İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Kutlay Erk: "İstifaların sorumlusu partinin eski yönetimidir"

Kutlay Erk: "İstifaların sorumlusu partinin eski yönetimidir"

Kutlay Erk, Ada TV'de geçtiğimiz gün katıldığı Nihan Yücel ile Gün İlerlerken programında, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nde yaşanan istifaları değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 12/01/17 07:35
okuma süresi: 7 dak.
Kutlay Erk: "İstifaların sorumlusu partinin eski yönetimidir"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Rüstem Tüccar

Kutlay Erk, Ada TV'de geçtiğimiz gün katıldığı Nihan Yücel ile Gün İlerlerken programında, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nde yaşanan istifaları değerlendirdi.

Erk, sorunun aslında çok eskiye dayandığını, genel sekreter olduğu 2009 yılında da yine aynı sorunların yaşandığını ancak o dönem bir uzlaşıya vardıklarını ifade etti.

Sorunun, partinin yeni yönetiminin üzerine kalmasının büyük bir talihsizlik olduğunu ifade eden Erk, eski yönetimin, zamanında bu konuyla yüzleşmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel eski Sekreteri Kutlay Erk, son dönemlerde CTP'de yaşanan istifaların parti için çok üzücü bir gelişme olduğunu ifade etti. Erk, "Partiye büyük değer katmış bu üç yoldaşımızın partiden ayrılması çok üzücü bir gelişmedir. 2009 döneminde genel sekreterliğe başladığım dönemde, bu, müdahale ettiğim ilk konuydu. Bu mutsuzlukla ilgili taraflarla bir uzlaşma çalışması yapmıştık. 2010 Yerel Seçimleri'ne de bu uzlaşıların devamında hazırlandık.

Ancak uzlaşının devam etmesi için tarafları sürekli izlemeniz lazım, tarafların kırılgan noktalarına dikkat etmeniz lazım ancak buna zamanımız olmadı ve daha sonraki yıllarda eskiye dönüş oldu" dedi.

'Kim ne derse desin, bu istifaların parti için büyük kayıp olduğunu' söyleyen Erk, "Ancak bu arkadaşlarımızın da bulundukları partiden ayrılıp başka bir siyasi parti çatısı altında faaliyet göstermeleri, kendi siyasi tarihleri açısından bir yazık etmedir.

Parti içinde kalıp devam etselerdi daha iyi olurdu diye düşünüyorum" dedi.

"SORUNUN TEMELİ ASLINDA 90'LI YILLARA DAYANIYOR"

Konuyla ilgilendiği 2009 yılında, konunun 90'lı yıllara dayandığının farkına vardığını ifade eden Erk, "Genel seçimler içerisinde yaşanan birtakım sıkıntılardan itibaren başlayan ve yavaş yavaş gelişen, hiçbir zaman üçüncü bir tarafın ilgi göstermemesinden, tarafların kendi arasındaki çatışmada yalnız ve özgür bırakıldıkları ve çatışmanın boyutunu giderek büyüttükleri bir süreç yaşandı" dedi.

2009 yılına gelindiğinde, ortaya çıkan tabloyla yerel seçimlerin kazanılmasının mümkün olmayacağı gerçeğiyle yüzleştiklerini ifade eden Erk, "Böyle çatışmalı ilişki olması doğru değildi ve biz de o çalışmayı yaptık. 2010 Yerel Seçimlerinde parti Mağusa'yı yeniden kazandı. Daha sonraki senelerde çatışma devam ettirildi ve 2014 Yerel Seçimlerinde Mağusa'yı kaybettik. Taraflar bunun sonucunda daha keskin bir şekilde çatışır hale geldiler ve parti yönetimi bunu toparlayamadı" dedi.

O dönemde müdahale etmeye çalıştıklarını ancak görev değişimi olmasından dolayı bunun da arkasını getiremediklerini ifade eden Erk, "Aslında tarafların somut bir istekleri yoktu. 'Bu bana bunu yaptı, bu bana bunu dedi' gibi basit bir konunun sürdürülmesi ve arada söz getirip söz götürenlerin olmasından kaynaklanıyordu" dedi.

"TARAFLAR, PARTİ İÇİNDE AYRI AYRI ETKİN OLMAK İSTİYORLARDI"

Esas konunun, söz konusu kişilerin siyasette etkin olma istekleri olduğunu aktaran Erk, "Siyasette etkin olurken de birtakım imkanları olsun, şansları olsun istiyorlar ama bunu yan yana değil; ayrı ayrı yapmak istiyorlar. Ancak bir parti içinde bu olmaz" dedi.

Tarafların yan yana gelmelerinin de mümkün olmadığını söyleyen Erk, ilgili kişilerin parti içinde birlikte siyaset yapabilme zeminini oluşturamadıklarını ifade etti.

Erk, bu anlaşmazlık sonucu, tarafların birbirlerine karşı çıkışlarının olduğunu ve arada laf götürüp getirenlerin de olması sonucu işin bu noktaya geldiğini ifade ederek, "Arkadaşların birbiriyle yakınlığı, siyasi etkinliklerine zarar verdi. Laf taşımalar, kulisler yapıldı ve bunlar üzerinden kararlar alındı, eyleme geçildi" dedi.

Tarafların birbirlerine yazık ettiğini vurgulayan Erk, "Bu tartışmanın kazananı yok. Bu durumdan parti tabanı da çok rahatsızdır" dedi.

"KAYBEDEN, PARTİMİZ OLDU"

Erk, "Biz hep bu çatışmayı uzlaştırma taraftarıydık ancak bu uzlaştırma sürecinde taraflar sizi, onların yanında olmadığınız için suçluyor. Ortayı bulmaya çalıştığınızda, taraflar sizi kendi yanında görmedikçe, öteki tarafın yanında olduğunuza karar verip size tavır alıyor" diyerek; olayda kazananın olmadığını, bu olayların sonucunda partinin kaybettiğini ve bunu da herkesin zamanla yaşayıp göreceğini belirtti.

"BİRKAÇ İSTİFA DIŞINDA ÖRGÜTSEL BİR AYRILIK BEKLEMİYORUM"

Parti içinde daha fazla istifa haberlerinin geleceği söylentisine de değinen Erk, "Belki birkaç arkadaşımız daha istifa eder ama büyük kopuşlar ya da örgütsel kopuşlar olacağını tahmin etmiyorum. İstifa eden bu arkadaşlarla çok samimi, onlarla çok yakın örgütler de vardır. Örneğin Sonay Adem'in Karpaz'da çok etkin bir kitlesi var. O bölgeden mesela bu arkadaşları destekleyen örgütler vardır mutlaka ancak yine de örgütsel bir kopuş olacağını sanmıyorum" dedi.

''BU İSTİFALARIN SORUMLUSU, PARTİNİN ESKİ YÖNETİMİDİR"

Bu istifaların, partinin eski yönetiminden miras kaldığını ifade eden Erk, "Bu, eski yönetimin çözmesi gereken bir konuydu. Bunu yeni yönetime devretmemesi lazımdı. Eski yönetim bu sorunu biliyordu, farkındaydı ancak bununla yüzleşmekten kaçınıyordu. Bunu böyle miras gibi partinin yeni yönetimine bırakmaması gerekiyordu" dedi.

Bu durumun, bu noktaya gelmeden önlenebileceğini de ifade eden Erk, "Uzlaşı belki sağlanabilirdi ama hem parti yönetimi yeni hem de Kıbrıs sorununda çok hareketli bir zamana denk geldik. Partimiz, misyonu gereği parti meclisini bile toplayamadan İsviçre'deki gelişmeler üzerine yoğun temaslarla meşgul oldu. MYK seçmeyi bile erteledi.

Bu konulara eğilmek için fırsat olmadı" dedi.

Erk, dileğinin, ilerleyen dönemlerde daha büyük sıkıntıların olmaması ve kimsenin de kendi siyasi tarihine olumsuz etki edecek gelişmeler yaşamaması olduğunu ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.