YEREL HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Politis: "Navtex'i yineleme kararı TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çıktı

Politis: "Navtex'i yineleme kararı TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çıktı

Türkiye'nin Navtex'i, ABD, BM ve hatta Kıbrıslı Türk politikacıların yenilenmeyeceği yönündeki teyitlerine karşın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "talimatıyla" yinelediği ileri sürüldü

Yayın Tarihi: 11/01/15 10:02
okuma süresi: 5 dak.
Politis: "Navtex'i yineleme kararı TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çıktı
A- A A+

Politis gazetesi "Erdoğan'dan Torpil(silah)-Türk Cumhurbaşkanı Başbakan Davutoğlu'nu Nasıl Boşadı" başlıklarıyla manşetten ve iç sayfada yer verdiği haberinde, hükümet kaynaklarına dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in açıklama yapmasından önce, geçtiğimiz pazartesi günü, ABD, BM ve hatta Kıbrıslı Türk politikacıların, Ankara'nın, ilerleme sağlanması için sürece zaman kazandırmak amacıyla NAVTEX'i yenilemeye hedefine sahip olmadığı şeklindeki teyitlerinin bulunduğunu yazdı.

Türkiye'nin NAVTEX'i yenileme kararının, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu'ndan değil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan çıktığını savunan gazete, Erdoğan'ın bu kararının, uluslararası toplumu bir kez daha gafil avladığını ileri sürdü.

İyi haber alan kaynaklara dayanarak Kıbrıs sorunundaki yeni çıkmazın arkasında "TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve genel seçimlerdeki zafere ilişkin planlamalarının" bulunduğunu iddia eden gazete, Erdoğan'ın bu seçimler aracılığıyla başkanlık sistemini ileriye götürmek istediğini savundu.

Gazete, Erdoğan'ın, Kıbrıs sorununu dondurması kararının nedenlerinden birinin de, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, iç cephede Kıbrıs sorunuyla dikkat çekmek istemediği sürece, AK Parti'nin yüksek oranda oy almasının zor olduğunu düşünmesi olduğunu savundu.

Gazete, aynı haberde, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin, NAVTEX'in yenilenmesinin ardından Nisan ayına sarktığını yazdı.

Gazete, yayımlanan NAVTEX ile birlikte Barbaros gemisinin, bu kez Kıbrıs'ın güneyinde, özellikle Güney Kıbrıs'ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki 12.parsele dayanarak, 8.parselde sismik araştırma yapmaya devam edeceğini belirtti.

"ANKARA İPLERİ GERİYOR"

Fileleftheros gazetesi ise "Ankara İpleri Geriyor-Erdoğan Şahsi Olarak Krizi İdare Ediyor ve Yeni Meydan Okumalarla İpleri Geriyor" başlıklı haberinde, Türkiye'nin, Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'ini işgal etmesiyle neden olduğu krizi derinleştirmeye çalıştığını ileri sürdü.

Bu alandaki gelişmelerin, bizzat TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisi tarafından idare edildiğini iddia eden gazete, alınan kararlardaki son sözün Erdoğan'a ait oluğunu da savundu.

Türk faaliyetlerinin, patlayıcı bir durum yarattığını yazan gazete, Rum tarafının amacının, enerji programlarının normal bir şekilde ileriye götürülmesi olduğunu ve Türkiye'nin de bunları bertaraf etmek istediğini ileri sürdü.

Gazete, Güney Kıbrıs'ın hidrokarbon konusunda vardığı anlaşmaları ve de doğal gaz üretimini bertaraf etmek isteyen Ankara'nın bu gelişmelerin bir parçası olmak istediğini savundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin, son müdahalelerinin, Amerikalıların teşvikiyle yapıldığını ancak nihayetinde bu girişimlerin sonucunun Eide'yi ortada bıraktığını yazan gazete, bu girişimin, doğal gazı müzakere masasına koyarak tavizlerde bulunan Rum tarafında da iz bıraktığını belirtti.

Gazete, Türkiye ile diplomatik düzeydeki mücadelenin oldukça zor olduğunu, zira Rum Yönetimi'nin Barbaros konusunda çok sempati toplamadığını; yanıtların ise müzakerelerin yeniden başlaması aracılığıyla krizin azaltılması şeklinde olduğunu yazdı.

"ANKARA, ANASTASİADİS'İN TUTUMUNDAN MEMNUN DEĞİL"

Kathimerini gazetesi, "Ankara, Anastasiadis ile Hayal Kırıklığı İçerisinde" başlıklı haberinde, Türk analizcilere dayanarak, Ankara'nın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs sorunundaki tutumundan hoşnut olmadığını yazdı.

Habere göre, Türk analizciler, gazeteye yaptıkları açıklamada Anastasiadis'in, Doğu Akdeniz bölgesindeki istikrar ve barış için tehdidi teşkil ettiğini belirtti.

Aynı kaynaklar ayrıca Ankara'nın, Anastasiadis'in faaliyetlerinden ve özellikle müzakere masasına dönmemesinden tedirgin olduğunu ifade etti.

Gazete, Ankara'nın, Anastasiadis ve yakın çalışma arkadaşlarının, müzakere masasına geri dönmemek için en azından KKTC'de Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar, bahaneler icat ettiği düşüncesinde olduğunu yazdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.