KARPAZ
okuma süresi: 6 dak.

Akıncı: "Anlaşma için var gücümüzle çalışıyoruz"

Akıncı: "Anlaşma için var gücümüzle çalışıyoruz"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, halkın gönül huzuru içerisinde onaylayabileceği bir anlaşma yaratmak için var güçleriyle çalışmakta olduklarını vurgulayarak, "Elbette hem kendimizi hem de diğer toplumu düşünerek hareket ediyoruz. Aksi taktirde ortak bir noktada buluşmak mümkün değil. Kendi haklarımızdan, eşitliğimizden, özgürlüğümüzden, güvenliğimizden elbette fedakarlık yapmak mümkün değil, ama bunları sağlarken diğer toplumun da haklarına saygılı olacağız. Başka türlü bu adaya adalet, barış, huzur gelmez" dedi.

Yayın Tarihi: 24/04/16 11:28
okuma süresi: 6 dak.
Akıncı: "Anlaşma için var gücümüzle çalışıyoruz"
A- A A+

Dipkarpaz Belediyesi, "1. Dipkarpaz Belediyesi Yol Koşusu ve Halk Yürüyüşü Festivali" düzenledi.

Dipkarpaz girişinde saat 09.30'da düzenlenen kortej yürüyüşü ile başlayan festivalin açılışını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yaptı.

Kortej yürüyüşüne eşi Meral Akıncı ile katılan Akıncı'nın yanısıra açılışa Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, konuk belediye başkanları, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

DEVECİ

Kaleburnu ve Dipkarpaz halkı adına festivalin açılış konuşmasını Kemal Deveci yaptı. Deveci konuşmasında, etkinliğe katılan herkese teşekkür etti ve kaval dinletisi sundu.

ÇOŞKUN

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun da, Dipkarpaz'da 1976'dan bu yana Anavatan Türkiye'nin 67 kültüründen, bölgesinden gelen vatandaşlar bulunduğuna, ayrıca bölgede Kaleburnulular ve Rumların da yaşadığına işaret ederek, köyde 69 kültürün yer aldığını söyledi.

KKTC'nin kültür zenginliğinin Dipkarpaz'da buluştuğuna işaret eden Coşkun, Dipkarpaz'da yaşanan sıkıntıları ve yaşamın ne kadar zor şartlarda sürdürüldüğünü anlattı.

Coşkun, ülkede 28 belediye olduğunu, bu kapsamda festivaller düzenlendiğini, kendilerinin de bugün ilk festivali düzenlediklerini söyleyerek, birlik ve beraberlik içerisinde Dipkarpaz'ın "herkesin köyü" olduğuna işaret etti.

ATAOĞLU

Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu da, bugün düzenlenen festivalin bölgedeki bütün kültürü yansıttığına dikkat çekerek, halkın duyduğu heyecanın aynisini duyduğunu söyledi, etkinliklerin devamını diledi.

Ataoğlu, Dipkarpaz'ın her açıdan mağdur bir bölge olduğunu, bu çerçevede yeni dönemde buradaki mağduriyeti gidermek ve gençlere arsa verilebilmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydederek, bu tip festivallere destek belirtti, sürmesini temenni etti.

ALANLI

Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı da, festivalin çok güzel bir spor ve kültür harmanlamasıyla yapıldığına işaret ederek, emeği geçen herkesi kutladı.

Bölgede halka sunulan hizmet ve çağdaş belediyecilik hizmetlerine işaret eden Alanlı, bu tip etkinliklerle halkın kaynaştığını ve bir araya getirildiğini belirterek, etkinliğe destek verdi, devamını diledi, bol alışveriş yapılmasını istedi.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Dipkarpaz halkının ilk andan kendisine gösterdiği misafirperverlik ve yakın ilgiye teşekkür ederek, festival açısında ilk olan bugünkü başlangıcın başarıyla geleneksel ve turist çekecek şekilde nitelikli hale getirilmesini diledi.

Her başlangıcın, arkasını getirmek şartıyla, önemli ve başarılı olduğuna işaret eden Akıncı, bu festivalin işbirliğiyle geleceğe taşınacağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta çok önemli ve hayati bir dönemden geçtiklerini, 2016'nın yüzde yüz çözüm yılı olacağını söylemenin zor olduğunu, ancak bıkmadan usanmadan çalışacakları hayati bir yıl olacağını belirtti.

Akıncı, aynı nesilden olan iki liderin de artık Kıbrıs sorununu tarihte bırakmak ve yeni bir sayfa açmak için çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Birbirimizi suçlama oyunlarına yeltenmeden, gerektikçe gereken dozda eleştirilerle ama karşılıklı suçlamalarda bulunmadan, geleceğe, gelecek kuşaklara yeni bir sayfa açmanın, yeni bir adada gelecek yaratmanın heyecanıyla uğraşıyoruz."

Akıncı, Kıbrıs'ın çok kültürlü bir ada olduğunu, bütün bu kültürel zenginliği de farklılık veya ayrışma olarak değil, zenginlik olarak gördüklerini belirterek, faklılıkları zenginlik olarak görmenin ve faydalanmanın en büyük görevleri olduğunu söyledi.

Kıbrıs'ta birçok ciddi olayın, savaşların yaşandığını, kayıplar, şehitler olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, 1974'ten bu yana 42 yıl geçtiğine, bundan sonra artık geçmişten dersler alarak geleceğin daha güzel, mutlu ve huzurlu şekilde yaratılması gerekliliğine işaret etti.

"Bunu biz Kıbrıslılar başaracağız, kimse bize gökten zembille indirecek değil" diyen Akıncı, bu adada yaşayan herkesin hiç ayrımsız hak ettiği barış ve geleceği aydınlatmak için bıkmadan usanmadan çalışacaklarını vurguladı.

Bunun başarılması için kendilerine yardımcı olunması gerektiğini, dış güçlerin olumlu katkılarının da olması gerektiğini, ancak günün sonunda bu çözümü kendilerinin yaratacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, "Ama işin başı bizleriz, bu topraklarda, Kuzey ve Güney'de yaşayan iki toplumdur, sonuçta onların ve sizlerin önüne gelecek bu anlaşma ve iradenizle siz karar vereceksiniz" diye konuştu.

Akıncı, "Arkadaşlar, sizlere gönül huzuru içerisinde onaylayabileceğiniz bir anlaşma yaratmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Elbette hem kendimizi hem de diğer toplumu düşünerek hareket ediyoruz. Aksi takdirde ortak bir noktada buluşmak mümkün değil. Kendi haklarımızdan, eşitliğimizden, özgürlüğümüzden, güvenliğimizden elbette fedakarlık yapmak mümkün değil, ama bunları sağlarken diğer toplumun da haklarına saygılı olacağız. Başka türlü bu adaya adalet, barış, huzur gelmez" dedi.

Bu düşüncelerle bugün Dipkarpaz'da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, festivalin güzel geçmesini diledi.

Konuşmaların ardından Büyükkonuk Halk Dansları ekibi gösteri sundu, festival alanı gezildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.