EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

YDÜ "Çocuk Edebiyatı ve Çocuk Psikiyatrisi Buluşması" konferansında temsil edildi

YDÜ "Çocuk Edebiyatı ve Çocuk Psikiyatrisi Buluşması" konferansında temsil edildi

Limasol Türk Kooperatif Bankası sponsorluğunda , Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği'nde "Çocuk Edebiyatı Ve Çocuk Psikiyatrisi Buluşması" ve Dr.Erdem Beyoğlu'nun "Muhteşem Ben" kitabının tanıtımında Yakın Doğu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi(YDÜ-KAM) Başkanı Doç. Dr. Şevket Öznur'un katılımıyla temsil edildi.

Yayın Tarihi: 21/09/15 09:52
okuma süresi: 4 dak.
YDÜ "Çocuk Edebiyatı ve Çocuk Psikiyatrisi Buluşması" konferansında temsil edildi
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, etkinliğin açılış konuşmalarını Çocuk tiyatrosu uzmanı ve Limasol Sosyal Sorumluluk gönüllüsü Hatice Tezcan ile Kıbrıs'ın ve Türkiye'nin ilk Psikiyatrist ve Psikanalisti Prof. Dr. Vamık Volkan yaptı. Volkan açış konuşmasında: "Çocuğun anne veya annelik yapan kişiyle iletişimi beyin gelişimi için oldukça önemlidir… Anneyle çocuk arasındaki ilişki ne kadar saydam ve dürüstse bu çocuk için o kadar faydalıdır. Çocuklar mükemmel, muhteşem, harika anne babalar istemez. Dürüst, net ve çıkarsız ilişki ister."

Daha sonra çocuk edebiyatı ve psikiyatri konusunda konferans geçildi. Konferansın ilk konuşmasını Yakın Doğu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi(YDÜ-KAM) Başkanı Doç. Dr. Şevket Öznur yaptı.

Doç. Dr. Şevket Öznur : "Masallar, insanların düşsel dünyalarını dile getiren sözlü ürünlerdir. Çocukluğunda bir çok insan ninesinden, dedesinden, çevresinden masallar dinlemiştir. Masallar halkın öz değerlerini içeren, dile getiren en önemli anonim eserlerdir. Masallar, genellikle kollektif bir bilinç tarafından, bilincin ve bilinçaltının insanlığın hangi sorunlarını evrensel görüyorsa ona göre biçimlendirilmesinin ve bu sorunların aşılması için uygun görünen çözümlerin üretilmesinin sonucudur. Eğer, sözü edilen öğelerin tümü masallarda olmasaydı onların kuşaktan kuşağa anlatılarak aktarılmaları da mümkün olmayacaktı. Masal, iyinin, doğrunun ve adil olanın, ne denli kötü koşullar altında kalınırsa kalınsın, hep kazandığı bir düşler ülkesidir. Masallar çağlar boyu değiştirilip yeniden biçimlendirilmişlerdir. Kuşaktan kuşağa, ağızdan ağıza aktarılırlarken az da olsa eklemeler ve çıkarmalar olmuştur. Masallardaki değişim anlatana bağlı olduğu gibi anlatılana da bağlıdır. Çünkü anlatıcı masalı anlatırken kendi yaşamına göre, tecrübesine göre de değiştirmektedir. Masalı anlatan kişi masaldaki kahramanlarını kendi çevresinden seçebildiği gibi, yerel özelliklerden yararlananlar da oldukça çoktur. Durum böyle olunca toplumların, ulusların duyarlılıklarını, beğenilerini, değer yargılarını, inançlarını, masalların içine serpiştirirler. Bu bağlamda çağlar boyu yapılan o kadar çok değişikliğe karşın, anlatanlar masalların yapılarına hep bağlı kalmışlardır. Evden uzaklaştırmalar, yasakların zorla kabul ettirilmesi, yasağın çiğnenmesi, bilgi edinme yolları, aldatmalar, servetlerin ele geçirilmesi, oyuna gelmeler, büyü yapmalar ve sayma gereğini duymadığımız daha nice öğeler, masallarımızda bulunmaktadır.Masalcı, bir toplumun belleğine ses getiren insandır;onların dilini konuşur, sevinçlerini, hüzünlerini, mutluluklarını, gelenek-göreneklerini kısacası halkın herşeyini halk anlatılarında dillendirir. Bu bağlamda masalların, özellikle çocukların ilerideki yaşamlarında çok büyük etkisi vardır."

Çocuk Ergen ve Yetişkin Psikiyatristi Prof. Dr. Bengi Semerci ise konuşmasında: "Anne babalar bana 'Çocuğum kitap okumuyor' diye geliyor. Çocuk söyleneni değil yapılanı yapar. Eğer sizin evde kitap okuma gibi bir alışkanlığınız yoksa çocuğunuzun da olmaz. Siz televizyon karşısında kitlenmişken onun odasında masumca kitap okumasını beklemek hem haksızlık hem de saçma olur."

Çocuk Psikiyatrisi Dr. Erdem Beyoğlu, çevirisini yaptığı "Muhteşem Ben" kitabını tanıttı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.