İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Kadınların kendi soyadını kullanması gündemde

Kadınların kendi soyadını kullanması gündemde

Aile Yasası'nın görüşülmesi için ad-hoc komite kararı oluşturulması ile birlikte yeni yasanın daha demokratik ve eşitlikçi bir hüviyete kavuşması beklenirken; kadınların kendi soyadını kullanması gündeme geldi. Nikâh sözleşmesi imzalanırken sadece nikâh memuruna bildirmek şartıyla kadınlar kendi soyadlarını kullanabilecekler.

Yayın Tarihi: 20/05/15 11:12
okuma süresi: 7 dak.
Kadınların kendi soyadını kullanması gündemde
A- A A+

20 yıldır değişmeyen Aile Evlenme ve Boşanma Yasa Önerisi'nin görüşülmesi amacıyla Meclis'te 7 üyeli bir ad-hoc komite oluşturulması kararının alınmasının ardından CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, komitede görüşülecek değişiklikler hakkında Kıbrıs Postası'nı bilgilendirdi.

Değişiklikler hakkında 6 aydır yoğun çalışıldığına dikkat çeken Derya, "Çocukların haklarının korunması, boşanma durumundaki mal paylaşımı, soyadı, nafaka, koruma emri ve adli yardım kurumu gibi konularda değişikliğe gidildi. Yasa'nın geçmesiyle, özellikle çiftlerin boşanması durumunda yaşanan sıkıntılar en aza indirilmiş olacak" diye konuştu.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Aile Evlenme ve Boşanma Yasa Önerisi'nin görüşülmesi amacıyla 7 üyeli bir ad-hoc komite oluşturulması kararının alınmasının ardından CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya Kıbrıs Postası'na yasanın içeriğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Derya, Aile Evlenme ve Boşanma Yasa Önerisi'nin üyelerinin kendisi ile birlikte CTP Milletvekili Abbas Sınay, CTP Milletvekili Arif Albayrak, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, UBP Milletvekili Erdal Özcenk, DP Milletvekili Fikri Ataoğlu ve TDP Milletvekili Zeki Çeler'den oluşmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Derya: "Yasa'yı bazı avukatlar ve aktivistler ile birlikte hazırladık"

Derya, Meclis tarafından 1996 yılında kabul edilen BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve yine 1996 yılında kabul edilen BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ile 2011 yılında kabul edilen Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi Yasaları'nın mevcut olduğunu, ancak uluslararası standartlara ulaşmak açısından Aile Evlenme ve Boşanma Yasası'nın Meclis'ten geçmesinin önemli olduğunu vurguladı. Aile Yasası'nın 20 yıldır değişmediğini ve değişmesi için talep olduğunu söyleyen Derya, yasayı destek veren avukatlar ve bazı aktivistler ile birlikte altı ayı alan bir süre içinde hazırladıklarını belirtti.

"Yasa erkek çocuklarını da koruyacak"

Derya, söz konusu yasanın 6.ncı maddesinde 16 yaşını bitirmiş bir kız evlenecekse vasisinin onayının arandığını söyledi.

Derya, bu maddede yer alan erkek ve kadın yerine kişi kelimesini koyduklarını belirterek, böylece bu yasayla birlikte sadece kız çocuğunun değil, erkek çocuğunun da hakkının korunabileceğini söyledi.

"Nafaka parası 18 yaşından sonra da devam edebilecek"

Derya, çocuk haklarıyla ilgili yasada yer alan bir diğer maddeye göre boşanma durumunda çocuk 18 yaşını doldurana kadar nafaka parasının verildiğini belirtti. Derya, yeni yasaya göre çocuğun öğreniminin devam etmesi durumunda, örneğin lisans veya yüksek lisansının devam ettiği sürece mahkemenin nafaka parasının ödenmesini devam ettirme kararı doğacağını kaydetti.

"Çocuğun fikri uzman pedagog tarafından alınacak"

Taraflar boşanırken mahkemenin çocuğu taraflardan birine verdiğini anlatan Derya, çocuğun 7 yaşını bitirince bir uzman pedagog ile görüşmesi ve fikrinin alınmasının yasaya eklendiğini kaydetti. Derya, ayrıca çocuğun velayeti bir tarafa verilirken nasıl huzurlu olacağına yönelik ise sosyal hizmetlerin bakmasının ve değerlendirme yapmasının yasaya eklendiğini belirtti.

"İspat hükümlülüğü reddeden tarafa ait olacak"

Derya, var olan yasada kadın doğum yaptıktan sonra söz konusu babanın çocuğu reddetmesi durumunda annenin ispatlamakla hükümlü olduğunu belirterek, bu maddenin değiştirildiğini, ispat hükümlülüğünün reddeden tarafa ait olacağını söyledi. Derya, bu maddenin değişmesiyle anne üzerinde olan bu yükün kaldırılmasının amaçlandığını kaydetti.

"Mahkeme belli bir süre tanıyacak"

Derya, bir çiftin boşanması durumunda bir tarafın evi terk etmek zorunda kalması durumunda, o kişinin mağdur olmaması için mahkemenin belli bir süre tanımasının yasaya eklendiğini söyledi.

Mal paylaşımıyla ilgili ise Derya, kaza geçiren ve sakat kalana yardım parası verilmesinin adil olmadığını söyleyerek, bu maddeyi yeni yasadan çıkarttıklarını belirtti.

"Eşler kendi soyadlarını kullanabilecekler"

Derya, soyadı konusunda da yeni yasada değişikliğe gidildiğini belirterek, çiftler evlenmeleri durumunda, eğer anlaşırlarsa eşlerden birinin soyadını alabileceklerini anlattı.

Derya, hem eşinin hem de kendi soyadını alan kişilerin doğan çocuğunun üzerinde anlaşılan soyadını alacağını belirtti.

Eşlerin kendi soyadını taşımak istemeleri durumunda ise Derya, nikah sözleşmesi imzalanırken sadece nikah memuruna bildirmek şartıyla eşlerin kendi soyadını kullanabileceklerine vurgu yaptı. Derya, böyle bir evlilikten doğan çocuğun iki soyadını birden alabileceğini belirtti. Yasa'ya soyadıyla ilgili bir geçici madde de eklendiğini ifade eden Derya, bugüne kadar evlenmiş olan kişilerin yeni yasadan yararlanması için Nüfus Kayıt Dairesi'ne başvurması durumunda yeni düzenleme yapılabileceğini kaydetti.

"Koruma emri geliştirildi"

Aile Evlenme ve Boşanma Yasa Önerisi'nde koruma emrinin geliştirildiğinin altını çizen Derya, boşanan kadınların korumaya ihtiyacı olması durumunda Şiddeti Önleme Danışma Merkezi aracılığıyla koruma emri alınabileceğini söyledi.

"Adli yardım kurumu düzenlendi"

Derya, adli yardım kurumunun düzenlenerek Yasa'ya eklendiğini belirtti. Derya şunları söyledi: "Bir kişi boşanmak istiyorsa ve maddi imkânı yoksa masraflar ve avukat atanması için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi ve Barolar Birliği tarafından bu konu görüşülecek, Bakanlar Kurulu onayıyla bu imkân sağlanacak"

"Boşanmada sıkıntılar en aza indirilecek"

Derya, Aile Evlenme ve Boşanma Yasa Önerisi'nde 26 değişiklik önerisinin yer aldığını belirterek, Yasa'nın en kısa sürede Meclise sevkinin komite toplantılarının akıbetine bağlı olduğunu kaydetti. Derya, Yasa'da insan hakları açısından demokratik ve eşitlikçi bir düzenleme yapıldığını ifade ederek, çocukların haklarının geliştirilmesi, evli ve boşanmış çiftlerin haklarının eşitlenmesi ve özellikle boşanma söz konusu olduğunda yaşanan sıkıntıların en aza indirilmesi açısından Aile Evlenme ve Boşanma Yasası'nın geçmesinin önemli olduğunu belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.