İNGİLTERE
okuma süresi: 3 dak.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme'den hükümete Brexit darbesi

İngiltere'de Yüksek Mahkeme'den hükümete Brexit darbesi

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına (Brexit) yönelik müzakerelere Parlamento onayı olmadan başlanamayacağına hükmetti.

Yayın Tarihi: 03/11/16 15:57
okuma süresi: 3 dak.
İngiltere'de Yüksek Mahkeme'den hükümete Brexit darbesi
A- A A+
İngiltere'de Yüksek Mahkeme, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına (Brexit) yönelik müzakerelere Parlamento onayı olmadan başlanamayacağına hükmetti.

İngiliz hükümeti kendisine dış ilişkiler, savunma ve milli güvenlik alanlarında yetki veren 19. yüzyıldan kalma bir uygulamayı gerekçe göstererek, aksi görüşü savunuyordu.

Konuyu Yüksek Mahkeme'ye taşıyanlar ise hükümetin Parlamento onayı olmadan yetkilerini kullanmasının uygun olmadığını vurgulamışlardı.

Hükümetin mahkemenin kararına Aralık ayında itiraz etmesi bekleniyor.

Ancak aksi bir karar alınmadığı sürece, İngiltere hükümeti, Lizbon Antlaşması'nın birlikten çıkmayı düzenleyen 50. maddesini tek başına yürürlüğe sokup, Parlamento onayı olmaksızın müzakerelere başlayamayacak.

İngiltere Başbakanı Theresa May, lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin iki ay önce yapılan yıllık konferansında, AB'den ayrılma sürecini Mart ayı sonundan önce başlatacaklarını söylemişti. Bu sürecin iki yıl içinde tamamlanması gerekiyor.

BBC'nin yardımcı siyaset editörü Norman Smith ise mahkemenin itiraz sonrası aksi bir karar almaması halinde, Parlamento'da "aylar" sürecek engellemelerle karşılaşılabileceğini aktardı.

İngiltere, 23 Haziran'da yapılan referandumda yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almıştı.

KARARA TEPKİLER

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn hükümete, "müzakere koşullarını daha fazla geciktirmeden Parlamento'ya getirmesi" çağrısı yaptı.

Corbyn, "Hükümet Brexit konusunda şeffaf ve hesap verien bir yaklaşım sergilemeli" dedi.

İşçi Partisi gibi Brexit'e karşı çıkan Liberal Demokrat Parti'nin lideri Tim Farron ise "Sonuçta, İngilizler bir çıkış kararı için oy verdi, bir varış noktası için değil. Bu yüzden İngilizlere anlaşmanın son hali hakkında tekrar oy kullanmaları fırsatı verilmeli" dedi.

Brexit için aktif kampanya yürüten Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) eski lideri Nigel Farage, referandumda AB'den ayrılma yönünde tercihte bulunanların 'ihanetinden' korktuğunu söyledi. Farage, İngiltere'deki hukuki sürecin "yarım Brexit" beklentisi yaratmasından endişeli.

İNGİLİZ STERLİNİ DEĞER KAZANDI

Öte yandan, AB referandumu sonrası Amerikan Doları ve Euro karşısında değer kaybeden İngiliz Sterlini Yüksek Mahkeme'nin bugünkü kararı sonrası yükselişe geçti.

Piyasalarda Sterlin-Dolar kuru 1,24; Sterlin-Euro kuru 1,12 seviyesinde.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.