LEFKE
okuma süresi: 4 dak.

Lefke'de asıl ümit 'Trodos turisti'

Lefke'de asıl ümit 'Trodos turisti'

Lefke Aplıç Kapısı Komitesi Üyesi Avukat Vehit Nekipzade, Aplıç Kapısı'nın en önemli yönünün Lefke'yi 'çıkmaz sokak' psikolojisinden kurtarması olduğunu belirterek Güney Kıbrıs'a gelen 2 milyon turistin 1 milyonunun Lefke'ye 20 dakika mesafedeki Trodosları ziyaret ettiğini ifade ederek "bunların onda biri, yirmide biri bile Lefke'ye uğrasa ciddi potansiyeldir" dedi.

Yayın Tarihi: 01/06/15 12:16
okuma süresi: 4 dak.
Lefke'de asıl ümit 'Trodos turisti'
A- A A+
Kapının 2-3 ay içinde açılacağını düşündüğünü söyleyen Nekipzade komşuları Rumların denize gitmek için Baf ya da Limasol'e gitmek durumunda olduğunu oysa Lefke'den sahilin 5 dakikalık bir mesafede olduğunu da hatırlattı.

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Lefke Aplıç Kapısı Komitesi Üyesi Avukat Vehit Nekipzade, açılacak olan Aplıç Kapısı'nın en önemli yönünün Lefke'yi 'çıkmaz sokak' psikolojisinden kurtarması olduğunu belirterek Güney Kıbrıs'a gelen 2 milyon turistin 1 milyonunun Lefke'ye 20 dakika mesafedeki Trodosları ziyaret ettiğini ifade ederek "bunların onda biri, yirmide biri bile Lefke'ye uğrasa ciddi potansiyeldir" dedi.

Avukat Nekipzade, açılacak kapının çok yönlü faydaları olduğunu, bunlar arasında Güney'de Kıbrıslı Türklerin su kaynağı olan 2 göletin kullanım ve kontrolüne ilişkin olduğunu söyledi.

Nekipzade "bize ait bu su kaynakların kullanımını Rum Su İşleri üzerinden yapıyorduk. Kapının açılışıyla bu göletlere de 10 dakika içinde ulaşmış olacağız" dedi.

Öte yandan Nekipzade komşuları Rumların denize gitmek için Baf ya da Limasol'e gitmek durumunda olduğunu oysa Lefke'den sahilin 5 dakikalık bir mesafede olduğunu da hatırlattı.

"Acıları ve sevinçleri eskiden olduğu gibi paylaşmaya çalışacağız"

1968'den 74'e kadar bölgedeki kapının kontrollü olarak açık kaldığını, 41 yıldır ise sadece BM görevlilerine yönelik açık olduğunu ve Lefke'nin bu manada bir çıkmaz sokak olduğunu kaydeden Lefke Aplıç Kapısı Komitesi Üyesi Avukat Vehit Nekipzade şöyle konuştu; "Kapılarla ilgili mücadele bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Talat döneminde başladı, Derviş Eroğlu döneminde sürdü ve nihayet Sayın Akıncı döneminde neticelendi. Mutlu sona ulaşıldı… Katkı koyan herkese Lefke halkı adına teşekkür ediyorum. Kapılar bugüne kadar barışa ciddi katkı koydu ve koymaya devam edecektir.

Ben, açılan kapıların kalıcı çözümü zedeleyeceğini düşünenlerden değilim. Aplıç Kapısının açılışı ile çıkmaz sokak psikolojisi aşılacak, bu algı dağılacak. Her kapı barışa katkı koyar. Kapılar açık olmasa komşularımızla dostluklar kuramazdık. Acıları ve sevinçleri eskiden olduğu gibi paylaşmaya çalışacağız…"

"1 milyon turistin onda biri gelse ciddi potansiyel…"

Kıbrıs TV'de Gülsüm Sönmez'in sorularını yanıtlayan Nekipzade, Güney Kıbrıs'a gelen 2 milyon turistin 1 milyonunun Lefke'ye 20 dakika mesafedeki Trodosları ziyaret ettiğini ifade ederek "bunların onda biri, yirmide biri bile Lefke'ye uğrasa ciddi potansiyeldir" dedi.

Avukat Nekipzade, açılacak kapının çok yönlü faydaları olduğunu, bunlar arasında Güney'de Kıbrıslı Türklerin su kaynağı olan 2 göletin kullanım ve kontrolüne ilişkin olduğunu da sözlerine ekledi.

Nekipzade "bize ait bu su kaynakların kullanımını Rum Su İşleri üzerinden yapıyoruz. Kapının açılışıyla bu göletlere de 10 dakika içinde ulaşmış olacağız" dedi.

Lefke'den sahile 5 dakika...

Öte yandan Nekipzade komşuları Rumların denize gitmek için Baf ya da Limasol'e gitmek durumunda olduğunu oysa Lefke'den sahilin 5 dakikalık bir mesafede olduğunu da dikkat çekti.

Nekipzade "barış ada için çok önemli… Artık adada yaşayan insanların barışa ihtiyacı var. Elbette bunun onurlu olması, kazan-kazan formülüyle gerçekleşmesi gerekir… Başka Kıbrıs yoktur. Geçmişte acılar yaşadık diye yine yaşayacak değiliz. Bunun en önemli örneği de Avrupa'dır" dedi.

Ne zaman açılır?

Lefke Aplıç Kapısı Komitesi Üyesi Avukat Vehit Nekipzade kapının ne zaman açılacağına dair bir soru üzerine ise "komşularımız Rumlar bir ay diyor ama ben doğrusu 2-3 aylık bir süre öngörüyorum" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.