LEFKE
okuma süresi: 5 dak.

LAÜ'de Dr. Fazıl Küçük ve Rauf R. Denktaş anıldı

LAÜ'de Dr. Fazıl Küçük ve Rauf R. Denktaş anıldı

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi ve Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi tarafından "İki Dava ve Devlet Adamı, İki Unutulmaz Lider" başlığı altında bir panel gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 15/03/17 16:44
okuma süresi: 5 dak.
LAÜ'de Dr. Fazıl Küçük ve Rauf R. Denktaş anıldı
A- A A+
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi ve Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi tarafından "İki Dava ve Devlet Adamı, İki Unutulmaz Lider" başlığı altında bir panel gerçekleştirildi.

LAÜ Hukuk Fakültesi Büyük Amfi Konferans Salonu'nda, iki oturum halinde düzenlenen panelin açılış konuşmasını Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadettin Yıldız yaptı. İki büyük insanı birlikte anlamak ve anmak için biraraya geldiklerini belirten Yıldız, "Biri eksik olsaydı mücadele tamamlanamazdı. Bu nedenle iki dava adamını birlikte anmak istedik, liderlerimizi hasret, minnet ve rahmetle anıyoruz" dedi.

Çalışmaların moderatörlüğünü yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. İhsan Tayhani, 14 Mart'ın Kıbrıs Türkünün özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük için birçok dönüm noktası ve önemli bir gün olduğunu, Dr. Fazıl Küçük'ün 14 Mart 1906'da doğduğunu, Küçük'ün çok önemsediği "Halkın Sesi" gazetesinin ilk sayısını 14 Mart 1942 tarihinde çıkarıldığını, 14 Mart'ın Tıp Bayramı olduğunu ifade etti. Tayhani, Rauf Raif Denktaş'ın, daha 18-20 yaşlarında Kıbrıs davasını omuzladığını ve Kıbrıs Türk Milli Mücadelesinin bayrağını açan Dr. Fazıl Küçük'ten devraldığı bayrağı, onurla taşıyarak, Cumhuriyeti kurmak suretiyle taçlandırdığını belirtti. Tayhani, büyük devlet adamlarını, liderlerimizi anlamak ve anlatmak için bu toplantıyı düzenlediklerini ifade etti.

Kıbrıs Türkünün Özgürlük Mücadelesi Lideri: Dr. Fazıl Küçük

"Kıbrıs Türkünün Özgürlük Mücadelesi Lideri: Dr. Fazıl Küçük" konulu ilk oturumda; Dr. Fazıl Küçük'ün oğlu Mehmet Küçük, KKTC Eski Başbakanı Hakkı Atun ve KKTC Eski Turizm ve Kültür Bakanı / Edebiyatçı-Yazar İsmail Bozkurt konuşmacı olarak yer aldılar.

Çocukluk yıllarında babası Dr. Fazık Küçük'ü çok göremediğini söyleyen Küçük, çocukluk yıllarının EOKA, İngiliz kolonisi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluş dönemine denk geldiğini, 1955'de başladığını ve 1974'te son bulduğunu dile getirdi. Küçük, babası ile olan anılarından ve Dr. Küçük'ün köy gezilerinden halk sohbetlerini katılımcılara aktardı.

"Bu devleti kuran iki büyüğümüzü, liderimizi geleneksel olarak anmak son derece anlamlıdır" diyen Atun, Dr Küçük'ü Yüksek Mühendis, Mimar olarak, lise yıllarında tanıdığını, lise döneminde toplu olarak konuşmaları dinlemeye gittiklerini, siyasetin, liderliğin, ne olduğunu Dr. Küçük'ten öğrenmeye başladığını vurguladı.

Dr. Küçük ile ilgili çocukluk anılarını dile getiren Bozkurt, Liderliğin tek başına donanımla sağlanmadığını, liderlerin belirli meziyetleri olması gerektiğini, "Dr. Küçük bulduğu donanımı güzel kullandı ve başarıya götürdü. Dr Küçük çok yönlü bir kişilikti, yazma gücünün, sahip olduğu birikimi başarıya çevirebildiğini görüyoruz" dedi.

Kıbrıs Türkü'nün Özgürlük Mücadelesini Taçlandıran Lider: Rauf Raif Denktaş

Öğleden sonra gerçekleşen "Kıbrıs Türkünün Özgürlük Mücadelesini Taçlandıran Lider: Rauf Raif Denktaş" konulu ikinci oturumda ise; Emekli Büyükelçi Onur Öymen, KKTC Eski Başbakanı Hakkı Atun ve KKTC Eski Dışişleri Bakanı Vedat Çelik birer konuşma yaptılar.

Kıbrıs Türk Barış Harekatı sırasında görevli olduğunu belirten Öymen, Denktaş'ın yaptığı bütün üst düzey konuşmalarda çok bilgili ve cesaretli olduğunu dile getirerek, KKTC'nin gelmiş olduğu süreçte çok büyük emeğinin olduğunu ifade etti.

Denktaş'la ilgili siyasi anılarını paylaşan Atun, "Denktaş siyasetteki becerisi kadar, kitap okuması, kendini yetiştirme gayesi herkese örnek bir kişi olarak tanınıyordu" diyerek, Denktaş'ın Kıbrıs Türk toplumu için yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler aktardı.

Vedat Çelik ise, Dr. Küçük ve Raif Rauf Denktaş'ın vatan aşkıyla dolu iki lider, kültür, vizyon, fikir, tarih ve daha birçok şeyi anımsattığını ifade etti. Raif Rauf Denktaş ile Ankara'da tanıştığını dile getiren Çelik, "Denktaş çok zeki, güvenilir, güçlü ve sevilen biriydi, bir sanatkardı. Cesur bir mücahitti" dedi.

Ayrıca, LAÜ Hukuk Fakültesi Fuayesi'nde "Hep Halkla Beraber, Hep Halkın Sesi: Dr. Fazıl Küçük" ve "Denktaş'ın Mücadeleye Adanan Yaşamından Kesitler" konulu liderlerin yaşamlarından kesitler içeren iki farklı fotoğraf sergisi de gerçekleştirildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.