LEFKE
okuma süresi: 5 dak.

LAÜ ÖÇEM, farklı gelişen çocuklara hizmet veriyor

LAÜ ÖÇEM, farklı gelişen çocuklara hizmet veriyor

Lefke Avrupa Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan "Özel Gereksinimi Olan Çocuklar Uygulama, Araştırma ve Eğitim Merkezi (ÖÇEM)" KKTC genelinde ve uzmanlar eşliğinde farklı gelişen bütün çocukların başvurabileceği bir merkez olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Yayın Tarihi: 24/02/17 15:43
okuma süresi: 5 dak.
LAÜ ÖÇEM, farklı gelişen çocuklara hizmet veriyor
A- A A+
Lefke Avrupa Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan "Özel Gereksinimi Olan Çocuklar Uygulama, Araştırma ve Eğitim Merkezi (ÖÇEM)" KKTC genelinde ve uzmanlar eşliğinde farklı gelişen bütün çocukların başvurabileceği bir merkez olarak hizmet vermeye devam ediyor.

ÖÇEM hakkında detaylı bilgi veren LAÜ-ÖÇEM Müdürü ve Prof. Dr. Ayşegül Ataman, ÖÇEM'in 2015 yılında, Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından, hem bölüm öğrencilerinin uygulama yapmalarına olanak sağlamak, hem de KKTC'de ilk kez bir devlet üniversitesinde halka doğrudan hizmet veren, farklı gelişen çocukları tanılama, aile eğitimi, yönlendirme ve ayrıca farklı gelişen çocuklara eğitim vermek amacıyla kurulduğunu dile getirdi.

ATAMAN: ÖÇEM'DE, UZMAN ÖĞRETİM ÜYELERİ YÖNLENDİRMESİNE DAYALI ÖĞRETİM PLANI, AİLE EĞİTİMİ VE YÖNLENDİRMELER YAPILIYOR

Farklı gelişen bütün çocukların ÖÇEM'e başvurabileceğini belirten Ataman, bu çocukları, üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocuklar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, ders çalışmayı sevmeyen çocuklar, kendini düzenlemeyi ve 3T'yi (TV, Telefon, Tablet) kurallı ve planlı oynamayı beceremeyen çocuklar, okuduğunu anlayamayan, yazmaktan hoşlanmayan matematikle başı hoş olmayan yani tüm özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklar, gittikçe sayıları artan ve neredeyse 64/1 ulaşan Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocuklar, zihinsel yetersizliği olan çocuklar, CP'li çocuklar olarak sıraladı. Ataman, çocukların ÖÇEM'den eğitim alırken, üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Bölümü'nde gerekli terapatik müdahalelerin de uygulandığını ifade etti.

ÖÇEM'in işleyişi hakkında bilgiler de aktaran Ataman, ilk olarak randevu alındığını ve merkezde kendisi, Yrd. Doç. Dr. Gül Kahveci ve Uzman Hatice Bilmez tarafından çocuğun ailesi ile derinlemesine görüşme yapıldığını, çocukla ilgili tüm bilgileri ve tanılandı ise tüm belgeleri incelediklerini, daha sonra çocuğun değerlendirmeye alındığını belirtti. Eğitsel değerlendirme ilkeleri ve ölçekleri ile çocuğun değerlendirilip çocukla ilgili izlenecek yolun belirlendiğini ifade eden Ataman, uzman öğretim üyeleri kontrol ve yönlendirmesine dayalı öğretim planı, aile eğitimi ya da yönlendirmeler yapıldığını açıkladı.

ATAMAN: ÖÇEM, KKTC GENELİNDE HİZMET VERİYOR

Ataman, üstün zekalı ya da üstün yetenekli çocukların değerlendirme, yönlendirme ve aile eğitimlerini kendisinin, Özgül Öğrenme güçlüğü ve tüm öğrenme alanındaki bozukluklardan, CP, çok engelliler zihinsel yetersizlik ve OSB alanlarında Kahveci'nin ve OSB, zihinsel yetersizlik konusunda Bilmez'in yönlendirmeleri ve bire bir öğretim yapmalarıyla birlikte yüksek lisans düzeyinde çalışma yapan beş alan uygulamacısı ve 3.- 4. sınıf lisans öğrencileri gönüllülük esasına dayalı olarak görev yaptığını söyledi. Uygulamalar sırasında ailelerin, çocuklarına verilen eğitimi gözlemlediğini, öğretim sonrasında evde yapmaları gerekenlerin ailelere uygulamacılar ve öğretim elemanlarınca anlatıldığını belirten Ataman, evde eğitim alması gereken çocuklar için, uygulamada iyi olan ve gönüllülük esasına dayalı olarak öğrencilerin evlere eğitim için gönderildiğine de değindi.

Ataman, çocuktaki gelişimin olağan gelişen çocuklardan farklılaştığı şüphesi hissedildiğinde, örneğin dokunulmaktan hoşlanmayan, sese, kokulara aşırı duyarlı olan tekrarlayan davranışları bulunan tek bir oyuncakla amacı dışında oynayan bir çocuk veya 4 aylık olduğu halde sesleri üretemeyen, tüm gelişim alanlarında yavaş olan, 1,5 yaşında okumaya, konuşmaya ve 5N+1k soruları soran çocukların, fark edildiği zaman ÖÇEM'e başvurmaları gerektiğini ifade etti. Ataman, ÖÇEM'in hizmet vermeye başladığı günden itibaren Karpaz, Girne, Gazimağusa, Lefkoşa, Güzelyurt ve Lefke'den çok sayıda ailelerin çocuklarına hizmet verdiğini dile getirdi.

Ataman, ayrıca merkez tarafından hem öğrenciler hem de KKTC'deki alanla ilgilenenlere daha yararlı olmak açısından, seri konferanslar düzenlendiğini, öğretmenlere hizmet-içi eğitimler verildiğini ve okullarda ise konferanslar ve çalıştaylar düzenlendiğini ifade etti.

Merkezde ve bölümde görev alanların son iki yıl içinde hem öğrenci kongreleri hem de ulusal ve uluslararası kongrelerde poster sunumu ve sözlü bildirilerle bilim alanına da katkıda bulunduklarını belirten Ataman, halen tez olarak yürütülen beş orijinal çalışmanın Haziran ayı içinde tamamlanarak, KKTC bilim dünyasına katkı yapacacağını sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.