayan vatandaş, eskiden haftada bir doktor geldiğini belirterek, şimdi ise gelmediğini söyledi. Bu iddiayı cevaplayan Dr. İnce, birkaç aydır doktorun izinli olmasından dolayı doktorun gitmediğini vurgulayarak, "İzinler bittiğinde doktor haftada bir köylerde hizmet vermeye devam edecek" dedi.

Hemşire 3 gün görev yapıyor

Köylünün diğer bir isyanı köyde hemşirenin hizmet vermiyor oluşundan kaynaklandı. Kıbrıs Postası'na konuşan vatandaş eski hemşire emekli olduktan sonra ve 10 gündür köyde hemşire hizmeti olmadığını söyleyerek, "Haftada 1 hemşire olması lazım" dedi. Bu iddia karşısında ise Dr. Figen İnce, yeni bir hemşirenin atandığını belirterek, "Atanan hemşire 4 ile 22'si arası izin yaptı. Köye 3 gün hizmet veren hemşire bugün görevinin başında olacak" dedi.

"Diş ünitelerini alıyorlardı"

Vadili Muhtarı Tüner Öksüzoğlu, aldıkları bilgilere göre Vadili Sağlık Ocağında artık bir hemşire olmayacağını öğrendiklerini söyleyerek, "Vadili'de yaşamlarını sürdüren insanlar acil bir durumda, hasta olduklarında veya bir iğne yapılacağında Akdoğan Sağlık Ocağına gitmek zorunda bırakılacaklar. Bunları duyduğumuzda umudumuz kırıldı. Ben 2 kez Sağlık Bakanlığına sırf bize bir hemşire atamaları için ve o hemşirenin daimi olması için gidip konuştum ama kimse konu ile ilgilenmedi. Bunun yanında bugün sabah Sağlık Bakanlığında gelen kişiler Vadili Sağlık Ocağına gelerek diş ünitelerine alıp götürmeye çalıştılar. Köylü karşı çıkıp engel olunca geri indirmek zorunda kaldılar" şeklinde konuştu.

"Her gün bir hemşire olmalı"

Köyün nüfusunun 3 bin olduğunu vurgulayan Vadili muhtarı Öksüzoğlu, "Burada yaşayan herkesin arabası yok, arabası olmayan kişiler Akdoğana nasıl gidecek, bunun yanının da yine yaşlılarımıza acil bir durum olduğunda müdahaleyi kim yapacak. Bugün ben burada olmasaydım Sağlık Ocağındaki bütün aletleri götürmüştüler. Bizim Sağlık Bakanlığından istediğimiz hafta içi her gün daimi bir hemşirenin burada olması ve hiç değilse 15 de 1 bir doktorun köye uğramasıdır" diye konuştu.

Murat Şimşek: "İşler kötüye gidiyor"

"Vadili'de var olan bir Sağlık Ocağı var. İşler daha iyiye gideceğine kötüye gidiyor. Kurulu düzenimizi neden bozduklarına anlam veremedim. Buraya doktor ve hemşire atayacakları yerde, olan malzemeleri de topluyorlar. Bu köye yapılması gereken hafta içi bir hemşire göndermeleri ve haftada 1 doktor göndermeleridir."

Ayhan Güngör: "Köyün hakkını savunduk"

"Sağlık Bakanlığı Vadili Sağlık Ocağındaki Diş Ünitelerini almaları için emir verdi. Bizde köyde yaşayan vatandaşlar olarak köyün hakkını savunarak bizim sağlık ocağımızın malzemelerini almalarına tepki gösterdik. Daha önceleri Sağlık Ocağımızda hemşire vardı ama 10 gün var hemşire eksikliğinden dolayı kapalı durumda. Eski hemşire emekli olduğu zaman yerine yeni bir hemşire atanmadı. Bunun yanında eskiden haftada bir köye doktor gelirdi şimdi oda gelmiyor."

Vadili Belediyesi Asbaşkanı İsmail Özer: "Hemşire bekliyoruz"

"Bugün alınmaya çalışılan bu diş ünitesi geçmiş bakan döneminde buraya kurulmuştu. Bunun yanında burada hizmet veren hemşire emekli çıktığı zaman köye yeni bir hemşire verilmedi. Ben bizzat kendim birkaç kez Sağlık Bakanlığını aradım ve hemşire için talepte bulundum. Şimdi Vadili olarak hemşire bekliyoruz. Bunun yanında bugün yaşanan olayda ise bugün diş ünitelerimizi almaya gelenlere arkadaşlarla toplanarak izin vermedik ve eşyaları geri aldık anahtarı da muhtara teslim ettik."

Münür Gürpınar: "Vatandaş sağlık ocağının kapanmasına karşı"

"Eskiden bu köyde düzenli olarak hemşire hizmet veriyordu ve bunun yanında da haftada bir Doktor Vadili'ye gelerek hizmet veriyordu. Belki de üniteler boş durduğu için Sağlık Bakanlığı bu üniteleri kullanılabilecek bir yere yollamak isteyerek doğru bir karar vermiş olabilir. Fakat buraya bir hemşire ve haftada bir doktor yollanması şarttır. Burada yaşayan yaşlı kesim her ihtiyaç olduğunda Akdoğan'daki Sağlık Ocağına gitmesi mantıklı değildir, bu yaşlıların birçoğunun oraya kadar gitme imkânı yoktur. Bu konuda yetkililerle görüşüldü ve hemşirenin köye gönderileceği söylendi. Kısacası Vadili'deki vatandaş Sağlık ocağının kapanmasına karşıdır."

Hasan Kasap: "Daimi bir hemşire şart"

"Ben geldiğimde olay bitmişti. Daha önce çalışan hemşire emekliye çıktı ve sağlık ocağında çalışan sadece temizlikçi kaldı. Onu da sonradan Akdoğan Sağlık Ocağına yolladılar ve Vadili Sağlık Ocağı tamamen boş kaldı. Yetkililerle konuşuldu ve buraya bir hemşire gönderileceği söylendi. Yapılması gerekende burada daimi bir hemşirenin bulunması ve eskiden olduğu gibi haftada bir doktorun hizmet vermesidir."

"Haftada bir doktor gönderilecek"

Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Hizmetleri Dairesi Baş Hekimi Dr. Figen İnce, Vadili'de bulunan sağlık merkezi değil sağlık ocağı olduğunu vurgulayarak, "24 saat hizmet veren her gün doktorun veya hemşirenin olduğu bir yer değil, haftanın bir günü doktorun gittiği ve hastalara ilaç yazdığı bir yerdir. Yaz dönemi izinler dönemi olduğundan dolayı doktor ve hemşirelerin belirli periyodlarla izine çıkıyor. Bu yüzden Vadili'ye birkaç ay doktor gönderilemedi ama bir mağduriyette oluşmadı çünkü hemen diplerinde Akdoğan Sağlık Merkezi vardır. İzinler bittiği zaman yine doktor eksiği giderilerek haftada 1 doktor gönderilecektir" dedi.

"Haftada 3 gün hemşire gidiyor"

Vadili'de yaşayan vatandaşın, eski hemşire emekli olduğundan bu yana yeni bir hemşire atanmadı, 10 gün var sağlık ocağında hemşire yok iddialarını yanıtlayan Dr. Figen İnci, iddiaların doğru olmadığına dikkat çekerek, "Vadili'ye yeni bir hemşire atandı. Fakat 4 ve 22 Ağustos arası izinli olduğundan dolayı Sağlık Ocağında bir hemşire yoktu. Hemşirenin izni Cuma günü bitti dolayısıyla Salı, Perşembe ve Cumaları orada görev yapmaya devam edecektir. Bunun yanında aynı hemşirenin pazartesi ve çarşambaları da Paşaköy'ün Sağlık ocağında görev yapıyor."

"Sağlık ocaklarını kapatılmayacak"

Dr. Figen İnce, KKTC'nin bütçesinin belli olduğunu söyleyerek, "Bütçe ve kaynakları en doğru şekilde kullanmamız lazımdır. Birbirinden 5 dakika mesafe ile uzak yerlere 3 tane doktor koyarsak, sonra devasa bir alan doktorsuz kalır. İnönü Sağlık Merkezinin de ne kadar gerekli olduğu tartışılır, çünkü bu yer Akdoğa'nın dibinde olmakla birlikte, Akdoğanda zaten hizmet veriliyor. Biz İnönü Sağlık Ocağı doktorundan bir gün Vadili'ye, diğer gün Paşaköy'e, ertesi günde Dört Yola göndererek faydalanıyoruz. Sağlık Bakanının sağlık ocaklarını veya sağlık merkezlerini kapatma gibi bir politikası yoktur. Sadece yaz izinleri döneminde ve 2 doktorunda doğum izninde olmasından dolayı köy ziyaretleri durdurularak sonrasında yeniden başlatılıyor" diye konuştu.

"Diş Ünitesi boş duruyordu"

İnce, diş ünitesinin Vadili'den alınmak istenmesi durumuna da şu şekilde cevap veriyor; "Orada olan diş ünitesi de hiçbir zaman aktif olmadı, çünkü oraya gidebilecek diş doktoru yoktu. Üstelim hemen 5 dakika uzaklıkta Akdoğan var. Kısacası oraya alınan diş ünitesi kullanılmadan duracağına, başka yerde bozulan diş ünitesinin yerine boş duran üniteyi Sağlık Bakanlığının aldığı karala alınarak Lapta'ya gönderilecekti. Fakat problem yaşandığından dolayı alınamadı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.