SAĞLIK
okuma süresi: 7 dak.

Dyt. Ayfer Aylin: "Diyetin mevsimi yoktur... Bence alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz"

Dyt. Ayfer Aylin: "Diyetin mevsimi yoktur... Bence alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz"

''Kışın daha az aktivite yapılması ve günlerin de kısalması sebebiyle, evde geçirilen vakit arttıkça diyetin daha kolay yapılabileceği algısı oluşmuş durumda. Fakat aslında diyet her mevsim kolaylıkla yapılabilir. Tabiî beslenmenizi dengeli bir şekilde ayarlayabildiğiniz sürece…''

Yayın Tarihi: 04/01/17 08:30
okuma süresi: 7 dak.
Dyt. Ayfer Aylin: "Diyetin mevsimi yoktur... Bence alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rüstem Tüccar

''Kışın daha az aktivite yapılması ve günlerin de kısalması sebebiyle, evde geçirilen vakit arttıkça diyetin daha kolay yapılabileceği algısı oluşmuş durumda. Fakat aslında diyet her mevsim kolaylıkla yapılabilir. Tabiî beslenmenizi dengeli bir şekilde ayarlayabildiğiniz sürece…''

Diyetisyen Ayfer Aylin, diyet ve sağlıklı beslenme hakkında verdiği bilgilerde, kışın daha az aktivite yapılması ve günlerin kısalması sebebiyle insanlarda "kışın diyet daha kolay yapılır" gibi bir düşüncenin oluştuğunu belirtti.

"DİYETİN MEVSİMİ YOKTUR"

Bu düşüncenin doğru olmadığını dile getirerek, her mevsim beslenmede dengeli olunması gerektiğini söyleyen Ayfer Aylin, "Diyetin mevsimi olmaz. Dört mevsim de diyet yapılabilir. Yılın her döneminde dengeli beslendiğimizde, ağır diyetler yapmanıza da gerek kalmaz. Kışın diyet yapmanın kolay olduğunun düşünülmesinin nedeni, günlerin biraz daha kısa oluşu ve akşam saatlerinin daha uzun olmasıdır."

"BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRMEK İÇİN BESLENME ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ"

Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde, günlerin kısalması ve gecelerin uzaması ile gece beslenmesinin oldukça önemli olduğunu ifade eden Aylin, soğuk havalarda düşen bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve metabolizma hızımızı düzenlemek için beslenme alışkanlıklarımızda değişiklikler yapmamız gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, kışın kilo alma eğiliminin daha fazla olduğuna da dikkat çeken Aylin, havanın daha erken kararması, soğukların git gide artmasıyla gelişen halsizlik, isteksizlik, mutsuzluk sonucu, aşırı yemek yeme ataklarının kış aylarında daha fazla geliştiğini vurguladı.

"Kilo almamak için az ve sık sık yiyerek açlığımızı kontrol altında tutabiliriz. Bunun için yanımıza, taşınması kolay ara öğünler almamız gerekir. Özellikle lif içeren besinleri tercih edersek, daha uzun süre tok kalmamız sağlanır" diyen Aylin, kış aylarında özellikle yenilmesi gereken ve bağışıklık sistemini güçlendiren besin gruplarını şöyle sıraladı:

* Narenciye ürünleri (portakal, mandalina, limon, greyfurt vb.)

* Minik taneli, kırmızı renkli meyveler (siyah üzüm, nar, kuru erik, kuru yaban mersini)

* Sarı ve turuncu renkli meyveler (kuru kayısı, armut, muz, mango, elma vb.)

* Yeşil ve koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, yeşil biber, maydanoz, roka, tere marul, kıvırcık, salatalık, fesleğen vb.)

* Sarı, turuncu, kırmızı sebzeler (havuç, kabak, balkabağı, turuncu biber, kırmızı biber, domates vb.)

* Sarımsak ve soğan (sarımsak, içerdiği aktif maddelerden dolayı oldukça güçlü bir antioksidan ve anti inflamatuar bir besindir. Özellikle gribal enfeksiyonlardan ve soğuk algınlığından korunmak istiyorsak günde 1 diş sarımsak tüketmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.)

''ÇİNKO VE C VİTAMİNİ ÇOK ÖNEMLİ''

Diyetisyen Ayfer Aylin, bağışıklık sistemini güçlendirmede çinko ve C vitamininin çok önemli olduğunu söyledi.

"Çinkoyu kırmızı et, badem, ceviz, zencefil kökü, yumurta, tam tahıllar ve bulgur gibi besinlerden alabiliriz. Ayrıca kış aylarında her gün 6 -7 adat çiğ badem, 2 adet ceviz, 1 adet yumurta, günlük çinko ihtiyacımızı karşılamaya yetecektir. C vitamini için de kuşburnu, biber, maydanoz, portakal, mandalina, limon gibi meyveleri tercih edebiliriz."

''HER GÜN SEBZE, MEYVE VE TAHIL TÜKETİLMELİ''

Aylin: "Çeşitli sebze ve meyvelerden günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir. Domates, yaz aylarında her gün mutlaka tüketilmelidir. Hatta yaz domatesleri konserve yapılarak kış aylarında da yemekler, soslar vb. halinde tüketilebilir. Brokoli ve karnabahar gibi sebzeler, yemek olarak tüketilebildiği gibi et yemeklerinin yanına da garnitür olarak kullanılırsa, bunların tüketimi artırılmış olur. Hatta sarımsakla birlikte tüketilerek iki sebzenin antioksidan etkisinden de faydalanılabilir."

Farklı tariflerde meyve kullanımıyla, günlük meyve tüketiminin artırılabildiğine de değinen Aylin, "Nar tüketimi, salatalar ve sütlü tatlıların üzerinde kullanılmasıyla arttırılabilir. Turunçgillerin suyundan ziyade kendisinin tüketimi arttırılmalıdır. Kış aylarında çeşitli antioksidanların bir arada alınabilmesi için meyve salataları tüketilebilir. Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.), E vitamini alımı açısından günde 1-2 porsiyon tüketilmelidir.

Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek vb.) haftada 2-3 kez tüketilmelidir. Özellikle kış aylarında çorba olarak tüketilebilir. Salatalarda kullanılmasıyla farklı lezzetler elde edilebilir ve böylece tüketimleri de arttırılabilir.

''SU VE SÜT TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ''

Su ve süt tüketiminin, kemik gelişimi ve metabolizmanın güçlenmesi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Aylin, "Günlük veya uzun ömürlü sütlerin prebiyotikli yoğurtlarla mayalanmasıyla ev ortamında sağlıklı yoğurtlar elde edilebilir. Her gün 1 su bardağı kefir tüketilmelidir" dedi.

Bunun yanında, halk arasında kilo aldırdığı düşünülerek uzak durulan ekmeğin, bilinçli olarak tüketilirse son derece besleyici bir ürün olduğunu vurguladı. "Günde en az 5-6 porsiyon tam taneli tahıllar (tam buğday, esmer pirinç vb.) tüketilmelidir. Bu nedenle beyaz ekmekten ziyade tahıllı ekmekler tüketilirse, vücut için daha faydalı bir tüketim olur."

Son olarak, suyun önemini vurgulamak gerektiğini söyleyen Aylin, "Vücutta gerçekleşen çoğu reaksiyon için su gereklidir. Bu nedenle günlük 2-2.5 litre su tüketilmelidir. Ekinezya, zencefil, ıhlamur, kuşburnu, zerdeçal çayları çok fazla birbiriyle karıştırılmadan günlük olarak tüketilebilir" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.