EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

Yrd. Doç. Dr. Mehtap Tınazlı, gut hastalığı ve tedavisini anlattı

Yrd. Doç. Dr. Mehtap Tınazlı, gut hastalığı ve tedavisini anlattı

"Kralların hastalığı" ya da "Hastaların kralı" olarak bilinen gut hastalığı , belkide tarihçesi en eskilere dayanan hastalıktır.

Yayın Tarihi: 21/09/15 14:33
okuma süresi: 3 dak.
Yrd. Doç. Dr. Mehtap Tınazlı, gut hastalığı ve tedavisini anlattı
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi İç hastalıkları uzmanı Yrd. Doç.Dr. Mehtap Tınazlı; Gut Hastalığı tanısının nasıl konulduğunu,Gut hastalığın da kaçınılması gereken faktörlerin neler olduğunu, Gut tedavisinde güncel yaklaşımın ne olduğunu anlattı.

Tınazlı; Pratikte en önemli unsurun hastanın hikayesi olduğunu,ayak baş parmağında veya ayak bileğinde ani başlangıçlı , dokununca bile belirgin ağrılı olan kızarıklık ve şişlik olması, günler içinde azalıp düzelmesi ve bu şekilde bir eklem iltihap atağını hastanın daha önce de geçirmiş olması tanı için önemli olduğunu aktardı. Başka hastalıklardan ayrım için hikaye , eklem sıvısının kültürü ve eklem sıvısında kristal araştırması yapılmalıdır. Bu hastalığa sahip hastaların %70 'inde eklem sıvısında ürik asit kristali görülebilmektedir.

Tınazlı'nın aktardığı hastaların kaçınması gereken faktörler ise; Travma, cerrahi,pürinden zengin diyet , ilaç kullanımı, alkol kullanımıdır. Gut atağı nadir olmayarak ürik asit düzeyi normal olan hastalarda da ortaya çıkabilir. Et ve balık tüketimi fazlalaştıkça gut atağı ihtimali artarken,süt ve süt ürünleri tüketimi arttıkça gut atağı riski azalmaktadır.

Yrd. Doç.Dr. Mehtap Tınazlı;Gut tedavisinde güncel yaklaşımda diyet ve ilaç tedavisinin birlikte kullanıldığını aktardı. Hiperürisemisi veya gut artriti olan herkese pürinden fakir diyet ve bol sıvı alımı önerdi. Genel olarak hayvansal proteinler,özellikle sakatat ve deniz ürünleri tüketimi azaltılmalı, alkol alınmamalıdır. Gut için en riski alkollü içecek bira, en az riskli alkollü içecek ise şaraptır. Süt ve süt ürünlerinin tüketimi gut atağı sıklığını azaltmaktadır. Kilo fazlası olan hastalar zayıflamalı ve ürik asiti yükseltebilecek ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır.

Tınazlı ; İlaç tedavisi olarak akut atakta steroid olmayan antiinflamatuvar kolşisin ve kortikosteroid gibi ilaçların kullanıldığını ,atak geçtikten sonrada koruyucu tedavinin gerekliliğini bildirdi.Bunlar dışında ürik asiti azaltıcı ilaç alması gereken hastalarında olabileceğini aktardı. Ürik asiti azaltıcı ilaç almasgereken hastalar yılda ikiden fazla gut atağı geçiren, tofüs varlığı , böbrekte ürik asit veya kalsiyum okzalat taşları, böbrek yetersizliği olan gut hastalarıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.