İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Barış Burcu, yarınki konferansın beklenen muhtemel programını açıkladı

Barış Burcu, yarınki konferansın beklenen muhtemel programını açıkladı

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cenevre Zirvesi hakkında basını bilgilendirdi. Burcu yarın gerçekleştirilecek olan konferansın muhtemel seyri hakkında bilgi verdi.

Yayın Tarihi: 11/01/17 18:19
okuma süresi: 4 dak.
Barış Burcu, yarınki konferansın beklenen muhtemel programını açıkladı
A- A A+
Kıbrıs Postası

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cenevre Zirvesi hakkında basını bilgilendirdi. Burcu yarın gerçekleştirilecek olan konferansın muhtemel seyri hakkında bilgi verdi.

Burcu'nun açıklaması şöyle:

"Birleşik Kıbrıs'ın anayasasının yenilenmesi değişmesi gerekirse nasıl yapılacak onu konuştuk. Federal Yüksek Mahkemede temsiliyet eşittir. Eşit sayıda Türk yargıç ve eşit sayıda Rum yargıç olacak. Doğaldır ki bazı kararlarda toplumsal ayrıklık olabilir. Ve bir karar alma kapasitesini kaybedebilir yüksek mahkeme. Bu karar alma kapasitesini kaybetmesin diye tıkanıklıkları açma mekanizması ne olabilir onu konuştuk.

Bugün öğleden sonra liderler müzakeresi 17.45'de başlayacak. Ondan önce çalışma grubu arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Örneğin yargıyla ilgili çalışma grupları çalışmalarına 14.30'da başladılar, çalışmaları halen sürmektedir. 15.00'de mülkiyet grubu çalışmaları başladı ve sürüyor. 16.30'da size bahsettiğim birleşik Kıbrıs'ta Türk ve Rum vatandaşlarına eşit muamelenin nasıl yapılacağına dair düzenlemenin teknik seviyede görüşülmesi devam ediyor.

Tüm bunlar olduktan sonra liderler 17.45'te görüşmeye devam edecek. Akşam seansında liderlerin önündeki gündem federal Kıbrıs'ta organlarda kararlara Türklerin etkin katılımı. Bu bizim siyasal eşitliğimiz için önemlidir. Bunun nasıl yapılacağına dair bir takım çalışmalar oldu. Ortaya çıkan son şeklin siyasi irade tarafından şekillendirilip sonuçlanması gibi bir hedef vardır.

Dün akşamüzeri ve bugün sabah saatlerinde müzakereciler bu konuda ciddi bir çalışma yaptı. Türk ve yunan yurttaşlarına eşit muamele nasıl yapılacak çalışma öğleden sonra devam ediyor demiştim. Burada da üretilen mesafe liderlerin önüne getirilecek. Bu konuda nasıl bir mesafe kat edilebilir liderler düzeyinde görüşülecek. Yine liderleri bekleyen bir diğer gündem maddesi mülkiyettir. Belli başlı konularda tamamlanmamış hususlar vardır. Netlik kazanması gereken husular vardır. Liderler akşamüzeri bu konuları tamamlamaya çalışacaklar.

Çalışmalar bu şekilde devam ederken belli bir saatte liderlerle her taraftan gelecek harita uzmanları ve BM harita uzmanı birlikte sunma ve BM ye teslim etmesi söz konusudur.

Daha önce Mont Pelerinde toprak oranı konusunda bir uzlaşı vardı. Rum tarafında yüzde28.2, Türk tarafında yüzde 29.2 diye yakınlaşması söz konusuydu. Taraflar bu çerçevede haritalarını BM'ye sunacaklar. BM harita uzmanı Türk ve Rum harita uzmanlarıyla varılan mutabakat çerçevesinde teknik çalışmaları tamamlayıp koruma altına alacaklar.

Yarınki konferansta her garantör ülkenin kendi konumları ve imkanları dikkate alınır. Eide'nin bu konuda çalışmaları vardır. Ancak kesinleşmiş bir programı açıklamak mümkün değil. Dinamik bir süreç olacak. Beklenen muhtemel program hakkında bilgi sunabilirim size. Ancak ne kadarı hayata geçer bilemem.

Öncelikle BM genel Sekreteri iki liderle bir görüşme gerçekleştirecek yaptıkları çalışmalarla ilgili değerlendirmede bulunacak. Sonra garantör ülkelerin temsilcileri ve delegasyonları ve Kıbrıslı Türk lider ve Rum lider delegasyonları ile bir değerlendirme toplantısı yapılacağını düşünüyorum. Oradan da resepsiyona geçilir, resepsiyonun kapsamı biraz daha geniş tutulabilir. Resepsiyon bitme aşamasına gelmişken uygun bir şekilde çalışma yemeğine geçilir dar bir grupla. Ondan sonra akşamüstü uygun bir saatte konferans açılmış olur"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.