EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Atun: "2017 yılında tam 322 milyon TL mali destek sağlayacağız"

Atun: "2017 yılında tam 322 milyon TL mali destek sağlayacağız"

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak ortaya koydukları vizyonun üretimi ve istihdamı arttırmaya yönelik olduğunu ve bunun gerçekleşebilmesi için girişimcilerin daha çok desteklenmesinin gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 20/01/17 15:03
okuma süresi: 6 dak.
Atun: "2017 yılında tam 322 milyon TL mali destek sağlayacağız"
A- A A+
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak ortaya koydukları vizyonun üretimi ve istihdamı arttırmaya yönelik olduğunu ve bunun gerçekleşebilmesi için girişimcilerin daha çok desteklenmesinin gerektiğini söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun bakanlığı bünyesinde yürütülen Kısmi Hibe Programlarına hak kazanan firmalara belge taktimi törenine katıldı. Bakan Atun belge dağıtımından önce hem geçmiş yılı değerlendirdi hem de 2017'de yapılması planlanana projelerden bahsetti.

2009 yılında ilk kez göreve geldiklerinde özellikle sivil toplum örgütleri ve iş çevreleriyle yaptıkları değerlendirme toplantıları sonrasında yapılan önemli tespitlerde ülkemizde yatırımın desteklenmesi adına çok az nitelikli uygulamanın olduğunu gördüklerini anlatan Bakan Atun; " o yıllarda çok az sayıda proje büyük kredilerle destekleniyordu. Ekonomide sadece girişimcilere destek yoktu. Üretim ve istihdamın artması için girişimcinin desteklenmesi gerekiyor" dedi.

Bakan Atun; " 2010-2012 ilk hibe programları uygulamaya başladık ve bundan sora da 4 dönem daha hibe programları hazırladık. Hibe programı olarak bugüne kadar 276 sözleşme imzaladık. Bunun rakamsal boyutu 45 milyon civarında. En az devletten alınan kredi kadar yatırımcı da kendi kaynağını kullanmıştır bu süreçte. Yani 90 milyon civarında ekonomiye bir kaynak girişi olmuştur bu programlar sayesinde "

Bakan Atun hibe ve destek programlarının bu yılda devam edeceğini söyledi. Atun; "Biz ortaya koyduğumuz vizyon ile bu desteği sağlamaya başladık. 2017 yılı içerisinde birçok proje var. Bir kısmı yeni bir kısmı mevcutların devamı şeklinde. Girişimciye destek olmaya devam edeceğiz. İşletmelerimize, Turizm İşletmelerine, Tarım İşletmelerine, küçük ve Mikro esnafımıza, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma Ofisi işbirliği ile projelere finansman sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

Atun; "2016 yılında esnaf hizmet sektörüne yönelik faiz destekli program uyguladık. Yükseköğretimde üniversite sektörü gelişiyor, yatacak yer ve ders çalışacak ortam hazırlamasında DPÖ ile birlikte yurtlara destek verdik. Mikro ve küçük işletmelere kaynak yarattık. Banka finansmanında zorluk çeken küçük esnafa ve teminat noktasında sıkıtı çekenlere de yardım eli uzattık bunların kurduğu kooperatiflere 500 bin lira aktardık."

2106 da 19 milyon liralık hibe ve teşvik programı açtıklarını anlatan Bakan Atun bugün verilen bu davet mektuplarının Şubat ayında sözleşmelerin imzalanması ile başlayacak programın,

Sanayi alanında 25 Proje ile 4.5 Milyonluk katkı sağlanacağını, bununda ülkemize yaklaşık 9 milyonluk TL'lik yatırım yapılmasını sağlayacağına dikkat çekti.

Turizm Alanında 6 Proje ile 1.2 Milyon TL katkı sağlanacak bunun da ülkemize yaklaşık 2.5 Milyon TL'lik yatırım yapılmasını sağlayacağını anlatan Bakan Atun 2017 yılı içinde hedeflerini açıkladı.

Buna göre, Sanayici ve Küçük Esnaf ve Zanaatkârlara Yönelik Proje Destekli Kısmi Hibe Poyramı Projesi sayesinde Ekonomiye 5 milyon TL kaynak ayrıldığını, 2017 yılı içerisinde Girişimcilik Projesi olarak 3,5 Milyon TL'lik bir desteğin ayrıldığını,

Sanayici ve Küçük Esnaf ve Zanaatkârlara Yönelik Faiz Destekli Kredi Program Projesi olarak 4 Milyon TL

Esnaf ve Hizmet Sektörüne Yönelik Faiz Destekli Kredi Programı Projesi olarak 5 Milyon TL

Faiz Destekli Kobi Yatırım Kredi Programı Projesi olarak 4 Milyon TL

Kefalet Sandıkları Katkı Projesi olarak 1 Milyon TL

Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile ortak olarak Yükseköğretim öğrenci yurdu yapım faiz destek programı için 7 Milyon TL'nin ayrıldığını

Ve toplamda 30 Milyon TL'ye yaklaşan bir kredi ve hibenin ayrıldığını bunun da yaklaşık olarak ekonomiye 145 milyon TL tutarında bir yatırım ve finansman kaynağı kullanılacağını, toplamın 322 milyon TL bir hacim oluşturacak bir sistem olduğunu anlattı.

Bakan Atun geçtiğimiz yıl Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın da katıldığı KKTC KOBİ Zirvesi'nin bu yılda yapılacağını ve girişimcilik hibe programının bu zirvede duyurusunun yapılacağını söyledi.

Bakan Atun, konuşması sırasında üretim maliyetlerinin artmasına neden olan elektrik fiyatlarına da değindi ve ülkede fuel oil e dayalı bir sistemin olduğunu ve dövizde ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların elektrik ücretlerine direk yansıdığını bununda sürdürülebilir bir durum olmadığını söyledi.

Bakan Atun" Türkiye'de bugün elektriğe zam gelmiyor. Bunun nedeni çok değişik kaynaklardan üretim yapmaları. Bizde yenilebilir ve güneş enerjisini devreye koyacağız. Türkiye'den kablo ile gelecek elektrik ile fuel oil e bağımlı olmaktan kurtulacağız dedi.

Konuşmalarından ardından Kısmi Hibe Programlarına hak kazanan firmalara belgeleri taktim edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.