EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Euro 4 lirayı aştı!

Euro 4 lirayı aştı!

Piyasalar yeni hafta ile birlikte başlayan hareketlilik bugün de devam ediyor. Euro 4 lirayı geçerken dolar ise 3,77 liranın üzerini gördü. Saat 09.45 civarında yaşanan hareketlilik sonrası döviz kurları bir miktar gevşedi.

Yayın Tarihi: 10/01/17 10:12
okuma süresi: 4 dak.
Euro 4 lirayı aştı!
A- A A+
Dün güne 3.6580'den başlayan kur Kasım ayı sanayi üretim verilerinin ardından yükselişe geçmiş ve kademeli olarak 3.74'e çıkmıştı. Dolar bu sabah saatlerin 3.77 liranın üzerinde alıcı bulurken euro ise tarihi seviyelerini 4 liranın üzerien taşıdı. euro/TL 09.45'te 4,003 lirayı gördü.

Saat 09.45 civarında döviz kurlarında yaşanan hareketlilik sonrası euro 4 liranın altına gerilerken, dolar ise 3.7530 seviyelerine kadar çekildi. Saat 10.05 itibarıyla euro, 3.9780, dolar ise 3.7570 liradan el değiştiiyor.

KÜRESEL PİYASALAR DALGALI SEYREDİYOR

Küresel piyasalar, veri trafiğinin azaldığı bu hafta dalgalı bir seyir izlerken, yurt içinde siyasi gündem piyasaların odak noktasında yer alıyor.

ABD'de veri gündeminin zayıf olmasının da etkisiyle piyasalarda iç dinamiklerin öne çıktığı görülürken, bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamaları takip ediliyor. Dün açıklanan tüketici kredilerinin, kasımda 24,5 milyar dolar artarak beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından 10 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 2,37'ye geriledi. Dolar endeksinin 102'nin altına gerilediği günde, pay piyasalarında ise karışık bir görünüm hakimdi. Dow Jones endeksi cuma günü test ettiği 20.000 puan seviyesinde etkisini artıran kar satışlarıyla dün günü yüzde 0,38 azalışla 19.887 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi de yüzde 0,35 geriledi. Nasdaq endeksi ise teknoloji hisselerindeki alış ağırlık seyrin etkisiyle günü yüzde 0,19 artışla tamamladı.

Fed Boston Şubesi Başkanı Eric Rosengren, dünkü açıklamalarında, ülkede ekonomik koşulların daha düzenli faiz artışlarına imkan tanıyabileceğini belirtirken, analistler, bugün devam edecek Fed üyelerinin açıklamaları ile toptan eşya stoklarının takip edileceğini bildirdi.

Avrupa tarafında, dün Almanya'da açıklanan sanayi üretimi verisinin yüzde 0,4 artmasına karşın beklentilerin altında kalmasının ardından ülkede DAX endeksi yüzde 0,30, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,45 geriledi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,38 yükseldi. Bugün İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'in, Brexit ile ilgili partisinin duruşunu anlatacağı konuşmasının izleneceğini ifade eden analistler, avro/dolar paritesinin 1,06'nın üzerinde tutunup tutunamayacağının da piyasaların gündeminde olacağını kaydetti.

Bugün Çin'de açıklanan enflasyonun yıllık yüzde 2,1 ile beklentilerin hafif altında artış kaydetmesinin ardından kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izlerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 geriledi. Yurt içinde TBMM Genel Kurulu'nda, dün başlayan AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifi görüşmeleri maratonu piyasaların da odak noktasına yerleşti. Anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilmesi kabul edilirken, maddeler ile ilgili görüşme ve oylamaların yatırımcılar tarafından takip edileceği ifade ediliyor.

Dün BIST 100 endeksi döviz kurlarının rekorlarına karşın pozitif bir seyir izledi ve günü yüzde 0,37 artışla 77.394 puandan tamamladı. Dün akşam saatlerinde 3,7440 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar/TL, bugün bankalar arası piyasanın açılışında 3,7230 seviyesinden işlem görüyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.