Mahcubiyet içinde olması gerekenler kimler? Sn. Büyük Elçisi Akça…

Yayın Tarihi: 24/08/12 07:00
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+

Türkiye hükümetinin yurdumuza ve insanımıza yönelik hedeflerine ulaşmak için plan, program ve stratejilerini yönetmek ve eksiksiz bu yol haritasını tamamlatmak görevi Büyük elçilere verilmektedir. Bu yürüyüşte beğenilmeyen adım atıldı mı? Hemen görev yetki ve sorumluluğunu , uluslar arası camiaya aldırmadan, hukuka aldırmadan, diplomatik etiği bir kenara bırakarak. Tüm yetkilerin kendinde toplandığı güçlü ve ayrıcalıklı yetkilerle donatılmış sömürge valilerini çağrıştıran duruş sergilemektedirler. Bu gün görev de olan AKÇA da böyle davranmaktadır.


Medyanın tüm alanlarını kullanmanın yanında köy, kasaba ve kentlere ziyaretler düzenleyerek hükümetin yerine açıklamalar yapmaktan, mesajlar vermekten çekinmez, kendini hükümetin üzerinde gördüğünden ne düşünecekler ne söyleyecekler endişesini taşımaz.


Sivil toplum örgütlerinin daveti sonucu icabet ettiği toplantılar ve ziyaretler açıklamalarına ev sahipliği yapar, önceden talimatlı.


Yıllar öncesinden günümüze ülkemizin kötü yönetildiğini yaşayarak en derinden hissetmekteyiz. Hükümet, yalnızca makam koruma derdinde, halk adına aldıkları yetkiyi gelecek seçimlerde elde edecekleri sonuçlara endekslemekten ve bu sonuca ulaşabilmek için devlet olanaklarını kullanmaktan rahatsızlık duymaz.


Bu yaratıkları zafiyet, görev yetki ve sorumluluklarını atanmışların kullanmasını sağlar.


Atanmışlar seçilmiş yetkililerin amirleri olarak davranır ve bu kabul edilemez ayıp durum tüm halk tarafından da net görülmektedir.


Başbakan özerkleştirmek kararı verdiğini söyler. Elçi çıkar ve yanlış karar olduğunu aleni bir şekilde kitle iletişim araçlarını kullanarak açıklamaktan rahatsızlık duymaz.


Başbakan veya hükümet bu olay üzerine uyum bozulmasın mazereti ile hiçbir açıklama yapma ihtiyacı hissetmez. Aksine zaman geçer ve özerkleştirmekten vazgeçildiğini doğru bir karar olmadığını söyler.

Güzelyurt'ta üretici kesimlerin sıkıntıları, bölgede yaşamın her geçen gün daha da zorlaştığı ve çekilmez bir hal aldığı feryatları var. Hükümet sessiz.


Büyük elçi tüm örgütleri güzel yurtta bir salonda toplar ve Güzelyurt ile ilgili sorunlardan nasıl çıkılması gerektiği konusunda hükümetin yerine açıklamalar yapar. Benzer olaylar tüm yurdumuzda yaşanmaktadır.

Bu rahatlığın arkasında tabiî ki bizim hükümetlerimizin yarattığı boşluklar ve halkın geleceğinden çok kendi siyasi yapılarının geleceklerine verdikleri önem yatar.


Türkiye hükümetlerinin desteğini almadıkça yurdumuzda hükümet olabilmek imkânsızdır kabulü yıllar içerisinde dayatmalarla, tehditlerle ve cezalandırmalarla öğretilmiştir.


Kıbrıstürk halkına, istemedikleri bir güç oluştu mu? Maaşlar ödenmedi, sürekli elektrikler kesildi, Devlet hizmetleri aksatılarak,bezdirildi insanımız.


Kendi arzuladıkları işbirlikçi güçler görevde kalsın diye peşin maaşlar, erken emeklilikler, maaş artışları ve farklı kazanımlar yaratarak kimin hükümet kalması gerektiğini ezberlettiler.


Yarattıkları çıkarcı yaşam üzerine, afyonlanmış insanlara dönüştürdü insanımızın önemli bir bölümünü.


İş ve aş silah yapılıp tutuldu mermi sürülmüş şekilde kafalara, ya benden olur uyumla yaşarsın yada karşımda olur yaşaman mümkün değil yurdunda.


Üretim bilerek bitirildi, planlı bilimsel bir üretim anlayışı ile dışa bağımlılık azaltılacağı yerde tam aksine üretmekten dışa ve özellikle Türkiye sermayesine bağımlılığa dönüştürüldü.


Bu yetmedi, tüm alanlarda kıbrıslıtürk kimliği etkisizleştirilmeye ve değiştirilip yok edilmeye çalışılmaktadır.


Yurtdışına göç etmiş insanımızın kendi yurduna doğduğu topraklara gelişi, bilinçli bir şekilde engellendi özellikle askerlik korkusu yaratılarak uzak tutuldu insanımız.


Askeri ticarethaneler üretici kesimlere, esnaf ve zanaatkâra haksız rekabet yaratıp, insanımız iflasa sürüklenirken, işyerlerini kapatıp satarken, tarlasında, fabrikasında üretimden koparken gümrüksüz ve denetimsiz ticari ürünler yurdumuzda üretilmesine rağmen kontrolsüzce sokuldu ülkemize.


Bu haksız rekabetten vazgeçilmemesi masumane bir uygulama olarak anlatılamaz.


Kıbrıstürk halkı göç ederken göç sebepleri ortadan kaldırılmak yerine görmemezlikten gelindi ve adeta teşvik edilir uygulamaların devamı, masumane midir?


Bu göçler devam ederken biri gider bini gelir, giden Türk gelen Türk söylemi, nüfusumuza yeni vatandaşlıkları da yarattı ve artış hızı kontrol edilemeyen sürekli büyüyen bir nüfus masumane değerlendirilebilir mi?


Yalnızca yeni vatandaşlıklar verilmesi , demografik yapının değişmesi ve ithal edilen yeni alışkanlıklar, yaratılan ekonomik sorunlar kaynakların yetmemesi, değişen farklılaşan nüfus yapısı iradeyi de farklılaştırıyordu.


Hiç çekinmeden yönetsel alanlarda yeterince Türk olmadığı serzenişleri her platformda dile getirilirken mahcup olmuş, bir hal yoktu bu konuları dile getiren yetkililerde.


Kıbrıstürk halkı 1974 e kadar sürekli çatıştığı, savaştığı kimliğini, inandığı değerler ve kültürlerini canları pahasına korumaya çalıştığı, insanların yanında işçi olabiliyor, sağlık hizmetlerini alabiliyor ve sosyal haklarını karşılama yönüne muhtaç ediliyordu, oysa kurtarılmıştı kıbrıstürk halkı bu insanlardan ve uyguladıkları zalimliklerden.


Kıbrıstürk halkı iyi yönetemiyor kendi ülkesini ve aralarında hainler, Rumcular da var.


Tedbir alınmalı, her şey özelleştirilmeli ve halka ait hiçbir kurum kalmamalı, kim almalı? bu değerli kar marjı yüksek ve garanti olan alanları, kuşkusuz bu işleri bizden iyi bilen Türkiye sermayesi oysa, birçok teknoloji 1974 sonrası taşınıyordu Kıbrıstan Türkiyeye.


Güneş enerjisinden yararlanmak, plastik naylon ürünler v.s gibi ürünler buradan gidiyordu, şimdi daha iyi çalıştırabilecek olanlar almalı bu değerleri, çok sevginin göstergesi olarak duruyor bu açıklama ve uygulamalar. Öyle mi? Bu örnekleri uzatmak mümkün yaşanmış uygulamaların acı sonuçlarını çoğaltmak, yalnızca üzüntü yaratıyor.


Sn. Büyük elçi, Kıbrıstürk halkına Türkiye hükümetleri kaynaklı yönlendirmelerin yıllardan beri acılar yaşattığını, iflasa sürüklediğini ve umutsuzluğa neden olup insanımızı yurdundan kopardığını söyleyebilir mi?


Her gün birçok insanın ödeme dengesini kaybettiğini.


Mahkemelerde süründüğünü, bileşik faizler altında yok olduğunu, mazbatalardan dolayı hapse düştüğünü söyleyebilir mi? Açıklayabilir mi?.


Bu uygulamalar Türkiye de çağdaş insan haklarına uygun hale getirilirken burada neden hükümetlere önerilmez?


Türkiye de eşit işe eşit maaş uygulaması başladı diye övünçle bahsedilirken, Bu ada da neden ortadan kaldırılır?


Türkiye de gelirsiz insan kalmayacak, asgari ücretler yükseltilirken bura da neden ele alınmaz? ellenmesine izin verilmez?


Özelde ve kamuda çalışanların alım güçleri kayba uğratılır.


Özellikle emekleri karşılığı aldıkları maaşlara Kıskançlığa dayalı yaklaşımlar sergilenir ve insanların yaşam kaliteleri düşürülür.


Çalışan insanların emeklerinin karşılığını tüm hayat şartlarının zorluğuna rağmen dengelemeyen anlayış kime hizmet eder?


Sn. Akça son açıklamalarında tüm bu sonuçları yaratan uygulamalarının gizli bir kabulü ve mahcubiyetli bir desteğin olduğunu söylüyor.


Siz gerçekten bu uygulamalara maruz kalsanız mahcubiyet içinde gizli bir destek verir miydiniz


Sn. büyük elçi bu uygulamaların buraya yazmadığım acı sonuçlar yaratmış kabarık listesi çok eksik olmasına rağmen yeterli utancı ve mahcubiyeti uygulayıcılara yaşatmaya yeterli olacağını düşünüyorum.


Kıbrıstürk halkına bu acımasız üzüntüleri yaşatanların görevlerini başarısızlıkları sonucu özür dileyerek halka iade etmeleri gerektiğine inanıyorum.


Uygulamalarınıza ne gizli ne de mahcubiyet içinde desteğim olmamakla birlikte uygulamalarınızın kıbrıstürk halkını yok etmeye yönelik planlı olduğunun kabulü ile tüm icraatlarınızı ve açıklamalarınızı şiddetle reddederim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Tahsin MERTEKCİ yazıları