LEFKE
okuma süresi: 4 dak.

LAÜ öğrencileri "Ekslibris" sanatını uygulayarak öğrendiler

LAÜ öğrencileri "Ekslibris" sanatını uygulayarak öğrendiler

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından "Ekslibris" konulu seminer ve çalıştay düzenlendi.

Yayın Tarihi: 05/03/17 13:15
okuma süresi: 4 dak.
LAÜ öğrencileri "Ekslibris" sanatını uygulayarak öğrendiler
A- A A+

LAÜ'den verilen bilgiye göre, seminerde, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda İstanbul Ekslibris Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasip Pektaşekslibrishakkında detaylı sunum yaptı. Pektaş, sunumunda ekslibrisin tanımını, kitap sahibini tanıtan, onu yücelten bir sanat dalı, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde isimlerinin ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu baskıresimler olarak açıkladı.

Pektaş, ekslibrisin önemli bir iletişim aracı olduğunu, ekslibris sanatı, insanın elleri arasına, kitapların içine kadar getirdiğini ve onun büyüleyici sıcaklığını hissettirdiğini belirterek,öğrencilere Dünya ve Türkiye'de bulunan ekslibris örneklerini gösterdi.

Pektaş, ekslibrisin tarihi gelişiminden bahsederek, "Ekslibrisler matbaanın icadı ile birlikte yapılmaya başlanmıştır. Daha sonra sadece kitaplara yapıştırmak için değil, biriktirme ve değiştirme objeleri olarak da toplanmaya başlamıştır. 19. yüzyıldan sonra dernekleri kurulmuş, değişim bültenleri, kitaplar yayımlanmaya, yarışmalar yapılmaya başlanmıştır" dedi.

Ekslibrisin tarihi sürecinin ardından ekslibrisin nasıl olması gerektiğine değinen Pektaş, "Ekslibrisin uzun kenarının 13cm'den küçük olması, baskıresimde olduğu gibi çoğaltılması, numara verilmesi gerekir. Çoğaltmak için gravür (C3), ağaç baskı (X2), linolyum baskı (X3), litografi (L), serigrafi (S), ofset (P7), fotoğraf (P8), bilgisayar destekli tasarım (CGD) kullanılmaktadır"dedi.

Pektaş'ın sunumunu tamamlamasının ardından Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Öz Pektaş ise, "İş Görüşmelerinde Portfolyonun Önemi ve Beden Dili" konulu sunum gerçekleştirdi.

Sunumuna portfolyonun tanımı ile başlayan Öz,portfolyoyu tasarımcı, sanatçı ve mimarların yaptıkları işleri tanıtmak amacıyla hazırladıkları, hedefe göre düzenlenmiş belge olarak tanımladı.

Öz, "Kendini tanıtmaya çalışan bir tasarımcı portfolyosunu, özgeçmişini hazırlamalı ve kişisel toplantı ya da görüşmeler yapmalıdır. Portfolyo uzmanlaşılan alanları, kişinin işine karşı isteğini, hevesini sergilemelidir" dedi.

Portfolyonunhazırlanmasında öz geçmiş tasarımının önemli olduğuna dikkat çeken Öz,iyi bir özgeçmişin, kişiyi görüşmeye çağırttığını, ardından özgeçmişin kişisel değeri göstermesi ve kişiye özel olması gerektiği bilgisini verdi.

Son olarak iş görüşmeleri için öğrencilere önerilerde bulunanÖz, başarılı bir görüşme için görüşmeye gidecek bireyin oturma biçimine, göz temasına, tokalaşmasına, gülümsemesine, duruşuna, giyimine, ses tonuna ve ellerinin duruşuna dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Seminer sonrası MAC laboratuvarında konu ile ilgili atölye çalışması gerçekleştirilerek, Pektaş, tarafından öğrencilere uygulamalar yaptırıldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.