SPOR
okuma süresi: 5 dak.

Dünya beşincisi sporcudan tavsiyeler...

Dünya beşincisi sporcudan tavsiyeler...

Kışın bitmesi ve bahar aylarının gelmesiyle spor salonlarındaki doluluğun arttığını ve kısa sürede kas yapmak isteyenlerin yanlış uygulamalarla forma girmeye çalıştığını belirten Dünya NAC Şampiyonası 5'incisi ve KKTC Milli Vücut Geliştirme Takımı sporcusu Cuma Çeker, kas yapmak ve forma girmek isteyenlere tavsiyelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 13/03/17 07:40
okuma süresi: 5 dak.
Dünya beşincisi sporcudan tavsiyeler...
A- A A+

Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Kışın bitmesi ve bahar aylarının gelmesiyle spor salonlarındaki doluluğun arttığını ve kısa sürede kas yapmak isteyenlerin yanlış uygulamalarla forma girmeye çalıştığını belirten Dünya NAC Şampiyonası 5'incisi ve KKTC Milli Vücut Geliştirme Takımı sporcusu Cuma Çeker, kas yapmak ve forma girmek isteyenlere tavsiyelerde bulundu.

Bilinçsiz kullanılan zararlı maddelerle kısa sürede kas inşa etmenin insan sağlığı için çok tehlikeli olduğunu kaydeden Çeker, insanın sağlıklı ve formda olması için sporu ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmesi gerektiğini söyledi.

Çeker, kas yapma sürecinde sağlıklı beslenen kişilerin, ek besin takviyelerine yani supplementlere de ihtiyacı olduğunu belirterek, supplementlerin bilinçli ve gerekli miktarda kullanılmasının insan sağlığına hiçbir zararı olmadığını belirtti.
Günümüzde hemen hemen her sporcunun hayatında olan supplementlerin yani besin takviyelerinin, kas yapmak isteyen sporcular tarafından kullanıldığını söyleyen Dünya NAC Şampiyonası 5'incisi ve KKTC Milli Vücut Geliştirme Takımı sporcusu Cuma Çeker, supplementlerin kullanım amaçları ve ne maksatla kullanıldığının önemli olduğunu belirtti. Çeker, kas yapmak isteyen sporcular için supplemenler hakkında kısa bilgi verdi. Çeker'in Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamalar şu şekilde:

"Protein tozu, kas kaybını önlemek için kullanılır"

Kas inşa etmek, güç kazanmak, enerji artırımı, vücudun yenilenmesi gibi nedenlerle kullanılan protein tozunun nasıl kullanılacağı, kişinin özel yaşantısına ve sosyal aktivitelerine göre belirlenir.

Whey protein tozu, çeşitli sağlık sorunlarına sahip kişilerde kas kaybını önlemek için kullanılmaktadır. Kilo artışı yapan proteinler, genel komplex karbonhidrat ve yüksek kalori içerir. Genellikle kişinin doğrudan kilo alması amacıyla kullanılır. Kişinin eksik beslenmesi durumunda besinlerin yanına ek takviye alınarak güç, enerji ve gıdalardan eksik kalan besinleri tamamlamak için kullanılır.

"Amino asit, kaslarımızın ve proteinin yapı taşı niteliğindedir"

"Amino asitler, doğrudan protein tozları ile ortak noktaya sahiptir. Amino asit, kaslarımızın ve proteinin yapı taşı niteliğindedir. Bizler için en önemli 20 adet amino asit var ve bunlar, vücut için gerekli proteinleri üretirler. Bu 20 amino asitten 9'u esansiyel amino (EAA) olarak bilinmektedir. Bu amino asitleri besinlerden veya gıda takviyelerinden elde etmek zorundayız. Amino asitler, protein yapı taşları olmanın yanı sıra organlar, kaslar, çeşitli dokular, tendonlar, bağlar, tırnak ve saçların tamiratında ve daha önemlisi insan metabolizmasında enerji, kas yapımı, yağ yakımı ve beyin fonksiyonlarını doğrudan etkiler.

"Yağ yakıcılar, kasların belirginliğini artırmak için kullanılır"

Yağ yakıcılar, vücuttaki yağ yakımını ve fazla kiloları atmak için kullanılır ve aynı zamanda kasların belirginliğini artırmak için kullanılır. Bunların faydaları yüzde 5-20 oranındadır. Doğru beslenme, iyi spor ve kaliteli bir uyku ile desteklenirse etkisini arttırabilir.

Antrenman öncesi kullanılan performans artırıcılar, uzun zaman spor yapan kişileri idmana motive eder, antrenmanda odaklanma, güç artışı, enerji artışı, kan dolaşımını artırmak, vücudu şişirmek için kullanılan bazı ürünlerdir.

"Kreatin, etkili bir gıda takviyesidir"

Kreatin, üstünde çok araştırma yapılmış ancak hala dünyada zararlı mı yoksa faydalı mı diye tartışılan bir üründür ama bir gerçek var ki etkili bir gıda takviyesidir. Kas yapmak ve kas hacmini artırmak, antrenman süresini uzatmak, enerji ve güç artışı sağlamak için biçilmiş bir kaftandır.

"Multivitaminler, insan vücuduna son derece faydalı maddelerdir"

Multivitaminler, insan vücuduna son derece faydalı maddelerdir. Dışarıdan ekstra alınması tartışma konusu olsa da doğru beslenme ile düşük dozajlarda kullanmak çok faydalı olacaktır. Ayrıca genel sağlık seviyesinin korunması, performans artışı sağlamak için çok önemli, özellikle B vitaminleri grubu için bu sporda olmazsa olmazlardandır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.