DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

Rusya'nın, Mısır'a gizlice özel kuvvetlerini yerleştirdiği öne sürüldü

Rusya'nın, Mısır'a gizlice özel kuvvetlerini yerleştirdiği öne sürüldü

Libya'da daha fazla söz sahibi olmak isteyen Rusya'nın, Mısır'a gizlice özel kuvvetlerini yerleştirdiği öne sürüldü.

Yayın Tarihi: 19/03/17 11:10
okuma süresi: 2 dak.
Rusya'nın, Mısır'a gizlice özel kuvvetlerini yerleştirdiği öne sürüldü
A- A A+

Reuters'ın haberine göre, Rus askerleri, Mısır'ın Libya sınırı yakınlarındaki bir askeri üste konuşlandırıldı. Ajans bu bilgiyi, ABD'li ve Mısırlı kaynakların yanı sıra Batılı diplomatlara da doğrulattı.

Rus özel kuvvetlerinin ve insansız hava araçlarının yerleştirildiği üs, Mısır-Libya sınırına yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Sidi Barrani kasabasında bulunuyor.

Mısır ordusu sözcüsü Tamer El Rifai, Mısır topraklarında herhangi bir yabancı asker bulunmadığını söyleyerek bu haberi yalanladı. Ancak Reuters'a konuşan Mısır güvenlik kaynakları, 22 kişiden oluşan bir Rus özel operasyon birliğinin varlığını doğruladı. Kaynaklar, Rusya'nın geçen ay başında da daha doğuda yer alan Merse Matruh'taki bir üssü kullandığını ifşa etti. Her iki bilgi de daha önce kamuoyuna yansımamıştı.

HAFTER GÜÇLERİNE RUS DESTEĞİ

Diplomatlar ve ABD'li yetkililere göre, Rus özel birlikleri, Hafter kuvvetlerince kontrol edilen petrol limanlarına 3 Mart'ta Bingazi Müdafaa Tugayları tarafından düzenlenen saldırıyla zor duruma düşen Libyalı komutan Halife Hafter'e destek vermek için bölgeye konuşlanmış olabilir.

Uzmanlar, Rusya'nın petrol zengini Libya'ya yönelik bu hamlesinin, Washington'da endişeleri artırdığını belirtti.

ABD'li bir istihbarat yetkilisine göre, Rusya'nın Libya'daki amacı, "Sovyetler Birliği'nin Kaddafi dönemindeki nüfuzunu yeniden sağlamak".
Batılı bir diplomat ise Rusya'nın Hafter'i desteklerken, asıl odak noktasının petrol yatakları olduğunu savundu.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan diplomat, "Şurası açık ki, Mısırlılar Rusya'nın Libya'da etkisini artırmasını kolaylaştırmak için üslerini kullanmasına izin veriyor. İddialara göre, Mısır'da eğitim tatbikatları da düzenleniyor" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.