EĞİTİM
okuma süresi: 7 dak.

Övgü İnce; "Çocukların ikinci ailesiyiz"

Övgü İnce; "Çocukların ikinci ailesiyiz"

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren toplam 6 katlı Onkoloji Merkezi'ndeki Çocuk Onkoloji Bölümü için Vakfın yaptığı yatırımları ve kanserle savaşan vakfa üye çocuklara sağladıkları maddi ve manevi destekleri anlattı.

Yayın Tarihi: 15/10/16 09:00
okuma süresi: 7 dak.
Övgü İnce; "Çocukların ikinci ailesiyiz"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Cansu YARIŞAN

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren toplam 6 katlı Onkoloji Merkezi'ndeki Çocuk Onkoloji Bölümü için vakfın yaptığı yatırımları ve kanserle savaşan vakfa üye çocuklara sağladıkları maddi ve manevi destekleri anlattı.

İnce, Onkoloji bölümünün daha önce Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi bünyesinde daha küçük bir bina içinde hizmet verdiğini, ancak şimdi hastane bünyesinde daha büyük bir binada hizmet veren Onkoloji Hastanesi'nin, 4. katının sadece çocuk onkoloji bölümü olarak hizmet verdiğini ve Onkoloji Hastanesi'nde radyoterapi tedavisi de sağlandığını belirtti.

Çocuk Onkolojisi bölümünde bir tane Onkolog doktorun, bir tane Hematolog doktorun, bir tane psikoloğun ve çocuklara eğitim vermek amacıyla 3 de öğretmenin olduğunu belirten İnce, doktorların ve öğretmenlerin canla başla ve çok istekli çalıştıklarını söyledi.

İNCE: "TEDAVİ OLAN ÇOCUKLAR İÇİN ELİMİZDEN GELİNİ YAPIYORUZ"

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı olarak 0-21 yaş arası çocukluk çağı kanser hastalarını üye olarak kabul eden vakfın, sadece onkoloji olarak değil; kanser hastası bütün çocuklara maddi manevi yönden yardımcı olmaya çalıştığını söyleyen İnce, vakıf olarak Çocuk Onkoloji'de tedavi gören çocuklar için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

İnce, modern standartlara uygun bir hastane olan Onkoloji Hastanesi'nde çocukların kendilerini iyi hissedebilecekleri bir ortam yaratmak için canla başla çalıştıklarını söyledi.

Hastanede, yatılı tedavi gören çocuklar için Eğitim Bakanlığı'nın atadığı öğretmenlerin olduğunu belirten İnce, çocukların eğitimlerinden geri kalmaması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Hastanede ayrıca psikolog odasının da olduğunu söyleyen İnce, "Çocuklarımıza ve ailelerine gerekli olduğu zaman psikolog yardımı da veriyoruz. Hastane'de psikolog desteği ücretsiz olarak alınabiliyor. Bunun ücretini vakıf karşılıyor" dedi.

"ÖZEL HASTANELERDE YAPILAN İŞLEMLERİN FATURASINI VAKIF ÖDÜYOR"

İnce, sözlerine şöyle devam etti: "Tedavi gören yaklaşık 22 çocuk var ama bunların hepsi KKTC'de tedavi görmüyor. Türkiye'ye giden çocuklar da var. KKTC'de tedavi gören yaklaşık 10 çocuk var ancak bunların hepsi sürekli hastanede yatan çocuklar değil. Bazısı tedavisi bitiyor olduğu için sadece kontroller için hastaneye geliyor veya bazı çocuklar hasta olduklarında yatıyor. Yatarak tedavi gören çocuk sayısı değişkendir."

Çocukların, Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'nde yapılamayacak testleri olursa, vakfın özelde yapılan testlerin maddi kısmını karşıladığını belirten İnce, Türkiye'de devlet hastanesinde olan testleri ve medikal yardımları devletin karşıladığını ancak devlet hastanelerinde yapılamayacak bir test olup özelde yaptırılırsa ve faturası vakfa gelirse yardımcı olduklarını söyledi.

"TÜRKİYE'YE GİDEN HASTALARA MADDİ YARDIM SAĞLANIYOR"

Kontrol için minimum 8-9 ay Türkiye'ye giden ve orada kalan hastalar için her gidişlerinde 500 TL'lik bir yardım yapıldığını belirten İnce, "Devlet uçak ücretini ve hastane parasını karşılıyor ancak oraya gittiklerinde kalacak yer ve harçlık için yardım sağlamaya çalışıyoruz. İlk gidişte aile orada ev tutmak zorunda kalırsa 8-9 ay bazen 1 buçuk yıl Türkiye'de yaşamak zorunda kalıyorlar. Her ay 850 TL'ye kadar ev kiralarını vakıf ödüyor" dedi.

"HASTANEDE EV ORTAMI YARATTIK"

Bazı çocukların hastanede uzun süre kalmak zorunda olduğunu belirten İnce, şöyle konuştu: "Çocukların ve ailelerinin evlerine çok az zaman gidebildiğini söyleyerek, ailelerin de rahatça kalabileceği, hatta ev ortamı gibi yemek pişirebileceği rahat bir ortam da yaratmak için ellerinden geleni yaptıklarını bildirerek, "Çocuk Onkoloji'de duvarları ve kapıları boyadık, perdeleri taktık, mutfak yaptık, iç mekânı biz tasarladık".

Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören çocukların, televizyondan, oyun odasından, eğitim odasından ve mutfaktan yararlanabileceğini belirten İnce, "Yatış döneminde en rahat şekilde, hastanede hissetmeyecekleri gibi bir yer tasarlamaya çalıştık, onlara evindeymiş gibi hissettirmeye çalışıyoruz" dedi.

KEMAL SARAÇOĞLU, İLİK BANKASI'NIN KKTC'DEKİ AYAĞI

Rum tarafı ile birlikte Dünya İlik Bankası'na kayıt yapan uluslararası bir merkezle birlikte çalıştıklarını belirten İnce, "Rum tarafında faaliyet gösteren Karaiskakio Vakfı ile ortak çalışmalar sürdürüyoruz. Kemal Saraçoğlu da İlik Bankası'nın KKTC'deki ayağı" dedi.

KKTC'deki donör kayıtlarını Kemal Saraçoğlu Vakfı'nın aldığını bildiren İnce, Rum tarafındaki donör örneklerini ise Karaiskakio Vakfı'nın aldığını söyledi.

Övgü İnce, aynı zamanda Dünya İlik Bankası'na donör kaydı da yaptırdıklarını belirterek "Ne kadar çok donör kaydı yaparsak, o kadar çok insana umut olma şansımız oluyor. Şimdiye kadar toplamda 50 tane donörümüz, Rum tarafındaki Makarios Hastanesi'nde ilik nakli gerçekleştirdi.''

"ÇOCUKLARIMIZIN YANINDA İKİNCİ AİLESİ OLARAK YER ALMAK İSTİYORUZ"

İnce, sözlerini şöyle tamamladı: "Vakfa üye 67 çocuğa 300 TL doğum günü hediyesi veriyoruz. Ayrıca KKTC'deki otellerde cumadan pazara kadar ailelere bir nefes olsun diye ve çocuğa bir değişiklik olsun diye yılda 1 kez hasta çocukları aileleriyle birlikte tatile çıkarıyoruz. Piknik, yılbaşı partisi, onkoloji ziyaretleri gibi etkinlikler düzenliyoruz. Yaşam atölyesi projemiz ile hemen hemen her perşembe çocuklara sosyal aktivite düzenliyoruz, farklı sanat kollarında etkinlikler yaptırıyoruz" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.