TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

Türkiye Başbakanı Yıldırım: "Kuzey Kıbrıs Türk tarafı çözümde bir adım önde"

Türkiye Başbakanı Yıldırım: "Kuzey Kıbrıs Türk tarafı çözümde bir adım önde"

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Yıldırım, Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili, "Her zaman Türkiye, daha doğrusu Kuzey Kıbrıs Türk tarafı çözümde bir adım önde. Hiçbir zaman çözümü kesintiye uğratacak bir davranış içerisinde olmuyorlar." dedi.

Yayın Tarihi: 17/02/17 16:36
okuma süresi: 5 dak.
Türkiye Başbakanı Yıldırım: "Kuzey Kıbrıs Türk tarafı çözümde bir adım önde"
A- A A+

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Yıldırım, Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili, "Her zaman Türkiye, daha doğrusu Kuzey Kıbrıs Türk tarafı çözümde bir adım önde. Hiçbir zaman çözümü kesintiye uğratacak bir davranış içerisinde olmuyorlar." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım ile Malta Başbakanı Joseph Muscat, 1,5 saat süren baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

Malta'nın, AB dönem başkanlığını ocak ayından itibaren devraldığını anımsatan Yıldırım, "Malta daima Türkiye'yi AB'ye tam üyeliği konusunda destekleyen, şartsız, koşulsuz destek veren bir ülke, bunu takdir ediyoruz. Malta'nın dönem başkanlığı içerisinde de AB-Türkiye ilişkilerinin daha da geliştirilmesi, yeni fasılların açılması ve güncellenmesine karar verilen AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın çalışmalarına başlanmasını ümit ediyoruz. Bu konuda gereken desteği Sayın Muscat'ın vereceğinden eminiz." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimi karşısında Malta'nın demokrasi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden yana açık ve net bir tavır koymasını da takdirle karşıladıklarını dile getirdi.

Yıldırım, Muscat ile bölgesel konuları ele aldıklarını, mülteci sorunu başta olmak üzere Suriye'de barışın tesis edilmesi, siyasi çözüm bulunması, Libya'da benzer şekilde sorunların üstesinden gelinerek istikrarın sağlanması gibi konularda görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı.

'AB'NİN HIZLI ADIM ATMASI GEREKTİĞİNİ İFADE ETTİK'

Başbakan Yıldırım, "AB ile Türkiye arasındaki mültecilerin durumuyla ilgili, AB-Türkiye arasındaki vize serbestliği konuları ve geçmişte karşılıklı mutabık kalınan konularla ilgili bugün yaşanan sorunları da değerlendirdik ve bu konularda AB'nin daha hızlı adım atması ve yeni bir bakış açısı getirmesinin gerektiğini ifade ettik." diye konuştu.

Malta'nın gemi sicili, filo bakımından dünyanın üçüncü büyük ülkesi olduğuna işaret eden Yıldırım, "Dolayısıyla bu alandaki mevcut iş birliğinin daha ileri taşıma imkanı olduğunu bir kez daha gördük ve teyit ettik. Ayrıca gelecek dönemde özellikle yabancı dil eğitimi konusunda Malta ile çok daha yakın çalışma imkanı olacağını düşünüyoruz. Bu konuları da etraflıca değerlendirdik." dedi.

'ÇÖZÜM ADA'DA GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAK'

Başbakan Yıldırım, Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili şunları söyledi:

"Eminim ki burada varılacak çözüm Ada'da güvenliği sağlayacak, Türkiye'nin etkin garantisini sürekli olarak temin edecek ve her iki tarafın adil, eşit yönetişim hakkını da beraberinde getirecektir.

"Her zaman Türkiye, daha doğrusu Kuzey Kıbrıs Türk tarafı çözümde bir adım önde. Hiçbir zaman çözümü kesintiye uğratacak bir davranış içerisinde olmuyorlar. Buna özen gösteriyorlar. Çözümün mutlaka sağlanması lazım çünkü çözümsüzlüğün bedelini Kuzey Kıbrıs Türk tarafı ödüyor."

'ADALET, MEDYA VE BASINLA İLGİLİ FASILLARI AB AÇSIN'

Başbakan Yıldırım, Türkiye basın özgürlüğüne karşıymış gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, "Bu iddiada bulunanlara şunu teklif ediyorum; basın özgürlüğü Avrupa için çok önemli, adalet, hukuk devleti olmak çok önemli. 23-24'ncü fasıllar... Adalet, medya ve basınla ilgili fasılları AB açsın, ne söyleyeceklerse söylesinler, biz de cevabını verelim. Buradan çağrı yapıyorum, hariçten gazel okumakla olmaz. Biz gerçek bir teklif yapıyoruz, buyursun açsınlar bu fasılları." dedi.

'MHP İLE GEREKİRSE BAZI ORTAK ETKİNLİKLER YAPABİLİRİZ'

Yıldırım, "Milliyetçi Hareket Partisi ile AK Parti olarak biz bu değişikliği Parlamentoya uzlaşarak getirdik. Dolayısıyla bir amaç birliğimiz var. Milliyetçi Hareket Partisi de bu değişikliğin lehinde kampanya yapıyor, biz de aynısını yapıyoruz. Söylemlerimizin benzer olması gayet doğal, gerekirse bazı ortak etkinlikler de yapabiliriz." diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.