LEFKOŞA
okuma süresi: 7 dak.

Dükkanı yıkıldı, anısı yaşatılacak

Dükkanı yıkıldı, anısı yaşatılacak

Kısa bir zaman önce kaybettiğimiz ve sadece Lefkoşa'nın değil; ülkenin tanınmış ve sevilen simalarından Ahmet Akdal ya da herkesin bildiği ismiyle "Ciğerci Ahmet"in anısını yaşatmak amacıyla, Lefkoşa Arasta bölgesine kendisinin heykeli dikilecek.

Yayın Tarihi: 06/01/17 07:37
okuma süresi: 7 dak.
Dükkanı yıkıldı, anısı yaşatılacak
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık

Kısa bir zaman önce kaybettiğimiz ve sadece Lefkoşa'nın değil; ülkenin tanınmış ve sevilen simalarından Ahmet Akdal ya da herkesin bildiği ismiyle "Ciğerci Ahmet"in anısını yaşatmak amacıyla, Lefkoşa Arasta bölgesine kendisinin heykeli dikilecek.

Lefkoşa Surlariçi Agah Efendi Sokak'ta bulunan mütevazı restoranında 1983 yılından itibaren yaklaşık 30 yıl boyunca ciğercilik yapan Ahmet Akdal'ın ölümünün ardınan, restoranı da yerle bir oldu.

Ciğerci Ahmet'in restoranın yıkıldığını öğrenen birçok kişi, konuyu üzüntüyle karşılarken; Mehmet Ekin Vaiz'in, Ciğerci Ahmet'in anısını yaşatmak amacıyla gündeme getirdiği heykel projesi ise sevinçle karşılandı.

Lefkoşa'nın simge isimlerinden Ciğerci Ahmet'in unutulmamasını sağlamak ve anısını yaşatmak amacıyla, uzun yıllar boyunca esnaflık yaptığı Lefkoşa Surlariçi bölgesine kendisinin heykeli dikiliyor. Mehmet Ekin Vaiz'in koordinatörlüğü, Ümit İnatçı'nın sanat yönetmenliği ve Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı'nın iş birliğiyle hayata geçirilecek heykel projesinin 2017 yılı içerisinde tamamlanması bekleniyor. Diğer yandan, Ciğerci Ahmet'in 1983 yılından itibaren uzun yıllar boyunca çalıştırdığı restoranıysa, geçtiğimiz günlerde yıkıldı. Yıkılan, sadece bir bina değil; bir tarih oldu.

HEYKELİ DİKİLİYOR

Kısa bir zaman önce kaybettiğimiz ve sadece Lefkoşa'nın değil; ülkenin tanınmış ve sevilen simalarından Ahmet Akdal ya da herkesin bildiği ismiyle "Ciğerci Ahmet"in anısını yaşatmak amacıyla, Lefkoşa Arasta bölgesine kendisinin heykeli dikilecek. Uzun yıllar Ciğerci Ahmet ile birlikte TV programı ve parodiler yapan Mehmet Ekin Vaiz, Ciğerci Ahmet'in anısını yaşatmak amacıyla Lefkoşa Türk Belediyesi'ne heykel projesini sunmuştu. Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı'nın onayı sonrası, proje hayata geçiyor.

RESTORANI, MAL SAHİBİ TARAFINDAN YIKILDI

Kendisine has üslubu, hem küfürlü hem de esprili konuşma tarzı ve kavrulmuş lezzetli ciğeriyle gönüllere taht kuran Ahmet Akdal, Lefkoşa'nın ve ülkemizin en sevilen esnaflarından birisiydi. Lefkoşa Surlariçi Agah Efendi Sokak'ta bulunan mütevazı restoranında 1983 yılından itibaren yaklaşık 30 yıl boyunca ciğercilik yapan Ahmet Akdal'ın ölümünün ardınan, restoranı da yerle bir oldu. Ciğerci Ahmet'in yıllar boyunca kiracı olduğu dükkanın mal sahibi, restoranın kapanmasının ardından, tadilat yapmak amacıyla restoranı yıktı. Yıkılan, sadece bir bina olmadı. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Milletvekili, siyasetçi, avukat, iş adamı dahil birçok kişiyi ağırlamış Ciğerci Ahmet'in restoranı, tüm anılarıyla birlikte tarihe karıştı.

VAİZ: "HEYKELİN YANI SIRA, BELGESEL PROJEMİZ DE VAR"

Ciğerci Ahmet'in restoranın yıkıldığını öğrenen birçok kişi, konuyu üzüntüyle karşılarken; Mehmet Ekin Vaiz'in Ciğerci Ahmet'in anısını yaşatmak amacıyla gündeme getirdiği heykel projesi ise sevinçle karşılandı.

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na açıklama yapan heykel projesinin fikir babası Mehmet Ekin Vaiz, "2016 yılında birçok üzücü olay yaşadık. Bunlardan bir tanesi de Ciğerci Ahmet dayımızın vefat etmesiydi. Kendisi hem esnaf olarak hem de Neydi Olacağı'nın en kıdemli yorumcularından birisi olarak, halkımızın gönlünde ve hafızasında önemli yeri olan tarihi bir kişilik.

Son zamanlarda ülkemizde özellikle insanların hoşgörüyü, gülümsemeyi unuttuğu, hırsın ve nefretin her şeyin önüne geçtiği olaylara şahit oluyoruz. Ciğerci Ahmet dayımızın anısı dahi, 7'den 70'e herkesin yüreğinde bir sevgiye, yüzünde ise bir tebessüme dönüşmektedir. Kendisini hasretle anıyoruz. Bu bağlamda, Ahmet dayımızın anısının yaşatılması ve gelecek nesillere de aktarılması için Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Sayın Mehmet Harmancı'ya, Neydi Olacağı ekibi olarak bir öneri sunduk. Lefkoşa Surlariçi'ne Ahmet dayımızın bir heykelinin yapılmasını talep ettik. Sağ olsun, hem Belediye Başkanımız hem de Belediye Meclisi, bu önerimize çok sıcak yaklaştılar.

Heykelin yapılması için sanatçı ve akademisyen hocamız Ümit İnatçı ile temasa geçtik, kendisi de seve seve yardımcı olabileceğini söyledi. İnşallah 2017 yılı içerisinde Ciğerci Ahmet dayımızın heykeli, Lefkoşa'daki yerini alacak ve Lefkoşa'nın bu önemli ismini ülke olarak onurlandırmış olacağız. Ciğerci Ahmet'le ilgili hayata geçirmeyi düşündüğümüz bir de belgesel projemiz var. İnşallah 2017 yılı içerisinde onu da tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

HARMANCI: "CİĞERCİ AHMET'İN HEYKELİ, GÖRÜNÜR BİR KONUMDA OLACAK"

Ciğerci Ahmet'in heykel projesiyle ilgili Kıbrıs Postası'na değerlendirmelerde bulunan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, "Mehmet Ekin Vaiz'den gelen bu öneriyi seve seve kabul ettik" diyerek, Ahmet Akdal'ın anısını yaşatmak için heykelin görünür bir yerde konumlandırılacağını, bunun için de en uygun yerin Asmaaltı bölgesi olduğunu dile getirdi. Harmancı, "Meydan düzenlemelerimiz çerçevesinde, Ciğerci Ahmet'in heykelini güzel bir ye vereceğiz" dedi. Heykel projesinin, Mehmet Ekin Vaiz'in koordinatörlüğünde hayata geçeceğini söyleyen Mehmet Harmancı, Ciğerci Ahmet'in restoranın yıkılmasından dolayı üzüntü duyduğunu ve restoranın aslında müze olması gereken bir yer olduğunu ifade etti.

İNATÇI: "CİĞERCİ AHMET'İN GÜNDELİK YAŞAMINI TEMSİL EDEN BİR FİGÜR OLACAK"

Heykel projesinin sanat yönetmenliği görevini üstlenen Ümit İnatçı, Ciğerci Ahmet'in heykelinin, Ahmet Akdal'ın gündelik yaşamını ve esprili hallerini en iyi şekilde temsil edecek bir figür olarak tasarlanacağını ifade etti. Heykelin, proje olarak hayata geçtiği andan itibaren 3 aylık bir sürede tamamlanabileceğini belirten Ümit İnatçı, "Heykelin, Ciğerci Ahmet'e en iyi şekilde benzemesi amacıyla belki de yüzlerce fotoğrafı incelenerek çizimler yapılacak ve üç boyutlu tasarımını ortaya çıkaracağız" diyerek, heykelin, önce kilden yapılacağını ve kalıbının çıkarılarak dökümünün yapılmasıyla tamamlanacağını belirtti. İnatçı, böylesi bir projenin içerisinde yer almaktan mutluluk duyduğunu da sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.