AKINCILAR
okuma süresi: 4 dak.

3 yıllık proje kapsamında yapılan çalışmalar sergilenecek

3 yıllık proje kapsamında yapılan çalışmalar sergilenecek

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sevinç Kurt'un yürüttüğü "Akıncılar Köyünün Korunması, Rehabilitasyonu ve Yeniden Canlandırılması Kapsamında Yerel Bir Kalkınma Stratejisi Geliştirilmesi" başlıklı TÜBİTAK destekli projenin üç yıllık araştırma süresinin sonuna gelindi.

Yayın Tarihi: 14/12/15 16:15
okuma süresi: 4 dak.
3 yıllık proje kapsamında yapılan çalışmalar sergilenecek
A- A A+

Projenin çalışmalarında üretilen, çizim ve posterlerden oluşan serginin açılışı 16 Aralık Çarşamba günü saat 09.30'da Lefkoşa Bedesten'de Başbakan Ömer Kalyoncu'nun katılımı ile gerçekleşecek.

Sevinç Kurt "TÜBİTAK 1001 Projeleri" kapsamında gerçekleştirilen araştırma projesi ile 1974 yılına kadar Kıbrıs'taki en büyük Türk köyü olan Akıncılar (Louroujina)'ın kültürel ve tarihi mirasının korunması ve yenilenmesi için tutumlar geliştirildiğini kaydetti. Kurt, "Bu projede, hem Akıncılar köyünün tarihi ve kültürel mirasının belgelenmesi, hem de yerel paydaşların katılımları ile farkındalık ve ilgi geliştirmek amaçlanmıştır." dedi. Doç. Dr. Sevinç Kurt bu süreçte ayrıca Akıncılar köyüne özel koruma ve canlandırma stratejisinin uygulandığına da dikkat çekti.

Üç boyutlu modellenme yapıldı

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sevinç Kurt, çalışmasında görsel, sözel ve yazılı tarih araştırmaları ve geniş kapsamlı bir anket yapılarak köyün özgün özellikleri ile mevcut durumunun tespitinin sağlandığını, "ArcGIS-ArcMap programları yardımıyla 22 adet coğrafi bilgi sistemi analiz haritası oluşturulduğunu, toplam 911 binanın incelenerek köyün topoğrafya haritasının çıkarıldığını ve bilgisayar ortamında köyün tamamının üç boyutlu (3D) olarak modelinin elde edildiğini de belirtti. UKÜ Öğretim Üyesi Kurt tüm bu belgeleme ve modelleme çalışmalarının Akıncılar köyü için yerel bir kalkınma stratejisi geliştirme metodolojisi kapsamında analitik veri toplama teknikleri olarak geliştirildiğini projenin değerlendirme ve karar aşamalarında bu verilerin kullanıldığını, böylelikle tüm fiziki iyileştirmeleri içeren bir nihai "Master Plan" oluşturulduğunu da ifade etti.

Laboratuvarlarda kerpiç ve taşın dayanıklılığı ölçüldü

Sevinç Kurt malzeme ve yapı analizleri kapsamında kerpiç ve taşın dayanıklılığını ölçmek ve yapılarda sağlamlaştırma önerileri geliştirmek amacıyla UKÜ Mühendislik Fakültesi laboratuvarlarının kullanıldığını, çekilen bina tomografileri ve yapılan testler ile mevcut yapısal durumun saptandığını dile getirdi. Kurt, ayrıca, kapsamlı bir biçimde üç boyutlu tarayıcı kullandıklarını, bina tipoloji çalışmalarında sokaklar, açık ve yarı açık dış mekanlar, malzeme kullanımı, taşıyıcı sistemler, kemerler, kapılar ve pencerelerin ele alındığını, geniş bir ekip tarafından yürütülen bu çalışmalarda özellikle Yasemin Mesda, Cemile Çakmak Aydınlı ve Paul Olukoya Obafemi'nin önemli katkıda bulunduklarını belirtti.

Köydeki han binasının restore edilmesi amacıyla binanın orijinal halinin tespiti için kazı yapılmasına karar kıldıklarını anlatan Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kurt, "Mal sahibi adına Belediye Başkanından ve Eski Eserler Dairesi'nden resmi izinler alınarak yüzeysel kazıya başlanmış ve UKÜ Öğretim Üyesi arkeolog Doç. Dr. Marko Kiessel tarafından kazı işleri ekibi yönlendirilmiştir." dedi.

Proje sergisinin açılışı Başbakan Ömer Kalyoncu'nun katılımı ile 16 Aralıkta Bedesten'de

Projenin çalışmalarında üretilen, çizim ve posterlerden oluşan serginin açılışı 16 Aralık Çarşamba günü saat 09.30'da Lefkoşa Bedesten'de Başbakan Ömer Kalyoncu'nun katılımı ile gerçekleşecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.