DEĞİRMENLİK
okuma süresi: 4 dak.

Çam kese böceği 15 çocuğu hastanelik etti!

Çam kese böceği 15 çocuğu hastanelik etti!

Değirmenlik bölgesindeki 4 yaş grubu okuluna giden çocuklar çam kese böceği nedeniyle alerji oldu, çocuklar Değirmenlik Sağlık Ocağı'nda tedavi edildi.

Yayın Tarihi: 16/03/16 12:23
okuma süresi: 4 dak.
Çam kese böceği 15 çocuğu hastanelik etti!
A- A A+

Kıbrıs Postası

Değirmenlik bölgesinde dün 4 yaş grubu 15 çocuk çam kese böceği nedeniyle yoğun kaşıntı ve kızarıklık şikayetiyle sağlık ocağına kaldırıldı.

Kıbrıs Postası'nın Değirmenlik Sağlık Ocağı'ndan aldığı bilgiye göre 4 yaş grubuna ait çocukların çam kese böceğinden dolayı alerji olduğu kısa sürede okul müdürü tarafından Sağlık Ocağı'na getirildiği öğrenildi.

Çocuk sayısının 15 olduğu bilgisini veren Sağlık Ocağı yetkilileri, getirilen çocukların yoğun kaşıntı ve kızarıklık şikayeti ile geldiğini duruma uygun ilaçların verilerek evde uygulanması gereken yöntemlerin de ailelere aktarıldığını söyledi.

ORMAN DAİRESİ AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan artan çam kese böceği nedeniyle Orman Dairesi Müdürlüğü, çam kese böceği konusunda açıklama yaparak, "Özellikle son yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı çok etkili ve kapsamlı mücadeleler hayata geçirilememiştir. Bu nedenden dolayı son yıllarda böcek sayısında belirgin bir artış görülmüştür. Orman zararlıları ile mücadele konusunda yapılan uygulamaların, zamanlama ve yöntem olarak yeterli olmaması ve günümüzde ekolojik dengenin de bozulmasıyla çam-kese böceği ile beslenen kuş, böcek, parazit ve diğer canlıların sayısında ciddi bir azalma görülmektedir" açıklmasını yapmıştı.

Orman sahalarında görülen kahverengi görünümlü ağaçların, nisan-mayıs aylarında yeni sürgün ve yaprak açımıyla yeşil renge dönüşeceği belirtilen açıklamada, bazı mecralarda yer alan "ormanlarımız yok oluyor" yorumlarının doğru olmadığı vurgulamıştı.

BELİRTİLERİ NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Diğer taraftan çam kese böceğinin aşırı alerjenik olan kıllarına elle temas eden kişilerin her iki elinde de kurdeşen şeklinde temas dermatiti (egzama) oluşuyor.

Tırtıl kıllarının temas dışında rüzgar ve hava yolu ile ciltle temas ettiğinde de kurdeşen gelişebiliyor. Hava yolu ile gelişen bu tip temas dermatitlerinin sıklıkla ensede görüldüğünü belirtiliyor. Temas dermatiti/ kurdeşen oluşan hastaların, haricen ciltlerine kullanılacakları bazı kremlerin veya ağızdan kaşıntı giderici alerji ilaçlarını kullanması öneriliyor.

Aynı kılların göze de hava yolu ile ulaşması sonucu gözde de alerjik reaksiyon oluşturabileceği, gözde oluşan sulanma, kızarma, kaşıntı belirtileri, göz damlaları veya ağızdan alerji ilaçları ile tedavi edilebiliyor. Tırtıl alerjisi olanlarda yanlışlıkla da olsa ağız yolu ile sindirilme olursa, ağır anjiyoödem ve anafilaksi geliştiği bildirilen vakalar da oluyor. Özellikle çam alerjisi olduğu söylenen hastaların, tırtıl alerjisi yönünden incelenmesini öneriliyor.

Korunmanın en etkin tedavi yolu olduğunu, bu hastaların çam ağaçlarının bulunduğu alanlarda piknik yapmaktan kaçınması gerektiği belirtilirken, çam ağaçlarının bulunduğu bölgelere gitme mecburiyeti olan kişilerin, reaksiyon oluştuğunda müdahale edilebilecek ilaçların bulunduğu enjeksiyon kitlerini 24 saat yanında bulunması gerekiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.