İSKELE
okuma süresi: 9 dak.

1965 Kasımpaşası İskele'de kuruluyor

1965 Kasımpaşası İskele’de kuruluyor

İskele, Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatını konu alan ve 25 Mart'ta vizyona girecek olan Reis filmine sahne oluyor. Şehit Sadık Davut Sokak, kurulan dekor sayesinde kahvehanesi, bakkalı, kasabı ve evleri ile 1965 yılında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasımpaşa'daki mahallesine dönüşüyor. Erdoğan'ın çocukluk yıllarından başlayarak 1999 yılında Pınarhisar Cezaevi'ne girdiği döneme kadar olan süreci konu alan Reis filmi için sahne olarak seçilen İskele'de hareketli günler yaşanıyor.

Yayın Tarihi: 23/01/16 10:15
okuma süresi: 9 dak.
1965 Kasımpaşası İskele’de kuruluyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Kıbrıs Postası'na özel açıklamalarda bulunan filmin yönetmeni Hüdaverdi Yavuz, çekimler için Kıbrıs'ın seçilme gerekçesi olarak 1965 yılının yaz aylarının canlandırılacak olmasından ötürü güneşli bir havaya ihtiyaç duymalarını gösterirken, iklim dışında kültürel anlamda da aradıkları dokuyu Kıbrıs'ta bulduklarını kaydetti.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, filmlerin çekildiği bölgelerde bir farkındalık yaratıldığını, o ülkeye giden insanların mutlaka o bölgeye giderek orayı görmek istediğini belirterek, "Bu film sıradan bir film değildir. Cumhurbaşkanının hayatının anlatılacağı bir filmdir. Mutlaka İskele'ye ilgi artacaktır. Bunun getirisini bölge esnafı da görecektir"diye konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatını konu alan ve 25 Mart'ta vizyona girecek olan Reis filminin ciddi bir bölümü İskele'de çekilecek.

Filmin yönetmeni Hüdaverdi Yavuz, ekibi ile birlikte İskele Şehit Sadık Davut Sokak'ta İstanbul'dan gelen dekor çalışmalarına tam gaz devam ederken, İskele halkı bölgenin filme sahne olmasından ötürü heyecanlı…

25 Ocak Pazartesi başlayacak çekimlerin Kıbrıs ayağının 18-20 gün içinde tamamlanması hedefleniyor. Kafkasör Film ve Ali Avcı'nın yapımcılığında çekilen ve senaryosu Murat Özdil'e ait olan filmin vizyon tarihi ise 25 Mart…

Erdoğan'ın yetişkin dönemini Reha Beyoğlu'nun çocukluk dönemini ise Işık Yıldız'ın canlandıracağı film için Kıbrıs'tan 1000 figüran seçilecek. Figüran seçimleri için Mağusa'da kurulan büroda yer alan ekip de çalışmalarını tam gaz sürdürüyor.
Yavuz: "İskele esnafına zahmet vermişsek özür dileriz"

Kıbrıs Postası'na özel açıklamalarda bulunan filmin yönetmeni Hüdaverdi Yavuz, film için çalışmalara başlamadan gerekli tüm izinleri almanın yanı sıra bölge halkının da rızasını aldıklarını anlatarak, "Film çekilirken kimi zamanlarda rica ederek trafiği durdurmamız gerekebilir. Belki birkaç gün İskele esnafına zahmet vermiş olabiliriz. Bunun için de kendilerinden özür dileriz. Ama film çekmek başka türlü mümkün olmuyor" dedi.

İskele'de misafir olduklarını vurgulayan Yavuz, işleri bittikten sonra arkalarından iyi şeyler konuşulmasına çok önem verdiklerini kaydetti.

İskele, 1965 Kasımpaşa'sına dönüşüyor

İskele'nin Recep Tayyip Erdoğan'ın 11-12 yaşlarının canlandırılacağı, 1965 yılının Temmuz-Ağustos aylarına sahne olacağı bilgisini veren Yavuz, 1994 yılına ait birkaç sahnenin de Kıbrıs'ta çekileceğini anlattı.

İskele'deki Şehit Sadık Davut Sokak, Erdoğan'ın Kasımpaşa'da çocukluğunun geçtiği mahalleye dönerken, Lefkoşa ve Mağusa'da da bazı sahneler çekilecek.

Yönetmen Hüdaverdi Yavuz, çekimler için Kıbrıs'ın seçilme gerekçesi olarak 1965 yılının yaz aylarının canlandırılacak olmasından ötürü güneşli bir havaya ihtiyaç duymalarını gösterirken, iklim dışında kültürel anlamda da aradıkları dokuyu Kıbrıs'ta bulduklarını kaydetti.

"Aradığımız yer burasıdır"

Ekibinin ardından Kıbrıs'a geldiğinde 'Aradığımız yer burasıdır' dediğini anlatan Yavuz, bu kararı verdikten sonra gerekli izinleri ve mülk sahiplerinin rızasını alarak dekor çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Film için kurulan tüm dekorun ve binalara yapılan giydirmelerin çekimlerin tamamlanması ile kaldırılacağını söyleyen Yavuz, sadece sokağa takılan ve İskele halkının hoşuna giden parkelerin kalabileceğini ifade etti.

"Parkelerin kalıcı olması için bir çalışma yapıyoruz"

Yavuz, "İskele Belediye Başkanı ile görüştük. Bu parkelerin kalıcı olması için bir çalışma yapıyoruz. Çünkü yerel halkın hoşuna gitmiş. Burası kültür-sanat sokağı olacak şekilde düşünülüyor. Bunun yapılması için gerekli maddi şartların tarafımızca bir şekilde temin edilmesi konusunda bir çalışma yapacağız. Ama binalara yapılan giydirmelerin tamamı sökülecek, çünkü insanlara verdiğimiz söz aldığımız gibi bırakmak yönünde" şeklinde konuştu.

1000 figüran rol alacak

Film için Kıbrıs'tan 1000 figüran seçileceğini anlatan Yavuz, figüran seçimleri için Mağusa'da bir büro kurulduğu bilgisini verdi.

Yavuz, Kıbrıs halkının figüran seçmelerine yoğun ilgi gösterdiğini belirtirken, bizlerin ise ilçe merkezinde asılı olan, "Adamızda çekilecek olan sinema filminde rol almak isteyen her yaştan oyuncu ve yardımcı oyunculara ihtiyaç vardır. İlgilenen arkadaşlar aşağıdaki numaralardan bize ulaşabilir" yazılı duyuru dikkatimizi çekti.

"Film İskele'ye de hizmet edecek"

Filmin İskele'ye de olumlu katkı sağlayacağına olan inancını dile getiren Yavuz, yerel basın dışında Türkiye ve uluslararası basının da film ile ilgili haberlere yer vereceğini anlattı.

Yavuz, "Biz bir film çekiyoruz. İskele ilçesinin tanıtımını çekmiyoruz. Ama bu film İskele'ye de hizmet edecek. Yerel basın dışında, Türkiye basını ve uluslararası basın da buraya gelecek. Filmle ilgili The Guardian'ndan The Times'a kadar bir sürü yerde haberler yapıldı, yapılmaya da devam edilecek. Dolayısıyla İskele'nin adı da anılacak" ifadelerini kullandı.
"Biz Erdoğan'dan, Erdoğan da bizden herhangi bir talepte bulunmadı"

Film ile ilgili olarak TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ve ailesinden izin almak dışında herhangi bir yardım talebinde bulunmadıklarını belirten Yavuz, Cumhurbaşkanı'nın da kendilerinden herhangi bir talepte bulunmadığının altını çizdi.

Sadıkoğlu: "Vatandaşın bilgi kirliliğini birlikte aşacağız"

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, film ekibinin 17 Aralık'ta adaya geldiğini belirterek, belediye olarak kendileriyle görüştüklerini, ekibin bölge esnafını ziyaret ettiğini anlattı. Sadıkoğlu şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatından kesitlerin anlatılacağı filmin İskele'de çekilmesi beni onurlandırmıştır. Bunun esnafımıza ilerleyen zamanlarda getirisi olacağını düşünüyorum. Bu sadece maddi olarak değildir. Bir süre önce meclis toplantımızda yolların parke olması konusunda görüştük. Önümüzdeki günlerde açacağımız bandabulyamızla güzel bir kombin olur diye konuştuk. Sonrasında böyle bir olay oldu. Muhtarımız da bölgeyi gezerek esnafın rızasını aldı. Sonrasında ciddi bir heyecan başladı. Bizden izinlendirme 28 Aralık 2015 tarihinde oldu. Vatandaşın ise hemen haberi oldu"

"Kimseyi huzursuz etme gibi bir durumumuz yok"

Sadıkoğlu, film ekibinin sürekli sokakta dolaştığını, esnafla sürekli sohbet ettiğini anlatarak, "ben dört kez görüşmüşsem onlar günde dört kez görüşüyor" diye konuştu. Son zamanlarda esnafın şikayetçi olduğu yönünde duyumlar aldığını ifade eden Sadıkoğlu, "kimseyi huzursuz etme gibi bir durumumuz yok" dedi.

Sadıkoğlu şöyle devam etti: "Film ekibiyle memnun ayrılmak istiyoruz. Esnafı bu şikayetlerinin ardından esnaflar birliği ile de görüştük. Başkan ile birlikte esnafla görüştük. Genel anlamda ciddi tepkileri olduğunu duyduğumuz kişilerden çok da fazla ciddi tepki görmedik. Mağduriyeti olanlar mağduriyetlerini anlattı. Biz de bunların giderileceğini söyledik. Bazı dükkanları başka bir yere taşıyıp film çekimi bittikten sonra tekrar eski yerine alabileceğimizi belirttik. Aslında genel anlamda insanların haberi vardı. Yine bir bilgilendirme toplantısı yaparak bu filmin getirisinin ne olacağı konusunda görüşeceğiz"
"Filmle birlikte bölgede bir farkındalık yaratılacak"

Sadıkoğlu, filmlerin çekildiği bölgelerde bir farkındalık yaratıldığını, o ülkeye giden insanların mutlaka o bölgeye giderek orayı görmek istediğini belirtti.

Sadıkoğlu, "Parkenin döşenmesi de bence güzel oldu. Bizim de belediye olarak buna benzer fikirlerimiz var. Parke döşendi, ancak geri alınıp gidilmeyecek. O insanlar bunu ne yapacaklar. Dükkanlarda yapılan değişiklikler dükkan sahibinin isteği üzerine eski haline getirilecek. Dükkan sahibi isterse aynı şekilde kalacak"

Sadıkoğlu, film bittikten sonra mutlaka birçok kişinin gelerek bölgeyi ziyaret edeceğini söyleyerek, "Bu film sıradan bir film değildir. Cumhurbaşkanının hayatının anlatılacağı bir filmdir. Mutlaka İskele'ye ilgi artacaktır. Türkiye'de bile bir dizi çekildiği zaman, bunun örneklerini çok gördük, turizm acenteleri o filmin çekildiği bölgeye turlar düzenliyor. Turizm kentiyiz. Bunun getirisini bölge esnafı da görecektir"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.