KARPAZ
okuma süresi: 4 dak.

Dayanışma: "Rum öğretmenin KKTC'ye geçişine izin verilmiyor"

Dayanışma: "Rum öğretmenin KKTC'ye geçişine izin verilmiyor"

Dayanışma örgütü, Dipkarpaz'da bulunan Rum Okulunda öğretmen olarak çalışan Alexantra Koylia Koykoytsika isimli Kıbrıslı Rum'un Kıbrıs'ın Kuzeyine geçişine izin verilmediğini iddia etti.

Yayın Tarihi: 26/10/16 10:20
okuma süresi: 4 dak.
Dayanışma: "Rum öğretmenin KKTC'ye geçişine izin verilmiyor"
A- A A+
"Hükümetten bir insanlık ayıbı daha" başlığı ile yayınladıkları açıklamada, Kıbrıs'ın kuzeyinde birçok insan hak ve ihlali gerçekleştiğini ifade eden Dayanışma örgütü, gerçekleşen bu ihlallerin büyük bölümünün fiili durumdan ötürü ortaya çıktığını fakat bazılarının da hükümetin keyfi uygulamaları nedeniyle ortaya çıktığını iddia etti.

Dayanışma örgütü, Dipkarpaz'da bulunan Rum Okulunda öğretmen olarak çalışan Alexantra Koylia Koykoytsika isimli Kıbrıslı Rum'un Kıbrıs'ın Kuzeyine geçişine izin verilmediğini iddia etti. Kuzey'e geçmesi engellenen Kıbrıslı Rum ile ilgili olarak geçiş sebebinin engellenmesinin sebebi olarak adı geçen şahsın Güney'deki aşırı sağ parti ELAM üyesi olduğu iddiası bulunduğunu belirten Dayanışma örgütü yetkilileri, ancak yapılan araştırma sonrasında söz konusu şahsın ELAM ile ilgili bir bağının olmadığının ortaya çıktığını dile getirdiler.

Alexantra Koylia'nın ELAM ile bağlantısı olmadığının kanıtlanmasının ardından ikinci bir iddia daha ortaya konulduğunu kaydeden Dayanışma örgütü, ilgili öğretmenin Dipkarpaz'da yaşayan öğrencileri provoke ettiğine yönelik bir iddia ortaya atıldığını belirtti. Dayanışma Örgütü yetkilileri açıklamalarında, "Dipkarpaz Belediye başkanı tarafından imzalanan ve kopyası elimizde bulunan belgede bu iddianın da asılsız olduğu ortaya konulmuştur. Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun tarafından imzalanan belgede açık bir biçimde bir sakınca bulunmadığı ortaya konulmuştur" ifadelerine yer verdiler.

Dayanışma Örgütü'nün açıklamasının devamı şu şekilde:

"İsmi geçen kişinin Dipkarpaz'da Erado Zaharias isimli annesi de yaşamaktadır. Suphi Coşkun tarafından imzalanan belgede, bu kişinin yaşlı ve bakıma muhtaç olduğu ortaya konulmaktadır. Ancak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan keyfi uygulama nedeniyle, yardıma muhtaç kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak aile bireyleri ile teması da sınırlandırılmasına neden olmakta, Rum okulunda okuyan öğrencilerin eğitime erişim hakları sınırlanmaktadır. Tüm bunların yanında bir kişinin keyfi nedenlerden dolayı hareket özgürlüğü de sınırlanmaktadır.

Tüm bu hak ihlalleri ışığında Dayanışma olarak Kıbrıs'ın neresinde olursa olsun temel insan hak ve özgürlüklerine tamamıyla saygı duyulması gerektiğine inanıyoruz. Asılsız iddialarla ve gerçeğe dayanmayan sebeplerle birilerinin izole edilmesinin büyük bir insanlık ayıbı olduğuna inanıyoruz.

Dayanışma olarak Dışişleri Bakanlığınca uygulanan bu ayrımcı politikanın bir an önce sonlandırılması gerektiğini yeniden hatırlatırız. Mevcut uygulamanın bir an önce sonlanmasını talep eder bölgenin seçilmiş temsilcisi olan Belediye Başkanı Suphi Coşkun'un ortaya koyduğu bilgilerin ciddiyetle ele alınarak meseleye dönük etkin bir çözüm bulunması gerektiğini vurgularız. Aynı zamanda bu konunun takipçisi olduğunu belirtirken, Dayanışma içinde yer almayan ancak insan hak ve özgürlükleri ile ilgili çalışma yapan tüm aktivist ve örgütlerin de bu konuya duyarlılık göstermesine yönelik çağrımızı yenileriz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.