DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 7 dak.

Gökaşan: "Kıbrıs'ın adı dünyada kaçak avcılık ile anılır hale geldi"

Gökaşan: "Kıbrıs'ın adı dünyada kaçak avcılık ile anılır hale geldi"

İngiliz gazetelerinin dün yayınladığı bir habere göre Kıbrıs'ta bulunan Ağrotur ve Dikelya İngiliz askeri üslerinde sadece geçen yıl 800 binden fazla kuşun restoranlara satılmak için öldürüldüğü açıklandı.

Yayın Tarihi: 17/03/17 07:47
okuma süresi: 7 dak.
Gökaşan: "Kıbrıs'ın adı dünyada kaçak avcılık ile anılır hale geldi"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık

İngiliz gazetelerinin dün yayınladığı bir habere göre Kıbrıs'ta bulunan Ağrotur ve Dikelya İngiliz askeri üslerinde sadece geçen yıl 800 binden fazla kuşun restoranlara satılmak için öldürüldüğü açıklandı.

Konuyla ilgili, Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunan KUŞKOR Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gökaşan, Güney Kıbrıs'ta kaçak pulya avı ile ciddi şekilde gelir elde edildiğini ve meyhanelerde bu kuşların 3 tanesinin 10 euroya satıldığını dile getirdi.

Ağrotur ve Dikelya üslerinde serbest bir şekilde kaçak avcıların pulya kuşunu avladığını ifade eden Özgür Gökaşan, "Rum hükümeti, bu kaçak avcılara müdahale edemiyor ve İngiliz hükümeti de bu konuda duyarsız davranıyor" dedi.

İngiliz gazetelerinin dün yayınladığı bir habere göre Kıbrıs'ta bulunan Ağrotur ve Dikelya İngiliz askeri üslerinde sadece geçen yıl 800 binden fazla kuşun restoranlara satılmak için öldürüldüğü açıklandı. Çoğu ötücü türlerden bu kuşların, Kıbrıs'ın doğusunda bulunan üsse yapay kuş sesleriyle çekilerek ağa yakalandıktan sonra kafalarına iğne batırılarak öldürüldüğü ifade edilirken, Kıbrıs'ta bu şekilde bir kuş avcılığı yapmanın yasak olduğu fakat kaçak avcıların bu şekilde avlanmak için gizlice İngiliz üssünü kullandıkları da dile getirildi. Konuyla ilgili, Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunan KUŞKOR Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gökaşan, Güney Kıbrıs'ta kaçak pulya avı ile ciddi şekilde gelir elde edildiğini ve meyhanelerde bu kuşların 3 tanesinin 10 euroya satıldığını dile getirdi.RESTORANLARA SATMAK İÇİN AVLIYORLAR

Kıbrıs ve İngiltere'de kuşları korumak için faaliyet gösteren Birdlife Cyprus ve RSPB adlı örgütlere göre kaçak avcılar, bu kuşları ambelopulia adı verilen yöresel yemekte kullanılmak üzere restoranlara satıyor. Örgütler, kaçak avcıların, göçmen kuşları bölgeye çekmek için çok sayıda akaysa ağacı diktiğini ve kaçak avlanmayla mücadele etmek için bu ağaçların sökülebileceğini de belirtti.

İngiliz basını, askeri üsteki yetkililerinin akasya ağaçlarını kesmek için geçen yıl harekete geçtiğini hatırlatılırken; yerel halkın protestosu nedeniyle ağaçların yalnızca yüzde 7'si kesildikten sonra kesimler durdurulduğunu ve buna rağmen bölgede hala 36 hektarlık bir alanda akasya ağacı bulunduğu da açıklandı.

GÖKAŞAN: "SADECE PULYA DEĞİL; FARKLI BİRÇOK KUŞ TÜRÜ TUZAKLARA YAKALANARAK ÖLDÜRÜLÜYOR"

Kıbrıs Postası'na konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kuzey Kıbrıs Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği "KUŞKOR" Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gökaşan, Birdlife Cyprus ile KUŞKOR'un aynı amaca hizmet eden ve aynı doğrultuda çalışan iki sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade etti. Ağaçların arasına kurulan ağlar ve ağaç dallarının üzerine konulan mikşa (ökse) tuzakları ile avlanması yasak pulya kuşlarının kaçak bir şekilde avlandığını söyleyen Özgür Gökaşan, kurulan bu tuzaklara sadece pulya kuşlarının değil; farklı birçok kuş türünün yakalandığını ve bu nedenle öldürüldüğünü dile getirdi.

"KUZEY KIBRIS'TA BİRKAÇ MEYHANE SAHİBİ DIŞINDA SATIŞINI YAPAN KALMADI"

Geçtiğimiz yıllarda polis ekipleri tarafından Karpaz bölgesinde operasyon düzenlendiğini ve doğada bulunan yüzlerce ağ ve mikşa tuzağının imha edildiğini aktaran Gökaşan, "Kuzey Kıbrıs'ta birkaç meyhane sahibi dışında satışını yapan kalmadı. Onların da peşindeyiz ve suçüstü yapmamız halinde kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

"İNGİLİZ HÜKÜMETİ KAÇAK PULYA AVI KONUSUNDA DUYARSIZ DAVRANIYOR"

Pulya avının Güney Kıbrıs'ta da yasak olmasına rağmen, Güney Kıbrıs'ta 'Rum hükümetinin müdahale edemediği', İngiliz hükümetinin kontrolündeki Ağrotur ve Dikelya üslerinde serbest bir şekilde kaçak avcıların pulya kuşunu avladığını ifade eden Özgür Gökaşan, "Rum hükümeti bu kaçak avcılara müdahale edemiyor ve İngiliz hükümeti de bu konuda duyarsız davranıyor. Göç zamanında binlerce kuş yasa dışı bir şekilde yakalanıp gizlice satılıyor" şeklinde konuştu.

"YASA DIŞI AVCILIĞIN ÖNÜNE GEÇMENİN TEK YOLU HAPİS VE AĞIR PARA CEZASIDIR"

Ağaçların kesilmesinin pulya ve diğer kuşların katliamında bir çözüm olmadığına da değinen Gökaşan, "Kamu malı arazilerde ağaçlar kesilse bile özel arazilerde ağaçlar kesilemez. Bu yasa dışı avcılığın önüne geçmenin tek yolu hapis ve ağır para cezasıdır" diyerek, Güney Kıbrıs'ta göstermelik denetim yapıldığını ve denetim sıklaştırılıp cezalar ağırlaştırılmadığı sürece bu sorunun çözülemeyeceğini vurguladı.

"KUŞLARIN ÜREMESİNE VE GÖÇ ETMESİNE İZİN VERİLMEDEN AVLIYORLAR"

İçinde bulunduğumuz bu dönemlerin göçmen kuşların Avrupa'ya dönme dönemleri olduğunu ifade eden Özgür Gökaşan, kuşların çiftleşme ve yumurtlama dönemi olduğu için ağların yanına kuş sesi yayan hoparlörler konulduğunu ve bu şekilde, göç halindeki kuşların tuzağa çekildiğini belirtti. Tuzaklar nedeniyle kuşların yumurtlamadan ve çoğalamadan yakalandıklarını kaydeden Gökaşan, bu nedenle pulya kuşlarının popülasyonunda ciddi şekilde düşüş olduğunun altını çizdi. Gökaşan, geçmişte sürüler halinde ülkemize gelen pulya kuşlarının artık tek tük görünür hale geldiğini sözlerine ekledi.

"GÜNEY KIBRIS'TA KAÇAK AVCILIKTAN CİDDİ GELİR ELDE EDİLİYOR"

Güney Kıbrıs'ta kaçak bir şekilde avlanan pulya kuşlarından ciddi şekilde gelir elde edildiğini belirten Gökaşan, meyhanelerde 3 tane pulyanın 10 euroya satıldığını ifade etti. Kaçak avcılıkla mücadelede Kuzey Kıbrıs olarak diğer ülkelere örnek olmamız gerektiğini kaydeden Özgür Gökaşan, Güney Kıbrıs ve İngiliz hükümetine kaçak avcılıkla mücadele konusunda baskı yapılması gerektiğinin altını çizdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.