DİKMEN
okuma süresi: 6 dak.

Kanol: "emirnameler, siyasilerin yeni bir rant dağıtma aracı haline geldi"

Kanol: "emirnameler, siyasilerin yeni bir rant dağıtma aracı haline geldi"

Boğaz-Dikmen-Ağırdağ bölgeleri için İmar Planı talebinde bulunan bölge halkı bugün taleplerini iletmek üzere ilk ziyaretlerini Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi'ye gerçekleştiriyorlar.

Yayın Tarihi: 07/10/16 08:36
okuma süresi: 6 dak.
Kanol: "emirnameler, siyasilerin yeni bir rant dağıtma aracı haline geldi"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık
  • Boğaz-Dikmen-Ağırdağ bölgeleri için İmar Planı talebinde bulunan bölge halkı bugün taleplerini iletmek üzere ilk ziyaretlerini Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi'ye gerçekleştiriyorlar.

  • Kanol: "emirname yürürlüğe girdikten bir ay sonra çeşitli müteahhit firmaların baskıları ile değiştirilmiş ve yürürlükte olduğu sürece de 3 kez daha ellendi."

Girne Emirnamesi'nde yapılmak istenen değişiklikler ve İmar planı talebiyle Girne İnsiyatifi tarafından yürütülen mücadele, farklı bölge sakinlerine de ışık tuttu. Boğaz-Dikmen-Ağırdağ İnisiyatifi olarak bir araya gelen bölge halkı, Boğaz-Dikmen-Ağırdağ bölgeleri için varolan emirnamede değişiklik yapılmak istendiğini için ayaklandılar. Bölge için İmar Planı talebinde bulunan bölge halkı bugün taleplerini iletmek üzere ilk ziyaretlerini Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi'ye gerçekleştiriyorlar. Boğaz-Dikmen-Ağırdağ İnisiyatifi adına açıklama yapan Bülent Kanol, geçmiş yıllarda olduğu gibi yeniden emirnamede değişiklik yapılarak birilerine çıkar sağlamaya çalışıldığını iddia etti.

"BİRİ YAPAR BİRİ BOZAR"

Başkent Lefkoşa'da İmar Planı'nın 2000 yılında KKTC' nin tek imar planı olarak yürürlüğe girdiği zaman uzmanların İmar Planının getireceği bazı kısıtlamalar dolayısı ile kontrolsüz inşaat eğiliminin Boğaz bölgesine kayabileceği ve orada da bir imar planı hazırlanıncaya kadar bir Emirnamenin hazırlanması gerektiği üzerinde mutabakat sağlandığını hatırlattı. Şehir planlama dairesinin bu Emirname çalışmasını yaptığını ve yayına hazır hale getirdiğini kaydeden Kanol, 2001 yılında değişen hükümetin bu Emirnameyi durdurduğunu ifade etti.

"ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ SU AKÜFERİLERNDEN BİRİ KİRLENME TEHLİKESİ YAŞADI"

Annan Planı süreci ve inşaat sektöründeki hareketlilik ile Boğaz-Ağırdağ-Dikmen bölgesinin ciddi bir inşaat patlaması ile karşı karşıya kaldığını belirten Bülent Kanol, "o kadar ki ormanlar yok edilip yerine 8 bloklu 6 kat binalar dikilmeye başladı. O bölgenin dağ-ağaç ve su üzerine oturan kaliteli yaşamı bir anda yok olmaya yüz tuttu. Kıbrıs'ın su ve hava kalitesi açısından çok güzide bir yeri ağaçların azalması ile hava kalitesini kaybetmeye başladı. Daha da önemlisi bölgedeki dağ yamaçlarında oturan Kıbrıs'ın çok önemli su aküferlerinden biri, kanalizasyon yokluğundan dolayı atık suların kuyularla yeraltına verilmeye başladığı için kirlenme tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldı" dedi. Bölge halkı ve çevre derneklerinin bu durumu protesto etmek için bölgede yaptığı eylemin ardından hazır olan ve çekmecede bekletilen emirnamenin 2006 yılında yeniden yürürlüğe konduğunu söyleyen Kanol, "ancak bu emirname yürürlüğe girdikten bir ay sonra çeşitli müteahhit firmaların baskıları ile değiştirilmiş ve yürürlükte olduğu sürece de 3 kez daha ellenmiştir" iddiasında bulundu.

"BELİRLİ ZÜMRELERİ TATMİN İÇİN EMİRNAME İLE OYNUYORLAR"

Emirnamelerin imar planlarının hazırlanmasına fırsat tanımak amacıyla çıkarıldığını ifade eden Bülent Kanol, ancak KKTC'de Emirnamelerin çıkarılıp daha sonra çeşitli çevrelere ayrıcalık dağıtmak için değiştirilen araçlara dönüştürüldüğünü dile getirdi. Kanol, "emirnameler, siyasilerin yeni bir rant dağıtma araçları halini almıştır. Dikmen Belediyesi 2011 yılında AB'nin de teknik ve mali desteği ile bölge sakinleri, muhtarları, STÖ'leri ve kamu temsilcilerinin de katılımı ile bir Stratejik Gelişim Planı hazırlamış ve bu planda hazırlanan amaçların başına da bölge İmar Planını koymuştur. 2006 da yayınlana Emirname 10 yıldır yürürlüktedir ve merkezi otorite İmar Planı için hiçbir hareket içine girmezken sürekli olarak belirli zümreleri tatmin için bu Emirname ile oynamayı tercih etmektedir" diyerek eleştiride bulundu.

"ŞU AN MENFAAT GİBİ GÖRÜNEN DÜZENLEMELER, UZUN VADEDE BÖLGENİN DEĞERİNİ DÜŞÜRECEKTİR"

"Çevreye ve kaliteli yaşama inanan insanlar olarak, biz ne yatırıma ne de gelişmeye karşı değiliz" diyen Kanol, ancak yatırım, inşaat ve gelişmenin belli bir plan program altında olmaması halinde ülkemiz için çok değerli olan çevre, tabiat ve doğal yaşamın süratle tahrip edileceğini ve bölgede yaşayan insanlarında bundan büyük ölçüde zarar göreceğini vurguladı. Kanol, "kısa vadede birilerine sağlanan ve menfaat gibi görünen düzenlemeler, uzun vadede bölgenin değerini düşürecektir" uyarısında bulundu.

"TALEPLERİMİZİ İLK OLARAK DİKMEN BELEDİYE BAŞKANI'NA İLETECEĞİZ"

"Talebimiz Dikmen Belediyesinin bir an önce bölge insanı ile saf tutup Merkezi otoriteye İmar Planı faaliyetlerini başlatması için bir kez daha çağrı yapmaktır" diyen Bülent Kanol, Boğaz-Dikmen-Ağırdağ İnisiyatifi olarak bu talebi iletmek üzere bugün saat 17.00' de Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi'ye ziyaret gerçekleştireceklerini açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.