EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Ekonomist Ergün: "Kıbrıs sorunu, Kıbrıslı Türkleri gebertiyor"

Ekonomist Ergün: "Kıbrıs sorunu, Kıbrıslı Türkleri gebertiyor"

Genç TV'de Baykan Gürses Özdağ'ın hazırlayıp sunduğu "Yeni Güne Merhaba" programına konuk olan Ekonomist Necdet Ergün, KKTC'nin ekonomisini değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 25/01/17 10:25
okuma süresi: 4 dak.
Ekonomist Ergün: "Kıbrıs sorunu, Kıbrıslı Türkleri gebertiyor"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

Genç TV'de Baykan Gürses Özdağ'ın hazırlayıp sunduğu "Yeni Güne Merhaba" programına konuk olan Ekonomist Necdet Ergün, KKTC'nin ekonomisini değerlendirdi.

KKTC'nin son 8 yıldaki ekonomik büyümesinin yılda yüzde 1.3 oranında olduğunu açıklayan Ergün, "Kıbrıs sorunu, Kıbrıslı Türkleri gebertiyor" dedi.

Ekonomik anlamda KKTC'nin büyümesinin yetersiz olduğuna değinen Ergün, ekonominin nasıl bu noktaya geldiğini de anlattı.

Ergün'ün açıklamaları şöyle:

"Makro bir resim çizerek neden farklı bir dönemde olduğumuzu açıklamak isterim. Resmin bütününü gördüğümüz zaman daha iyi anlayabiliriz. KKTC ekonomisi son 1 yıl içerisinde patinaj ekonomisi yapıyor. İki ileri bir geri giderek çok fazla ilerlemiyoruz.

Makro resme baktığımızda, KKTC 1999-2002 yıllarında alabora olmuştu. 1999'larda banka iflasları 2002 yıllarında Annan Planı gündeme geldi. Kapıların açılması ve Annan Planı rüzgarıyla müthiş bir talep patlamasıyla 2002-2007 yılları arasında ekonomi yüzde elliye yakın büyüdü. Bu büyüme temposunda satın alma gücü, refah arttı. 2007'lerde global krizlerin ardından yüzde 6 küçüldük, sonra yüzde 3 küçüldük. 2008-2016 yılları arasında KKTC ekonomisi ortalama olarak yüzde 1.3 büyüdük.

2002-2007 yılları arasındaki dış dinamikli büyümemiz sırasında, KKTC'deki yapısal sorunlarına değinmedik. Ekonominin, mali, idari, hukuki çerçevesini zeminini yapısal olarak değiştirmedik. Bir rüzgarla bir büyüme temposuyla mevcut yapısal sorunlar görünür olmaktan çıktı. Çünkü hızlı büyüyorsunuz, istihdam yaratıyorsunuz, kamu gelirleriniz artıyor, herkes bunun keyfini çıkarıyor, popülizm yapıyorsunuz. O dönemin hükümeti bundan sorumludur.

Biz şu anda orta gelir tuzağına takıldık. KKTC sahipsiz bir ülkedir. 40 sende 38 hükümet iktidara gelirse bu kadar kısa vadeli, sahipsiz, sorumsuz koalisyonlarla güçlü ve ortak uzun vadeli programlar uygulayamayan, reformlar yapamayan, devletin organizmasını bozan, bürokrasiyi öldüren ve bir sonraki seçimi düşünen, popülizm yapan bir siyasal rejimden, daha fazlasını bekleyemeyiz zaten…

Oy veren ile oy alan arasındaki ilişki ülkemizde emek ve üretimden gelmiyor, avantadan kayırmadan ve kollamadan geliyor. Bu da popülizmi getiriyor. O yüzden 8 yılda, yıllık 1.3 oranında ekonomimiz büyüdü. O yüzden şu anda orta gelir tuzağına kapıldık.

KKTC ekonomisinin yerli insan kaynaklarını dönüştürme sorunu var. kalifiye ve kendi girişimciliğini hayata geçirecek insanlar yaratamıyoruz. O yüzden binlerce insana ücretler düşmesine rağmen kamuya girmek cazip geliyorsa, bu sorunlarımızdan dolayıdır. 100 kişilik kamu sınavına bin 500 - 2 bin kişi katılıyor.

Tüm bunlarla ilgili kapsamlı değişim – gelişim programı hazırlamak gerek. Türkiye bürokratı bizi anlamıyor. KKTC koşullarına uygun ve KKTC bürokratlarıyla oluşturulması gereken değişim – gelişim programı hazırlanmalı.

Bu noktada 2 sorunumuz var. Bana sorarsanız Kıbrıs sorununun tutsağıyız. Çünkü yıllardır 96-97'den beri iş dünyasına katılan Kıbrıslı Türk olarak ben hayatım boyunca bu yıl, önümüzdeki yıl Kıbrıs sorununun çözüleceği düşüncesiyle yaşadım. Bu beklenti Kıbrıslı Türkleri gebertiyor. Uzun vadeli programların yapılmasının önündeki en büyük sorundur. Buna rağmen biz siyasal rejimimizi bu ülkenin şartlarına uygun bir şekilde kurgulamış olsaydık bugün Kuzey'in ekonomisi 5 milyar dolardı. Biz KKTC'deki sistemden dolayı 1 buçuk milyar dolar kaybettik"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.