GÜZELYURT
okuma süresi: 13 dak.

Kansoy: "Sistemi bina ve rant üzerine kurarsak sağlıkta bir adım ileriye gidemeyiz"

Kansoy: "Sistemi bina ve rant üzerine kurarsak sağlıkta bir adım ileriye gidemeyiz"

Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Reşat Kansoy, gündemdeki yerini koruyan "Güzelyurt'a yeni hastane" yapılması tartışmalarından önce, bölgede hizmet veren mevcut hastanelerin olanaklarının geliştirilmesi gerektiğinedikkat çekerek "Sistemi bina ve rant üzerine kurarsak sağlıkta bir adım ileriye gidemeyiz" dedi.

Yayın Tarihi: 31/10/16 12:22
okuma süresi: 13 dak.
Kansoy: "Sistemi bina ve rant üzerine kurarsak sağlıkta bir adım ileriye gidemeyiz"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Reşat Kansoy, gündemdeki yerini koruyan "Güzelyurt'a yeni hastane" yapılması tartışmalarından önce, bölgede hizmet veren mevcut hastanelerin olanaklarının geliştirilmesi gerektiğinedikkat çekerek "Sistemi bina ve rant üzerine kurarsak sağlıkta bir adım ileriye gidemeyiz" dedi.

Kıbrıs Postası'na konuşan ve Yeni Hastane Projesi'ni "incelediklerini" belirten Kansoy, Güzelyurt'ta yapılacak yeni hastane projesinin tamamlanmasının uzun süre alacağını ifade ederek, bu süre içinde Güzelyurt halkının kamu sağlık hizmetinden nasıl yararlanacağını sordu…

Güzelyurt Sivil Toplum Platformu Sözcüsü Şinasi Özdeş ise Güzelyurt halkının yaşam merkezinde yer alacak bir hastaneyi ısrarla istediğini vurguladı.

Öte yandan Güzelyurt'taki sağlık hizmetinin durumunu Kıbrıs Postası'na değerlendiren Güzelyurt esnafı, yeni ve tam teşekküllü hastane projesini desteklediklerini ancak hastane binasından daha önemli olduğunu düşündükleri sağlık personeli eksikliğine vurgu yaptı…

  • Tansay Doğu (Doğu Ticaret sahibi): "Yeterli doktor ve sağlık personeli öncelikli konudur"

  • Serhat Özcoşkun (Elektrik Teknisyeni): "Doktorlar da yeterli hizmet versin"

  • Nilgün Faruk (Eczacı): "Çok acil hastane ihtiyacımız var"

  • Emine Uçaner (Turizm Acente Sahibi): "Yeterli hizmet sağlayacak bir hastaneye ihtiyaç var"

  • Fikri Arslan (Bölge Tasdik Memuru): "Hastanede hastalara duvarlar mı bakacak? Doktorları vekil yaptık, kalmadı"

  • Ahmet Ustaoğlu (Kaptan): "Önce eksik doktorlar tamamlansın"

  • Yılmaz Öztürk (Serbest Meslek): "Güzelyurt'ta hastane var ancak doktor yok"

  • Ercan Arıkan (Mağaza Sahibi): "Lefkoşa Devlet Hastanesi'ne ihtiyaç duyulmayacak bir hastane olsun"

  • Tulin Alpagut (Avukat): "Bir hastane yapılırsa Lefkoşa'nın da yükü azalacak"

  • Erdal Kalkan (Belediye eski Meclis Üyesi): "Yeterli doktorun hizmet verdiği bir hastaneye ihtiyacımız var"

  • Osman Bican (Eski Belediye Başkan Adayı): "Hastane binasından önce yeterli doktorlar ve sağlık personeli sağlansın"

Güzelyurt'a yeni hastane yapılması projesini Kıbrıs Postası'na değerlendiren Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Reşat Kansoy ve Güzelyurt esnafı, yeni bina yapılmasından önce bölgedeki doktor eksikliğinin giderilmesi gerektiğine dikkat çektiler.

Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği (GÜKAD) Başkanı Reşat Kansoy, Güzelyurt Bölgesi'ndeki sağlık hizmetinin şu andaki yetersizliğine işaretle, Güzelyurt'ta yapılması planlanan Yeni Hastane Projesi'nin dernek tarafından incelendiğini belirtti.

Yeni Hastane Projesi'nin yapılması aşamasında geçecek süre içerisinde bölgede hizmet veren hastanelerin yetersizliği nedeniyle, Güzelyurt halkının bu süre içerisinde sağlık hizmetlerinin yetersiz kalacağına vurgu yapan Kansoy, "Yeni hastaneden önce Güzelyurt Sağlık Ocağı yeniden yapılandırılsın, hizmet olanakları güçlendirilsin. Cengiz Topel Hastanesi'ndeki doktor eksikliği tamamlansın" dedi.

Kansoy, sosyal ve ekonomik sıkıntılar yaşayan Güzelyurt halkının sorunlarına ve Güzelyurt'un devlet tarafından en az yatırım yapılan bölge olduğuna ve bu nedenle en çok dış ve iç göçün yaşandığı ilçe olduğuna değinerek, Güzelyurt Bölgesi'nin "Bölge Kalkınma Projesi"ne ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

"PROJE TAMAMLANANA KADAR HALK SAĞLIK HİZMETİNDEN NASIL YARARLANACAK?"

Yeni Hastane Yapılması Projesi'nin çok zaman alabileceğini belirten Kansoy "Yeni inşaat yapılması ve projenin tamamlanması zaman alır. Bir proje tamamlanana kadar ve uygulanabilir olana kadar en az 4 yıllık bir zamana ihtiyaç var. Projenin tamamlanması sürecinde Güzelyurt halkı ne olacak? 4 yılda, yaklaşık 30 bin nüfuslu bölge halkı kamu sağlığından nasıl yararlanacak?" diye sordu.

"SİSTEMİ BİNA VE RANT ÜZERİNE KURARSAK SAĞLIKTA BİR ADIM İLERİYE GİDEMEYİZ"

Kansoy, bölgede hizmet veren Yeşilyurt Cengiz Topel Hastanesi'nin ve Güzelyurt Sağlık Ocağı'nın olanaklarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak sözlerine şöyle devam etti: "Bir hastanede nöbetlerin sağlıklı bir şekilde dönmesi için en az 15 doktora ihtiyaçvar. Şu anda Cengiz Topel Hastanesi'nde toplam 5 doktor görev yapıyor. Güzelyurt Sağlık Ocağı'nda ise görev yapan dâhiliye doktoru Fatma Ekenoğlu emekli oldu. Sağlık Ocağı'nda reçeteleri çocuk doktoru yazıyor… Güzelyurt bölgesinde yeterli doktor ve sağlık personeli yok. Sistemi bina ve rant üzerine kurarsak sağlıkta bir adım ileriye gidemeyiz…"

GÜZELYURT HALKI, DOKTOR EKSİKLİĞİNDEN ŞİKÂYETÇİ

Öte yandan Güzelyurt esnafının nabzını tutan Kıbrıs Postası'na konuşan bölge halkına göre yeni bir hastane binasından önce, sağlık hizmetinin yeterli koşulda sağlanması şu aşamada daha öne çıkıyor…

Güzelyurt Bölgesi'nde hizmet veren Güzelyurt Sağlık Ocağı ve Yeşilyurt Cengiz Topel Hastanesi'nde yeterli sağlık hizmeti sağlayacak koşullar sağlanmadığına dikkat çeken esnaf, yeni yapılacak hastane tartışmaları hakkında, binadan daha çok sağlık hizmeti sağlayacak doktor ve sağlık personeli ihtiyacına işaret ediyor.

Güzelyurt bölge halkının en büyük sıkıntılarından biri olan sağlık hizmeti konusunda bölge halkı, artan nüfus ve ulaşımdaki zorluklar nedeniyle Yeşilyurt Cengiz Topel Hastanesi'ne ve Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'ne gitmekte zorluklar yaşanıldığını belirterek, Güzelyurt halkının başka hastanelere ihtiyaç duymadan, Güzelyurt'ta ihtiyaçlarının giderileceği bir sağlık hizmeti verilmesini istediklerine vurgu yaptı.

….ESNAF NE DEDİ?...

Güzelyurt esnafı, genel olarak Güzelyurt'taki sağlık hizmetlerinden şikâyetçi olduklarını belirtti.

Esnaf, Güzelyurt Bölgesi'ne yapılacak yeni tam teşekküllü hastane projesini desteklediklerini ancak, hastane binasından daha önemli olduğunu düşündükleri sağlık personeli eksikliğine vurgu yaptı.

Hastane binasından önce devletin, bölgede hizmet veren Yeşilyurt Cengiz Topel Hastanesi'ne ve Güzelyurt Sağlık Ocağı'na gerekli yatırımı yaparak geliştirmesini, teknik imkânlar sağlanmasını ve hastanelerde görev yapacak sağlık personeli ve doktor eksikliğinin ivedi giderilmesini istedi.

Kıbrıs Postası Gazetesi, Güzelyurt esnafından, Güzelyurt Bölgesi'ne yapılacak yeni tam teşekküllü hastane projesi ve Güzelyurt Bölgesi'ndeki mevcut sağlık hizmetleri hakkında düşüncelerini aldı.

Serhat Özcoşkun: "Doktorlar da yeterli hizmet versin"
"Hastanenin olması çok iyi olur ancak şimdiki hastaneler gibi olmasın. Daha donanımlı Cengiz Topel Hastanesi ha var ha yoktur. Cengiz Topel'e gidince hastalar oradan Lefkoşa'daki hastaneye gönderiliyor. Tam teşekküllü hastane olacaksa olsun. Doktorlar da yeterli hizmet versin."

Şinasi Özdeş: "Güzelyurt halkı kendi merkezinde bir hastaneyi ısrarla istemektedir"
"Güzelyurt halkı 2005 yılından beri hastane yapılması konusunda karar aldı. Bu talep devam etmektedir. Güzelyurt halkı kendi merkezinde bir hastaneyi ısrarla istemektedir. Hastane olmazsa olmazdır. 2005 yılından beri yaptığımız halk ile olan toplantıda o tarihten beri yürürlükte olan hastane yapılması konusu, sivil toplum platformu tarafından takip edilmektedir. Sayın Faiz Sucuoğlu tarafından bize verilen söz, Aralık'ın en çok ikinci haftasında temel atma töreni yapılacağı yönündedir. 65 yataklı bir hastane yapılacak, parası ve yeri hazırdır. Projesi son aşamadadır."


Nilgün Faruk: "Çok acil hastane ihtiyacımız var"
"Acil durumlarda hastalar ne yapacağını bilmiyor. Çok acil hastane ihtiyacımız var. Öğrenciler bölgede artış gösterdi. Onların da hastane ihtiyacı olduğu zaman gidecek yerleri yok. Ulaşım yetersiz olduğu için aracı olmayan hastalar Cengiz Topel Hastanesi'ne veya Lefkoşa'ya gidemiyor. Bölgemiz için hastane acil ihtiyaçtır, ben eczacı olduğum için acil durumları yaşayarak gördüm…"


Erdal Kalkan: "Yeterli doktorun hizmet verdiği hastane ihtiyacımız var"
"Herkesin Lefkoşa'ya veya Cengiz Topel Hastanesi'ne gitmek için aracı yok. Ulaşım koşulları yetersiz, nüfus arttı, bölgede acil olarak hastane ihtiyacı doğdu. Tam teşekküllü, yeterli doktorun hizmet verdiği hastane ihtiyacımız var…"


Tansay Doğu:"Yeterli doktor ve sağlık personeli öncelikli konudur"
"Mevcut olan hastane önce onarılsın, eğer gerek duyulursa bir diğer hastane de yapılsın. Güzelyurt Sağlık Ocağı'nda bugün bir iğne bile yapılmıyor. Yeterli doktor ve sağlık personeli öncelikli konudur. Varolan hastaneler için yeterli hizmet olanakları düzeltilsin, eğer gerekiyorsa başka yeni hastane yapılsın."


Osman Bican: "Hastane binasından önce yeterli doktorlar ve sağlık personeli sağlansın"
"Hastane binasından önce yeterli doktorlar ve sağlık personeli sağlansın. Cengiz Topel Hastanesi de kapatılmadan, yeni ve olanakları mevcut hastane yapılsın. Ancak konum olarak yeni hastanenin yeri doğru değil. Çünkü yeni hastanenin yapılması düşünülen yer çok sıkışık bir yer. Hastanenin gelişme ve büyüme imkânı olmayacak. Hastane yapıldığı zaman etrafına gerekli başka binalar yapılması gerekecek, ancak hastane şimdi yapılması planlanan yerde yapılırsa Güzelyurt'ta çarpık kentleşme yaşanacak…"


Emine Uçaner: "Yeterli hizmet sağlayacak bir hastaneye ihtiyaç vardır"
"Güzelyurt'ta tam teşekküllü, yeterli hizmet sağlayacak bir hastaneye ihtiyaç vardır. Cengiz Topel Hastanesi kapanmasın ancak Güzelyurt'a da doktorların gerekli hizmeti verebileceği imkanlarda bir hastane yapılması şart…"


Fikri Arslan: "Hastanede hastalara duvarlar mı bakacak?"
"Güzelyurt'ta yapılacak hastanede hastalara duvarlar mı bakacak? Güzelyurt'a geldiğimiz zaman bir hastane bulduk ancak hastanede doktor yok. Yeni hastane yapılacaksa öncelikle doktor eksikliği giderilsin. Doktor eksikliği giderilmezse ne Yeşilyurt'ta ne de Güzelyurt'ta hastane yapılmasın. Önemli olan bina değil, hastanede doktor olması ve sağlık hizmetinin sağlanmasıdır. Bölgedeki doktorları milletvekili yaptık, doktor kalmadı…"


Ahmet Ustaoğlu: "Önce eksik doktorlar tamamlansın"
"Önce eksik doktorlar tamamlansın. 'Aman dostlar alışverişte görsün' diyerek hastane binası yapılması yanlış bir karardır…Tabi ki hastane yapılsın ama öncelikli konu doktor olmasıdır. Lefkeliler Cengiz Topel Hastanesi'nin kapatılmasını istemiyor. Oradaki hastane kapatılmasın, imkânları iyileştirilsin. Güzelyurt Sağlık Ocağı'na da yeterli sayıda doktor getirilsin, sonra gerekirse yeni hastane yapılsın…"


Yılmaz Öztürk: "Güzelyurt'ta hastane var ancak doktor yok"
"Güzelyurt'ta hastane var ancak doktor yok. Bölgede hizmet veren Cengiz Topel Hastanesi'nin yeri muazzamdır… Büyütülmeye ve yeni yatırım yapılmaya müsaittir. Öncelikle Cengiz Topel Hastanesi'nin imkânları iyileştirilsin."


Ercan Arıkan: "Lefkoşa Devlet Hastanesi'ne ihtiyaç duyulmayacak bir hastane olsun"
"Bölgeye tam teşekküllü ve doktorların hizmet verdiği bir hastane gereklidir. Yani hastane yapılacaksa Lefkoşa Devlet Hastanesi'ne ihtiyaç duyulmayacak bir hastane olsun. Şimdiye kadar geç kalınmış bir karardır. Üniversite öğrencisi sayısı arttı ancak hastanelerde hizmet verecek doktor yok. Sağlık sektöründe ülke genelinde yetersiziz… Özeldeki hastaneler de yeterli hizmet sağlamıyor…"


Tulin Alpagut: "Bölgenin ihtiyacını karşılayacak bir hastane yapılırsa"
"Güzelyurt'taki sağlık ocağı yetersiz... Ancak yeni hastane binası yapılırsa içindeki teknik donanım olması ve gerekli tüm doktorların hastanede hizmet vermesi gerekir. Bölgenin ihtiyacını karşılayacak bir hastane yapılırsa Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'nin de yükü azalacak…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.