ÇATALKÖY
okuma süresi: 5 dak.

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu: "Devlet cinayet işliyor"

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu: "Devlet cinayet işliyor"

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu Teknecik Santrali konusunda devlete ateş püskürdü, eylem uyarısında bulundu…

Yayın Tarihi: 06/08/15 10:00
okuma süresi: 5 dak.
Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu: "Devlet cinayet işliyor"
A- A A+

Haber - Levent KUTAY

Çatalköy, Esentepe, Arapköy, Karaağaç ve Alagadi... Hatta, daha da ilerisi... Yıllardır, Teknecik Elektrik Santrali'nden çıkan kara dumandan rahatsız. Bölge halkı " zehir soluyoruz" diyor. Bölgede kanser vakaları artış gösteriyor. Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu bir süredir konunun üzerine gidiyor. Çatalköy 'de son bir kaç ayda kanser görülen insanların isimlerini aktarıyor "bıktık, usandık" diyor.

"Başkan, nedir sorun? Sitemleri artırdınız" diye soruyorum, Hulusioğlu, "Teknecik bizi ciddi anlamda rahatsız ediyor" diye cevap veriyor.

Hulusioğlu, Teknecik'te en kötü yakıtın kullanıldığını, ucuz yakıtla pahalı elektrik üretiminin marifet gibi gösterildiğini söylüyor.

Kıb-Tek'in mali açığını kapatmak için ucuz yakıt kullanmaya devam ettiğini ifade eden Hulusioğlu, " Ama bunun bedelini hem biz, hem bölge halkı hem de bütün ülke ödüyor. Çünkü bu santral, turizmin tam göbeğindedir" diye konuşuyor.

Başkan sözlerine şöyle devam ediyor, belli ki bu konuda çok dolmuş…

"Şikâyetlerimizi sürekli yaptık, hükümete yaptık, Kıb-Tek'e yaptık, El-Sen'e yaptık ama gelin görün çağrılarımız karşılık bulmadı. Sanki de bulmaması için de gizli bir el ortada dolaşıyor. Siber hükümeti döneminde kaliteli yakıt kararı; Yorgancıoğlu döneminde de Teknecik'e filtre takılma kararı alındığını ancak bu konuda hiç bir somut adım atılmadı."

Konunun mali boyutunu göz ardı etmediklerini söyleyen Başkan Hulusioğlu, "ancak bizim de artık dayanacak gücümüz kalmadı. Kanser vakaları sürekli artıyor, doğa sürekli tahrip oluyor" diye konuşuyor.

Yeni hükümetle birlikte bu sorunu yeniden gündeme getirmek istediklerini belirten Hulusioğlu, yeni Çevre Bakanı Kutlu Evren ile görüştüklerini, Evren'in kendilerine konuyu Bakanlar Kuruluna götüreceğini söylediğini belirtiyor.

Başkan Hulusioğlu "bu fırsatı vereceğiz. Hükümet kendi içinde gerekli istişareyi yapsın. Biz de bölge halkı ve sivil toplum örgütleriyle artık eylem planımızı hazırlayacağız. Somut karar bekliyoruz. Hedeflediğimiz sonucu almazsak, eylemleri hayata geçireceğiz. Gerekirse Teknecik'te üretimi durdurma noktasına kadar gideceğiz. Halk kendisinin ya da yakınındakilerin hastalık yaşamasından, evinin kül dolmasından, kükürtlü hava solumaktan bıkmış, usanmıştır. Artık yeter. Teknecik Elektrik Santrali kâbusumuz olmuştur" diye tepkiyle konuşuyor başkan.

Eylem çerçevesinde gerekirse giriş çıkışları kapatacaklarını, üretimi durduracaklarını belirten Hulusioğlu, Teknecik'te çalışanların çoğunun hasta olduğunu ama basından gizlendiğini iddia ediyor.

Hulusioğlu bu konuda El-Sen'e seslenerek, hem kendi çalışanı için hem de bölge halkının sağlığı için kendileri ile işbirliği yapmaya çağırdı.

Bölgede cilt kanseri vakalarının artış gösterdiğini, Alagadi Sahiline kirli atık bırakılmakta söylüyor ve ekliyor; "Teknecik'te filtre takmak yeterli olmaz. İdame ettirilmesi, çalıştırılması gerekir. Yakıt sisteminin de mutlaka değiştirilmeli."

Teknecik Santralinin olduğunu bölgenin Mavi Bölge olduğunu, sadece Turizm yatırımı yapılabildiğine işaret eden Hulusioğlu, böyle özel bir bölgede artık santral olmaması gerektiğini belirtiyor.

"Dünya kadar insan için turizm teşviki veriyoruz ama bu kadar insanı, kükürtlü havuzlarda ağırlıyoruz. Bu yalnız bu bölgenin değil ülkenin sorunudur" diye yine sitemkâr konuşuyor başkan…

Mehmet Hulusioğlu, " Hükümet programında yakıt sisteminde iyileştirme yapılacağını okuyunca çok üzüldüm. Demek eski yakıt kötüydü. devlet kendi eliyle, insan sağlığını hiçe sayıyor ve cinayet işliyor. Bu lafım gelmiş geçmiş tüm hükümetlere" diye konuşuyor.

Çevre Bakanlığının, Teknecik'e göstermelik ceza keserek halkın gözünün boyamaya çalıştığını anlatan Başkan Hulusioğlu, " Burada insan sağlığı söz konusuysa, buranın insana sağlığına zarar verdiğini tespit etmişseniz, çevreyi bozduğunu tespit etmişseniz, üretimi hemen durdurmanız gerekir" ifadelerini de kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.