SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

YDÜ Hastanesi'nden Dünya Kalp Günü nedeniyle önemli açıklamalar

YDÜ Hastanesi'nden Dünya Kalp Günü nedeniyle önemli açıklamalar

Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel inaktivite gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80'inin önlenebiliyor.

Yayın Tarihi: 29/09/15 14:00
okuma süresi: 5 dak.
YDÜ Hastanesi'nden Dünya Kalp Günü nedeniyle önemli açıklamalar
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne konuşan YDÜ Hastanesi Kardiyoloji bölümü uzmanı Dr. Levent Cerit ; Dünya Kalp günü dolayısıyla kalp sağlığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Düzenli Hareket Edin

Uzm. Dr. Levent Cerit: " Her yıl dünyada ölümlerin % 6 'sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Obezite , diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri , erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır. Sporu yaşam tarzı olarak benimsemek ileride gelişebilecek kalp hastalıkları riskini azaltır" dedi.

Sağlıklı Besinler Tüketin

Cerit: "Günümüzde giderek artan miktarda şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketilmektedir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılıdır. Meyve ve sebzeler açısından zengin olan Akdeniz tipi diyet kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur".

Tütün Ve Tütün Mamüllerine "Hayır"

Uzm. Dr. Levent Cerit: "Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir.Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artmaktadır. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000'den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak , kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Tütün mamüllerinin zararlarına ilişkin duyarlılığın erken yaşlarda gençlere aşılanması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Kan Değerlerinizi Ve Kilonuzu Düzenli Kontrol Ettirin

Uzm. Dr. Levent Cerit: "Dünyanın neresinde olursanız olun yukarıdaki önerileri uygulamanız halinde hem kendinizin hem de ailenizin kalp hastalığı ve inme yükünü hafifletebilirsiniz. Ancak düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az bu adımlar kadar önemlidir. Çoğunlukla yüksek kan basıncı , yüksek kolesterol , fazla kilo ve obezite , tütün kulanımı ya da diyabet gibi risk faktörlerinin tetiklediği kalp hastalığı ve inme önlenebilir hastalıklardır.Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak , düzenli egzersiz ve tütün kullanmayarak bu hastalıklardan büyük ölçüde korunabilirsiniz"dedi.

Uzm. Dr. Levent Cerit: " Kalp hastalığı ve inmenin, yaşlıları, erkekleri ve zengin toplumları daha fazla etkilediği yanlış bilinen bir gerçektir. Kardiyovasküler hastalıklar her iki cinsiyeti de etkiler , Her bir dakikada yaklaşık bir ölüm olayı yaşanması çok üzücüdür. KVH riskleri , doğum öncesinde fetal dönemde başlamakta ve sağlıksız beslenme , hareketsizlik ve tütün kullanımı sonucu çocukluğun ilerleyen dönemlerinde giderek artmaktadır. Modern toplumda çocuklar "kötü" yağ ve şeker içeriği yüksek bol kalorili besinlerle beslenmektedir.Bilgisayar oyunları gibi kişiyi fiziksel aktivitelerden uzaklaştıran bağımlılıkların yanı sıra, tütün kullanımını teşvik eden reklamlar ya da pasif içicilik nedeniyle çocukların tütün dumanına maruz kalması sağlıklarını olumsuz etkilemektedir. Hem çocuklarımızın iyiliği hem de kendi sağlığımız için kardiyovasküler risklerden korunmalı ve bir an önce sağlıklı yaşam için harekete geçmeliyiz" şeklinde vurguladı.

Uzm. Dr. Levent Cerit: " Kardiyovasküler hastalıklar erken tanı ve tedavi ile önlenebilir ölüm nedenleri arasında dünyada ilk sırada gelmektedir, bu yüzden düzenli olarak yapılan kalp check-up'ları çok önem arz etmektedir.Dünya Kalp Günü olması dolayısıyla Hastanemiz Kardiyoloji departmanında erken tanı amaçlı kalp check-up'larında özel kampanyalar düzenlenecektir. Yakın Doğu Üniversitesi Ailesi olarak Dünya Kalp Gününüzü kutlar , sağlık ve mutluluk dolu günler dileriz"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.