SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

14 maddelik Hasta Hakları Yasası'nın, 12 maddesi ihlal ediliyor

14 maddelik Hasta Hakları Yasası'nın, 12 maddesi ihlal ediliyor

Evrensel Hasta Hakları Derneği, hasta haklarının ülkemizde de tanınması, talep edilmesi ve uygulanması konusunda farkındalık çalışmaları yürütmeye devam ediyor.

Yayın Tarihi: 10/02/17 07:45
okuma süresi: 4 dak.
14 maddelik Hasta Hakları Yasası'nın, 12 maddesi ihlal ediliyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rüstem Tüccar

Evrensel Hasta Hakları Derneği, hasta haklarının ülkemizde de tanınması, talep edilmesi ve uygulanması konusunda farkındalık çalışmaları yürütmeye devam ediyor.

Dernek Başkanı Emete İmge, "Sağlık kuruluşlarının sunduğu hizmetlere yönelik şikayetler göstermektedir ki 14 maddelik hasta hakları yasasının ilk 12 maddesi, farklı ortamlarda, farklı sebeplerle ihlal edilmektedir" diyerek, ülkedeki hasa hakları sorunlarını değerlendirdi.

Hastaların insan haklarına uygun koşullarda sağlık hizmetine ulaşabilmesini ve bu hakların sağlık alanında en temel anlamıyla hayata geçirilmesini kapsayan hasta hakları kavramı, son yıllarda hasta şikayetleri konusunda üst sıralarda yer alan ülkemizde birçok derneği harekete geçirdi.

2002 yılından beridir taslak Hasta Hakları Yasası metninin sorumlu bakanlık tarafından Meclis'e gönderilmesi için lobicilik çalışmaları yürüten Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, "Derneğimiz, uzun yıllardır hasta hakları konusunda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve eş zamanlı olarak bu düzenlemelerin uygulanmasını talep etmekte ve bunun için çalışmalar yapmaktadır" diyerek, yaptıkları çalışmaların, ülkedeki hasta hakları bakımından çok önemli olduğunu ifade etti.

"AB HASTA HAKLARI TÜZÜĞÜNDE, 14 MADDELİK BİR HAK LİSTESİ VAR"

Mevcut durumda, hasta haklarının kavram olarak yazılı metinlerde, yasa ve tüzüklerde dile getirilmediği halde, bu konuları irdeleyen ve düzenleyen tıp etiği kuralları ve yasal düzenlemelerin bulunduğunu söyleyen İmge, "Buna örnek olarak, Tabibler Birliği Tıp Etiği Tüzüğü ve Sağlık Çalışanları Yasasını gösterebiliriz" dedi.

"MEVCUT DÜZENDE, LİSTENİN İLK 12 MADDESİ İHLAL EDİLİYOR"

AB Hasta Hakları Tüzüğü'nde, 14 maddelik bir liste olduğunu açıklayan İmge, listeyi şu şekilde sıraladı:

1- Koruyucu Tedbirlerin Alınması Hakkı

2- Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Hakkı

3- Bilgi Hakkı

4- Rıza (aydınlatılmış onam) Hakkı

5- Özgür Seçim Hakkı

6- Özel ve Gizlilik Hakkı

7- Hastaların Vaktine Saygı

8- Kalite Standartları Hakkı

9- Güvenlik

10- Yenilik Hakkı

11- Gereksiz Ağrı/Acı ve Sıkıntıdan Sakınma Hakkı

12- Kişisel Tedavi Hakkı

13- Şikayet Hakkı

14- Tazminat Hakkı

Ancak, sağlık kuruluşlarının sunduğu hizmetlere yönelik şikayetlerin, bu hakların ilk 12 tanesinin farklı ortamlarda, farklı sebeplerle ihlal edildiğinin göstergesi olduğunu ifade eden İmge, "Bu şikayetlerin hasta memnuniyetine dönüştürülebilmesi için sağlık kuruluşlarında 'Hasta Şikayet Birimi'nin olması gerekiyor. Burada çalışan personelin, vatandaşın her türlü sorusunu, şikayetine ve anlaşmazlıkların çözümüne yanıt verebilecek bilgi ve beceriye sahip olması şarttır" şeklinde açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.