DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

Mülteci anlaşması sorunlu işliyor

Mülteci anlaşması sorunlu işliyor

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki, odağında mülteci krizi yer alan, 18 Mart mutabakatı bir yılını geride bıraktı.

Yayın Tarihi: 19/03/17 09:02
okuma süresi: 2 dak.
Mülteci anlaşması sorunlu işliyor
A- A A+

Türkiye'nin özellikle Ankara-Brüksel hattındaki kriz ortamlarında sona erdirme kartını kullanmaktan çekinmediği, AB kanadının ise devamından yana olduğu mutabakat nereden bakıldığına bağlı olarak değişen bir bilançoya sahip.

EGE'DE ÖLÜMLER AZALDI:

Ege Denizi'ndeki günlük geçişler 2015'teki 10 bin seviyesinden 43'e düştü. Yılda binin üzerinde mülteci, geçişlerde hayatını kaybederken bu oran geçen yıl 80'e geriledi.

MÜLTECİ TAKASI:

Mutabakat Türkiye'nin Yunan adalarından alacağı her bir Suriyeli karşılığında, Türkiye'deki bir Suriyelinin AB ülkesine yerleştirilmesini öngörüyordu. Türkiye'ye Geri Kabul Anlaşması sonrası gönderilen göçmen sayısı 915'te kaldı. Türkiye'den ise 3 bin 565 Suriyeli AB ülkelerine alındı.

MADDİ YARDIMA SIKI KURAL:

AB'nin sıkı kurallar uygulaması nedeniyle taahhüt edilen ile ödenen para arasında önemli fark var. 3 milyar euro öngörülmüştü, 2.2 milyar euro tahsis edildi. Bunun yaklaşık 1.5 milyar Euro'luk dilimi sözleşmeye bağlandı. Sözleşmeye bağlanan dilimden 750 milyon Euro ödendi.

VİZE MUTABAKATI OLMADI:

Türkiye'nin mutabakattan en önemli beklentilerinden biri vize muafiyetiydi. Karşılanması gereken 72 kriterden 7'si karşılanmadığı gerekçesiyle bu alanda ilerleme yok.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.