TURİZM
okuma süresi: 4 dak.

Karlıtaş: "Bizi bizden başka kimse tanıtamaz"

Karlıtaş: "Bizi bizden başka kimse tanıtamaz"

Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) eski Başkanı Hasan Karlıtaş, "21 Şubat Dünya Rehberler Günü" nedeniyle Kıbrıs Postası'na özel açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 21/02/17 07:55
okuma süresi: 4 dak.
Karlıtaş: "Bizi bizden başka kimse tanıtamaz"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık

Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) eski Başkanı Hasan Karlıtaş, "21 Şubat Dünya Rehberler Günü" nedeniyle Kıbrıs Postası'na özel açıklamalarda bulundu.

Dünyada rehberlere büyük önem verildiğini ve rehberliğin bir prestij mesleği olduğunu vurgulayan Karlıtaş, "Yıllardır ihmal edilen rehberlere gereken önemi vermeliyiz. Unutulmamalıdır ki bizi bizden başka kimse tanıtamaz" dedi.

"Tanıma olmadan tanıtma olmaz" diyen Karlıtaş, Turizm Bakanlığı ile KITREB'in bir araya gelerek "nasıl bir turizm istiyoruzu" tartışması gerektiğinin altını çizdi.

Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) eski Başkanı Hasan Karlıtaş, "21 Şubat Dünya Rehberler Günü" nedeniyle Kıbrıs Postası'na özel açıklamalarda bulundu. Siyasilerin kendilerini sadece özel günlerde anımsayarak yılın 364 günü hatırlamadığını belirten Karlıtaş, "rehbersiz turizm olmaz. Turizmin can damarı rehberlerdir. Bir turistin ülkeye bakış açışı ve ülkeden memnuniyeti konusunda rehberlerin etkisi çok büyüktür" dedi.

"TURİZM REHBERLİĞİ PROFESYONEL ŞEKİLDE YAPILMALI"

Kıbrıs Türk Rehberler Birliği'ne üye 250 rehber olduğunu belirten Karlıtaş, 1974'ten bu yana turizm rehberlerine gereken değerin verilmediğini vurguladı. Ülkemize dört mevsim, 12 ay turist gelmediği için rehberlerin sürekli iş imkânı bulamadığını ve mecburen başka sektörlere yöneldiğini kaydeden Hasan Karlıtaş, rehberliğin adeta hobi haline geldiğini fakat turizm rehberliğinin profesyonel şekilde yapılması gereken bir iş olduğunu dile getirdi.

"KAÇAK REHBERLERİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ GEREKİYOR"

Bazı dillerde rehber eksikliği olduğunu ve kaçak, belgesiz rehberlerin ortaya çıktığını söyleyen Karlıtaş, eksik rehberlerin giderilmesi için teşvik gerektiğini, kaçak rehberlerin önüne geçilmesi içinde hükümetin tedbir alması gerektiğini sözlerine ekledi. Rehberlerin hak ettikleri taban ücretin belirlenmesi gerektiğini de söyleyen Hasan Karlıtaş, bir rehberin verdiği bilgilerin çok değerli olduğunu belirtti.

"TANIMA OLMADAN TANITMA OLMAZ"

"Bir rehber sadece tarihi ve tarihi yerleri anlatmaz. Kültürü, doğayı, yakın tarihi, güncel olayları da anlatır. Rehber turizm ve kültür elçisidir. Bir ülkenin turiste yansıyan yüzüdür. Turizm rehberi olmak için ciddi bir bilgi birikimine ihtiyacınız var. Tanıma olmadan tanıtma olmaz" diyen Karlıtaş, rehberlere gereken önemin ve değerin verilmesi gerektiğini bundan dolayı da Turizm Bakanlığı ile KITREB'in bir araya gelerek "nasl bir turizm istiyoruz" u tartışması gerektiğinin altını çizdi.

"REHBERLİK DÜNYADA BİR PRESTİJ MESLEĞİDİR"

Dünya da rehberlere büyük önem verildiğini ve rehberliğin bir prestij mesleği olduğunu vurgulayan Karlıtaş, "tartışmak yerine sorunları çözüme ulaştırmalıyız. Yıllardır ihmal edilen rehberlere gereken önemi vermeliyiz. Unutulmamalıdır ki bizi bizden başka kimse tanıtamaz" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.