İSKELE
okuma süresi: 5 dak.

Bafra Plajında çoğu Kefal binlerce balık sahile vurdu...

Bafra Plajında çoğu Kefal binlerce balık sahile vurdu...

Bafra Plajında çoğu kefal binlerce balık önceki günlerde sahile vurdu… Görüntü ürküttü, halk endişelendi.

Yayın Tarihi: 05/09/16 11:06
okuma süresi: 5 dak.
Bafra Plajında çoğu Kefal binlerce balık sahile vurdu...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Mazlum Ernez

Binlerce balık kıyıya vurdu; Halk endişelendi; Belediye 'bilimsel olarak' normal dedi

Bafra Plajında çoğu Kefal binlerce balık sahile vurdu… Görüntü ürküttü, halk endişelendi.

Mehmetcik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli ise Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamadakıyıyavurma hadisesinin"mevsimsel nedenlerden" kaynaklandığını söyledi.

Sarıçizmeli, Belediye yetkililerin konuyla ile ilgili araştırma yaptığını ve rapor sonuçlarına göre olayın kesin olarak deniz atıkları ve zararlı maddelerden dolayı oluşmadığını ifade etti.

Bafra Plajında çoğu kefal binlerce balık önceki günlerde sahile vurdu… Görüntü ürküttü, halk endişelendi.

Mehmetcik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli ise Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada kıyıya vurma hadisesinin "mevsimsel nedenlerden" kaynaklandığını söyledi.

Sarıçizmeli, Belediye yetkililerin konuyla ile ilgili araştırma yaptığını ve rapor sonuçlarına göre olayın kesin olarak deniz atıkları ve zararlı maddelerden dolayı oluşmadığını ifade etti.

Bölgede kesinlikle atık ya da zararlı maddelerin bulunmadığını belirten Sarıçizmeli, Mehmetçik halkının hiçbir endişeye kapılmamasını ifade ederek bölge kaynaklı bir sorun olmayıp panik yaratacak bir durum yaratılmaması gerektiğini söyledi.

"Basın olaya daldı"

Sarıçizmeli, basının hemen olayı çarpıtarak suçlu aramasına anlam veremediğini söyleyerek, önyargılarla yıkıcı olmak yerine, yapıcı bir davranış gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.

Öte yandan Başkan Sarıçizmeli sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı; "Bafra Halk Plajı ve Kaya Artemis Hotel arasında bulunan lagun içerisindeki balık ölümleri dünden beri kamuoyunun haklı dikkatini çekmektedir. Belediyemiz gerekli girişimleri başlatıp ilgili mercilerle ölümlerin sebebinin saptanması için çalışma yürütmektedir. Çevre Dairesi Müdürü Sn. Abdullah Aktolgalı, Su Bilimcisi DAÜ Öğretim Üyesi Sn. Burak Ali Çiçek ve Biyolog Sn.Asuman Korukoglu konu ile bizzat yerinde ilgilenmiş ve ileri tetkik için numune ve örnekleri yetkili mercilere ulaştırmışlardır. Tüm bunlar yapılmaya çalışılırken tamamıyla art niyet taşıyan ve bilinçsizce bölgemize ve turizme balta vuracak peşin hükümlü paylaşımların yapıldığını esef ve hayret içerisinde izlemekteyim."

"'Masa başı gazetecilerinin' gittikleri yol çok tehlikelidir"

"Bununla birlikte komşu bir belediyemizin etik siyasi sınırları aşarak konuya müdahil olma girişimini tam bir fırsatçılık ve ucuz kahramanlık örneği olarak değerlendirmekteyim. Gerek 'masa başı gazetecilerinin' gerekse mal bulmuş mağribi edasıyla konudan fayda çıkarmaya çalışan bazı kişilerin bilmesini isterim ki gittikleri yol çok tehlikelidir. Ülke turizmini baltalama girişimi hiçbirimize fayda sağlamayacağı gibi her konuda bilgi sahibi olma girişimleri de kendi acizliklerinin ironik bir kanıtı olarak kalacaktır.

Konuyu saygıdeğer kamuoyunun bilgi ve takdirine sunar, ilk bulgu olarak Yrd. Doçent Dr. Burak Ali Çiçek'in konu ile ilgili basın açıklamasını sizlerle paylaşırım. Sevgiyle kalın...

Basin Açıklaması

Mehmetcik Bafra Halk Plajinda yer alan dere agzinda balik olumleri meydana gelmektedir. Gerceklesen bu olay genellikle sonbaharda meydana gelen ve ötrofikasyona bagli olan oksijen tukenmesine baglidir. Bilindigi gibi ulkemuzde tatlisu kitligi cekilmekte ve ozellikle yaz aylarinda lagun sistemlerinin (deniz -tatli su gecis sistemleri) suyu azalmaktadir. Bu donemlerde olusan birikintiler icerisinde bulunan algler (sucul yosunlar) asiri uremekte ve oksijeni tuketmektedir. Buna ek olarak su birikintisi icindeki kimyasal dengeler de degismekte ve en hassas organizmalar olan baliklari olumsuz etkilemektedir.

Bafra'daki olayin haber alinmasindan sonra mudahele edilmistir. Bununla birlikte, her ihtimale karsi balik ve diger organizmalarla birlikte su ve camur ornekleri de analiz icin alinmistir.

Sonuc olarak, insanoglunun dogal yapiyi bozmasi, tatli su kaynaklarini tuketmesi ve kuresel iklim degisikliginin (kuraklik) neticesinde bu olumler gerceklesmektedir. Sistemin rehabilitasyonu ve en azindan deniz ile baglantisinin devam ettigi bolgeyi koruyabilmek amaciyla Mehmetcik Belediyesi calismalara baslamistir. Zehirli atik veya benzeri bir desarjin oldugu varsayimlari yersizdir.

Yrd. Doc. Dr Burak Ali Cicek DAU SAGAM Baskani ve Biyolojik Bilimler Bolumu Ogrt. Uyesi"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.