İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

"Okulumuza Dokunma" mitingine yoğun katılım

"Okulumuza Dokunma" mitingine yoğun katılım

Hala Sultan İlahiyat Koleji velileri ve okula destek veren vatandaşlar "Okulumuza Dokunma" sloganıyla Başkent Lefkoşa da yoğun katılımlı bir eylem yaptı.

Yayın Tarihi: 20/11/16 16:17
okuma süresi: 4 dak.
"Okulumuza Dokunma" mitingine yoğun katılım
A- A A+

Hala Sultan İlahiyat Koleji velileri ve okula destek veren vatandaşlar "Okulumuza Dokunma" sloganıyla Başkent Lefkoşa da yoğun katılımlı bir eylem yaptı.

Veliler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı mitingde, demokratik ülkelerde uygulanan eğitimde ve inançta özgürlükçü anlayışın KKTC'de de olmasından rahatsız olanlara karşı tepkiler ortaya kondu.

Okulun kapatılması talebiyle davan açan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası'na tepki göstermek için toplanan halk söz konusu Sendikaların yöneticilerini protesto etti.

Binlerce kişinin katıldığı mitingde, Hala Sultan İlahiyat Kolejinde KKTC Milli Eğitim Bakanlığı'nın atadığı öğretmenlerin görev yaptığına, Talim Terbiye Dairesinin Hazırladığı müfredatın uygulandığına ve fen, sosyal, ilahiyat alanı derslerinin verildiği bir okul olunduğuna dikkat çekildi.

Okul Aile Birliği tarafından yapılan açıklama da ayrıca Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi Madde 14 Eğitim hakkına ve KKTC Anayasası Madde 23 Vicdan ve Din Özgürlüğü 'nün ilgili maddelerine de atıfta bulunuldu. Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan eğitim ve düşünce özgülüğünün KKTC'de uygulanmasını isteyen Veliler, Anayasal olarak ve Uluslararası sözleşmelere göre demokratik hakları olan eğitimin, bazı önyargılı kişilerin, önyargılarına dayanarak yaptığı hareketlerle engellenemeyeceğini belirttiler.

Miting alanında yapılan konuşmalarda Hala Sultan İlahiyat Koleji modeli okulların tüm Avrupa Birliği ülkelerinde ve muhasır medeniyetler içinde yer alan tüm ülkelerde bulunduğuna dikkat çekildi.

İşte atıfta bulunulan Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi ve Madde 14 Eğitim hakkı;

1-Herkes, eğitim görme ve mesleki ve sürekli eğitimden yararlanma hakkına sahiptir.

2- Bu hak, serbest zorunlu eğitim görme olasılığı da içerir.

3- Demokratik ilkelere ve ailelerin çocuklarının kendi dini, felsefi ve eğitim konusundaki inançlarına uygun olarak eğitim ve öğretim görmelerini sağlama hakkına saygı gösterilerek eğitim kurumları tesis etme özgürlüğüne, bu özgürlük ve hakkın kullanılmasına ilişkin ulusal mevzuata uygun olarak saygı gösterilmelidir.



Ayrıca Vicdan ve Din Özgürlüğüne de değinilen konuşmalarda KKTC Anayasası Madde 23'e atıfta bulunularak önemli mesajlar verildi. İşte Madde 23;

1- Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat özgürlüğüne sahiptir.

2- Kamu düzenine, genel ahlaka veya bu amaçla çıkarılmış yasalara aykırı olmayan ibadetler, dinsel ayin ve törenler serbesttir.

3- Kimse, ibadete, dinsel ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz.

4- Din eğitim ve öğretimi, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.

Katılımın yoğun olduğu miting de yapılan konuşmaların yanı sıra şiirler okundu ve Hala Sultan İlahiyat Kolejinde verilen eğitimden rahatsız olan, dava açan bazı öğretmenler sendikası yöneticilerine karşı sloganlar atıldı. Miting olaysız bir şekilde sona erdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.