DÜNYA
okuma süresi: 5 dak.

Trump'ın Ticaret Bakanı adayına Kıbrıs üstünden Rusya soruşturması

Trump'ın Ticaret Bakanı adayına Kıbrıs üstünden Rusya soruşturması

20 Ocak'ta yemin ederek resmen ABD Başkanı olan Donald Trump'ın başı, şimdi de Ticaret Bakanı olarak atamayı düşündüğü Wilbur Ross ile belada.

Yayın Tarihi: 19/02/17 09:00
okuma süresi: 5 dak.
Trump'ın Ticaret Bakanı adayına Kıbrıs üstünden Rusya soruşturması
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ulaş Barış

20 Ocak'ta yemin ederek resmen ABD Başkanı olan Donald Trump'ın başı, şimdi de Ticaret Bakanı olarak atamayı düşündüğü Wilbur Ross ile belada.

Servetini genelde batmış çelik ve enerji şirketleri ile zordaki bankaları ucuz fiyattan satın alıp, ekonomik olarak düzelttikten sonra yeniden satarak yapan 79 yaşındaki Ross'un Kıbrıs Bankası'ndaki Rus bağlantıları, Amerikan Senatosu'nda sorgulanıyor.

Trump-Rusya bağlantısının ana üssü Kıbrıs mı?

Miami Herald gazetesinden Kevin Hall'ın haberine göre Trump'ın bakan adayı Ross'un Kıbrıs Bankası'ndaki (Bank of Cyprus) hissesi ve bankanın Rus iş adamları ile bağlantıları, gündeme bir kez daha Trump-Rusya bağlantısını getirirken; Trump'ın Rusya bağlantısının Kıbrıs Bankası üzerinden sağlandığı da iddia ediliyor.

Gazetenin "Trump'ın Ticaret Bakanı adayına Rusya soruşturması" başlıklı söz konusu haberine göre Senato'ya bir mektup gönderen Demokrat Parti'den altı senatör, Ross'un bankadaki ikinci büyük ortak Rus iş adamı Viktor Vekselberg ile bağlantısı hakkında açıklama istiyor.

Ross'a altı soru

Detaylı toplam altı sorunun sorulduğu mektuba, Demokrat Parti'nin Amerikan Senatosu'ndaki ticaret Komitesi'nin başkanı Nelson'un yanı sıra Connecticut Senatörü Richard Blumenthal, Massachusetts Senatörü Ed Markey, New Mexico Senatörü Tom Udall, New Jersey Senatörü Cory Booker ve Wisconsin Senatörü Tammy Baldwin de imza koydu.

Forbes dergisi tarafından kişisel serveti en az 2,5 milyar dolar olarak hesaplanan Ross, Eylül 2014'te, büyük ekonomik kriz içindeki Kıbrıs Bankası'nın yüzde 18'lik hissesini satın alarak hem bankanın en büyük hissedarı olmuş hem de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı görevine getirilmişti.

Ross'un iş ortakları, Putin'in yakın arkadaşları

Mektupta, gelecek hafta ABD Ticaret Bakanı olarak atanması beklenen Ross'un iş ortağı Vekselberg'in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski arkadaşı olmasının yanı sıra, geçmişte Rus devletinin kontrolündeki petrol devi Rosfnet'in de yönetim kurulunda olmasına dikkat çekilerek; bu konudaki ilişkiler yumağına açıklama isteniyor.

Mektupta, Ross ile ilişkisi sorgulanan bir başka kişi de Vladimir Strzhalkovsky. Kıbrıs Bankası'nın Ross'tan önceki Yönetim Kurlu Başkan Yardımcısı Strzhalkovsky'nin, eski bir Sovyet Gizli Servisi (KGB) ajanı olmasının yanı sıra Putin'in de en eski dostları arasında bulunduğu ifade ediliyor.

Trump, Kıbrıs Bankası'dan kredi aldı mı?

Mektupta en can alıcı nokta ise Donald Trump'ın iş organizasyonunun herhangi bir şekilde ya da kurumsal kapsamda Kıbrıs Bankası'ndan kredi kullanıp kullanmadığı ve eğer kullanıldıysa bunun ne miktarlarda olduğunun sorulması olarak dikkat çekiyor.

Ancak ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz perşembe düzenlediği basın toplantısında, söz konusu bağlantıya istinaden ''Kesinlikle doğru değil'' ifadesini kullanmış, "Rusya'ya hiçbir şey borçlu değilim. Rusya'da iş yapmadım ve Rusya'dan herhangi bir borç almadım" diye konuşmuştu.

Ackermann'ın eski görev yeri, Trump'ın çalıştığı banka…

Buna karşın haberde, Trump'ın iş organizasyonunun, Kıbrıs Bankası'nın şimdiki Yönetim Kurulu Başkanı Josef Ackermann'ın bir önceki görev yeri Deutsche Bank ile sıkı ilişkisi olduğu belirtiliyor. Haberde, Trump'ın iş organizasyonunun, Ackermann'ın CEO'su olduğu Deutsche Bank'tan birkaç yıl önce 364 milyon dolarlık bir kredi kullandığı ve 1990'lardan beri bankadan kullandığı miktarın 3 milyar dolardan fazla olduğu belirtiliyor.

Öte yandan haberde, Deutsche Bank'ın Ackermann yönetiminde gerek ABD'de gerekse AB'de çeşitli kara para aklama soruşturmalarına ve cezalara maruz kaldığı da kaydediliyor. Bankanın 'kaynağı belirsiz' birçok komplike işlem sebebiyle New York ve Londra'da toplamda 630 milyon dolar ceza ödemeye mahkum edildiği de vurgulanıyor.

Ross, Rus yatırımcıyı sadece 1 saat görmüş

Bu arada, konuyla ilgili 22 Ocak'ta Senato'da "Kıbrıs Bankası'ndaki Rus yatırımcılarla ilişkiniz nedir?" diye soran Demokrat Parti Washington Senatörü Maria Cantwell'e cevap veren Ross, şahsi bir ilişkisinin kesinlikle olmadığını söylemiş ve en büyük ortak Vekselberg ile sadece bir saatliğine bir araya geldiğini ifade etmişti.

Mektupta sorulan sorulardan bir tanesinin bu konuya atıf yapılarak, söz konusu görüşme ile ilgili yer, zaman, detay ve toplantıda kimlerin bulunduğu konusunda bilgi istenmesi de dikkat çekici bir diğer nokta olarak göze çarpıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.