EĞİTİM
okuma süresi: 2 dak.

Doktoralılar istihdamda sonuncu!

Doktoralılar istihdamda sonuncu!

Üniversiteler adası olarak lanse edilen ve yüksek eğitim seviyesine dikkat çekilen ülkede, konu istihdama gelince eğitim tersten okunuyor. Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın 2015-2016 Rekabet Edebilirlik Raporu'na göre yüksek lisans ve doktora mezunlarının istihdam oranı sadece %3.2.

Yayın Tarihi: 12/03/16 13:10
okuma süresi: 2 dak.
Doktoralılar istihdamda sonuncu!
A- A A+
Kıbrıs Postası – Meryem Ekinci

Ekonominin en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilen işsizlik oranı ve istihdam konusunda Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın 2015-2016 Rekabet Edebilirlik Raporu önemli veriler sunuyor.

Çalışma hayatını etkileyen konularından biri olan kayıt dışı ekonominin gelişmesinde, yurt dışından çalışmak için gelenlerin neden olduğu hızlı nüfus artışının etkisi üzerinde duran rapora göre, istihdam oranı 2014'e göre görece düştü ancak işsizlik azaldı.

2014 yılında %44.6 olan istihdam oranın 2015'te %44.5 oranında seyrettiği öngörülüyor. Devlet Planlama Örgütü'nün 2016-2018 Orta Vadeli Programı'na dayandırılan verilere göre 2015'teki işsizlik oranının da %8.3'ten %7.8'e gerilemesi öngörülüyor.

En yüksek istihdam oranı lise mezunlarında

İşsizlik oranı ve istihdam konusunda sunduğu verilerin yanı sıra rapor, istihdam edilen çalışanların eğitim durumlarına ilişkin de önemli bir kaynak oluşturuyor.

Rapora göre en yüksek istihdam oranı %78.8 ile hizmet sektöründe. Toplam istihdam içerisinde çalışanların eğitim durumları açısından ise ortaya konulan tablo lise ve dengi okul mezunlarının lehine.

Toplam istihdam edilen kişi sayısının 103 bin 149 kişi olduğu ülkede, istihdam edilen çalışanların %32.5'i lise ve dengi okul mezunu olurken, bunu %27.4 ile fakülte ve yüksekokul mezunları izliyor.

İlkokul ile orta okul veya dengi okul mezunlarının istihdam oranı %10.4 olurken, en az istihdam edilenler ise yüksek lisans ve doktora mezunları. Yüksek öğrenimin üst basamaklarına çıkan kişilerin istihdam oranı sadece %3.2.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.