LEFKOŞA
okuma süresi: 4 dak.

Lefkoşa'da Çanakkale savaş esirleri konuşuldu

Lefkoşa'da Çanakkale savaş esirleri konuşuldu

KAÜ Siyasal Bilimler Dekanı Prof.Dr.Ulvi Keser '' Çanakkale'de İngilizler tarafından esir alınan Türk askerleri konusunda neredeyse hiç bilgimiz yok.''

Yayın Tarihi: 08/03/17 16:18
okuma süresi: 4 dak.
Lefkoşa'da Çanakkale savaş esirleri konuşuldu
A- A A+
KAÜ Siyasal Bilimler Dekanı Prof.Dr.Ulvi Keser '' Çanakkale'de İngilizler tarafından esir alınan Türk askerleri konusunda neredeyse hiç bilgimiz yok.''

Yunus Emre Enstitüsü tarafından her hafta düzenlenen Salı Söyleşileri çerçevesinde ve 18 Mart Çanakkale Haftası kapsamında düzenlenen "Kıbrıs'ta Çanakkale Savaş Esirleri" başlıklı konferansta bir konuşma yapan Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser Osmanlı İmparatorluğu'nun Sokollu Mehmet paşa'nın ölümün ardından 1579-1915 sürecinde savaş alanından başı dik çıktığı tek yer olan Çanakkale konusunda çok şey yazılıp çizildiğini; ancak Çanakkale'de İngilizler tarafından esir alınan Türk askerleri konusunda neredeyse hiç bilgimiz olmadığını belirtti.

Prof. Keser vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği konferansta İngiltere'nin 1915'te esir aldığı savaş esirlerini adaya 13 Ekim 1916 tarihinden itibaren getirmeye başladığını, 30 Mart 1920 tarihine kadar açık kalan esir kampında toplam 6.732 Türk savaş esiri bulunduğunu, esirlerin perişan, moralsiz ve güçsüz hallerini özellikle Kıbrıs Türklerine göstermek suretiyle onların direniş ruhunun köreltilmeye çalışıldığını aktararak Gazi Mağusa'nın Karakol bölgesinde açılan esir kampında esaret şartlarının çok kötü olduğunu, Türk savaş esirlerine toprak ve kumla karışık odun talaşı ve kabak yedirilmesi neticesinde pellagra başta olmak üzere körlük, yetersiz beslenme sonucu deri ve kemiklerde erimelerin söz konusu olduğunu, ahşap ve bakımsız barakalarda kalan esirlerin zaman kaçmaya çalıştıklarını, firar girişiminde bulunurken veya çeşitli sebeplerle hayatını kaybeden esirlerin Maraş bölgesiyle Namık Kemal Lisesi'nin bulunduğu alandaki toplu mezarlara gömüldüğünü, bölgedeki Çanakkale Şehitliği'nde 33 esirin mezar ve kimliklerinin bilindiğini, 217 esirin sadece isimlerinin tespit edilebildiğini, kampta Trabzon'da Yunanlar tarafından yakalanıp adaya getirilen Türk istihbarat subayı Yüzbaşı Sudi Efendi dışında Taşucu açıklarında yakalanan 3 istihbaratçı Osmanlı askerinin de bulunduğunu, esirler arasında Ergenekon ve Hisarköylü iki Kıbrıslı Türk dışında Mağusalı Hasan Ali Olkar da dahil 4 Kıbrıslı Türk bulunduğunu, Dr. Behiç Bey, Dr. Esat Bey, Ai Babaliki, Larnakalı Kenanlar Ailesi, İmam Mustafa Nuri Efendi gibi Kıbrıs Türk toplum liderlerinin esirlere her türlü yardım ve destekte bulunduklarını da ifade etti.

Prof. Keser, bu kampla ilgili istihbarat ve keşif faaliyetlerinin ilk Türk savaş pilotu Üsteğmen Mithat Tuncel Bey komutasındaki 4. Uçak Bölüğü tarafından çekildiğini, zaman zaman kamptan kaçan esirlerin Kormacit Burnu üzerinden Antalya'ya veya Tatlısu üzerinden Mersin Anamur sahillerine çıkmayı hedeflediklerini, bu amaçla Gönendere-Kalavaç-Ergenekon üçgeninde bulunan ve bugün "Esirler Mağarası" olarak adlandırılan mağarada uzun süre saklandıklarını da ifade ederek söz konusu mağarayı mağara turizmi ve Kıbrıs Türk tarih turizmine kazandırabilmek için uzun zamandır bazı çalışmaların içinde bulunduğunu; ancak arzu edilen sonuca ulaşılamadığını da belirtti. Orijinal belge ve fotoğraflarla süslenen konferansın ardından soru-cevap kısmına geçild ve ardından toplantı sona erdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.