SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Doğru nefes almak ve nefes terapisi

Doğru nefes almak ve nefes terapisi

Doğru nefes almanın önemine değinen Nefes Terapisti /Reiki Master Öykü Araslı, nefes terapisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 04/02/17 17:10
okuma süresi: 4 dak.
Doğru nefes almak ve nefes terapisi
A- A A+

"Nefes almak hepimizin otomatik olarak yaptığı bir eylemdir. Oysa çoğunlukla hiçbirimiz, tek bir nefes alıp vermenin dahi ne kadar önemli olduğunu fark edemiyoruz. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak bizi ne kadar çok etkileyebileceğini göremiyoruz.

Doğduğumuz andan itibaren nefes alırız. Bebeklik döneminde ağırlıklı olarak diyafram nefesi kullandığımız için daha iyi ve kaliteli nefes alırken, büyüdükçe çevre koşulları ile birlikte nefes alıp verişlerimiz, yaşam koşullarımıza göre şekillenmeye başlar ve göğüs Solunumu yapmaya başlarız. Ancak sadece göğüs Solunumu yapmak bize yeterli oksijeni sağlamaz. Doğru nefes alıp bütün vücuda oksijen gönderebilmemiz için, beden farkındalığımızı arttırmamız gerekmektedir.

Korktuğumuz, kaçındığımız, öfkelendiğimiz şeyler ve bunlar yüzünden oluşan eksik nefes alıp vermemiz, bizi kendi farkındalığımızdan uzaklaştırır. Kendi hayatımızın sorumluluğunu almak, kendi bilinçli ruh halimizi geliştirmek, anda kalıp kendimizi gözlemleyebilmemiz için doğru nefes almamız çok önemlidir.

NEDEN DOĞRU NEFES ALMALIYIZ?

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjinin oluşabilmesi için oksijen gerekmektedir. Bizler ne kadar etkili ve doğru nefesler alırsak, vücudumuza giren oksijen miktarını da bir o kadar arttırabilmiş oluruz.

Bu durum, metabolizmamızın hızlanmasını ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlar. Vücudumuzda olmaması gereken atık ve toksinlerden kurtulmamıza da yardımcı olur.

Alınan nefesin kaliteli olması, hem sinir ve stres kontrolünde, hem de konsantrasyonun sağlanmasında kilit bir rol oynar. Dolayısıyla, nefes, stresin en etkili ilacıdır. Stres yoluyla oluşan baş ağrıları ya da kas ağrıları gibi rahatsızlıklardan kurtulmakta önemli bir yardımcıdır. Panik ve endişeyi azaltır, cildi canlandırır.

Şarkıcılarda ve konuşmacılarda da nefes kullanımı çok önemlidir. Bu konularda ise en çok yapılan hata, göğüs nefesi kullanımıdır. Diyafram nefesini doğru kullanmaya başladığımızda hem sesimizi ve ses tonumuzu daha kontrollü kullanmaya hem de konuşmamız kesilmeden daha uzun ve idareli nefes alabilmeye başlarız.

Nefesi nasıl alıp verdiğimiz, psikolojik yapımız hakkında bize bilgi verir. Nefes kontrolünü sağlamak, hem psikolojimizi hem olaylara verdiğimiz tepkileri, hem de olayları kontrol edebilmemizi sağlar. Örneğin iş hayatında anlık olarak sinirlendiğimiz bir kişiye, sunum yaparken oluşan heyecanımıza, kızdığımız bir arkadaşımıza, araba kullanırken sinirlendiğimiz başka bir sürücüye, ve hatta ailemize karşı hissettiğimiz bir olumsuzlukta sakin ve merkezimizde kalmamızı sağlar. Nefes, streste, panik atakta ve anksiyete bozukluklarında önemli bir yardımcıdır.

Nefes çalışmaları, isteklerimizin farkına varmamızı ve hayatımızda daha sağlıklı, daha huzurlu, daha dengeli olmamızı sağlar.

Bizler nasıl nefes alıyorsak o şekilde yaşarız. Yaşam standardımızı artırmak istiyorsak önce kendimizi dinlemeye başlamalıyız."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.