Sarayın çıkmazı

Yayın Tarihi: 26/02/14 12:58
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Saray yoğurduğu çamura ne şekil vereceğini bilmeyen bir sanatçı gibi. Hem yoğuruyor, hem de acaba bu şekli mi, yoksa şu şekli mi versem diye hala düşünüyor. Ancak çamur süratle kurumaya devam ediyor. UBP açısından 28 Temmuz seçimleri analiz edildiğinde İrsen Küçük nedeniyle sarayın sergilediği UBP karşıtı tavır anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir tavırdı. Çünkü UBP'nin bir yarısı da aynen saray gibi kendi partilerinin aleyhine çalışmışlardı.

Bu gün detaylarını hiç bir zaman bilemeyeceğimiz ama olayları izleyerek ve mantık yürüterek vardığımız sarayın sağı birleştirme ve kendisine yekpare bir seçmen tabanı yaratma eksersizi tekliyor. 28 Temmuz genel seçimlerinde Eroğlu'nun UBP üzerindeki icraatlarını bir şekilde anlayışla karşılayan, hatta haklı bulan UBP tabanının aklında yerel seçimlere giderken soru işaretleri belirmiş durumda. Artan bir şekilde Eroğlu'nun hedefinin UBP'ni tamamen bitirmek mi, yoksa şu ana kadar varsayıldığı gibi kendisine yekpare bir seçmen tabanı yaratmak için mi cezalandırdığı konusunda artık net değiller. UBP'ye göre saray da UBP'lidir ancak istisnai bir durum nedeniyle çizgisinden sapmıştır. Bu durumda hala koalisyon dışı kalmalarını ve kendilerine vaat edilenlerin gerçekleşmediğini gördükçe düştükleri durumun sorumlusu olarak artan bir şekilde Eroğlu'nu görmeleri ve sadakatini sorgulamaları kaçınılmazdır.

Madalyonun öteki yüzündeki aktöre bakarsak, kim ne derse desin, hangi anlaşma yapılmışsa yapılsın, siyasetin vardığı son noktada Serdar Denktaş'ın kesinlikle UBP'ni hükümet ortağı yapmak gibi bir düşüncesi olamaz. Varsın UBP bu hayal ile yatsın kalksın, köpürsün otursun. Serdar Denktaş yakaladığı bu fırsatı hayatının fırsatı olarak görmekte ve bu fırsatı pekiştirmek için artık son bir adım atması gerektiğine inanmaktadır. Bu adım yerel seçimlerde bir şekilde başarılı olduğunu gösterecek bir sonuç olmalıdır ki bu güne kadar gösteriden öteye gitmeyen büyüdük iddiaları vücut bulabilsin.

Son yerel seçimlerde UBP-DP arasında varılan mutabakat sonucu yapılan sözde işbirliği her iki parti tabanındaki hafızalarda tazeliğini hala koruyor. İster DP'li ister UBP'li olsun partiler karar alsa da tabanın bu karara uymama olasılığı çok yüksektir. Serdar Denktaş son yerel seçimlerde partisine yapılanların aynını şimdi roller değiştiği varsayımıyla UBP'ne yapmak için olta sallıyor . Oltanın ucunda koalisyon yemi.

UBP'nin korkusu belli. Ellerindeki 14 belediyenin sayıca eksilmesi rahatsız edici bir düşünce olsa bile muhalefette olan bir parti durumunda olduklarından izah edilebilir bir durumdur. Ancak DP nin elinde bulunan 3.5 belediye sayısının hangi gerekçe ile olursa olsun azalması, veya son erken Lefkoşa yerel seçimlerinde alınan 20% oy oranının altına düşmesi iktidarda bile gerileyen bir parti imajı verir ve bu sonuç deprem yaratır. Kendi ismiyle 20 yıldır özdeşleşmiş partinin başında bulunan, ancak yirmi yıldır sürekli partisini gerilettiği suçlamasına muhatap olan Serdar Denktaş'ın tek çıkış yolu 2014 yerel seçimlerini kullanmak olacaktır. Onun için Serdar Denktaş'ın varı ile yoğu ve geleceği haziran 2014 yerel seçimlerine bağlıdır.

Saray bu yarışta DP'ye omuz verecek mi vermeyecek mi? UBP'lilerin sondajını yaptığı ve esas cevaplanması gereken soru budur. Gelinen noktada yoğrulan çamur ha kurudu, ha kuruyacak. Saray hem nala hem mıha uygulamasını daha fazla sürdüremez. Ancak sarayın Serdar Denktaş'a yardım etmesi kadar, sarayın UBP ile külahları değişmesi de DP için bir zaferdir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Bengü ŞONYA yazıları