KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 4 dak.

Rock müzik efsanesi Chuck Berry hayatını kaybetti

Rock müzik efsanesi Chuck Berry hayatını kaybetti

"Maybellene", "Roll Over Beethoven", "Memphis", "My Ding-a-Ling" ve "Sweet Little Sixteen" gibi şarkılarla Rock'n Roll'un varlık sebebi olan efsane müzisyen, söz yazarı ve gitarın en büyük şansı Chuck Berry 90 yaşında yaşama veda etti. Ünlü müzisyenin ölüm nedenine dair henüz bir açıklama yapılmadı.

Yayın Tarihi: 19/03/17 11:27
okuma süresi: 4 dak.
Rock müzik efsanesi Chuck Berry hayatını kaybetti
A- A A+

Rock'n roll'un efsane ismi Chuck Berry, 90 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü müzisyenin Amerika Birleşik Devletleri'nin Missouri eyaletindeki evinde bilinci kapalı bir şekilde bulunduğu ancak Berry'yi hayata döndürme çabalarının sonuç vermediği belirtildi.

"Maybeline", "Roll Over Beethoven" ve "Sweet Little Sixteen", "Johnny B. Goode", "Promised Land" ve kendi yazıp bestelediği daha bir çok parçayla zirveye çıkmış "Rock and Roll müziğin babası" olarak nitelendirilen Amerikalı müzisyenin parçaları defalarca yeniden yorumlanmıştı.

The Beatles grubunun yıldızı John Lennon, "Rock'n roll'a başka bir isim vermeye çalışsaydınız, buna "Chuck Berry" diyebilirdiniz" ifadesini kullanmıştı.

Berry, 1985 yılında Grammy tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görülmüştü.

CHUCK BERRY KİMDİR?

18 Ekim 1926 yılında Kaliforniya, ABD'de doğdu. 1940'lı yılların sonunda Gibson'un gitarı elektriklendirmesi yeni bir devrimi müjdeliyordu. O güne kadar blues ve rock'n'roll gruplarında solo enstrümanı saksafon ya da piyano iken; mucid'i azam Gibson'un Les Paul model elektrikli gitarından sonra yerler değişecekti. İşte elektro gitar ile rock'n'roll'un günümüze taşınması da bu köprüyle başlayacaktı. Chuck Berry de bugünkü birçok müzisyeni etkileyecekti. Bunların başında da AC/DC ve Angus Young gelecekti, öyle ki onun gitarla sahnede seke seke dolaşması tamamen Chuck Berry'den gelenekselleşmiş bir tavırdır. Aynı şekilde Young'un ustalarındandır.

Usta gitarist ve rock'n'rollcu, 1950 yılında ilk olarak bir kulüp ya da bar grubu diyebileceğimiz St Louis, Mo adlı trio ile müzik kariyerine başladı. Bu grupta usta gitarıyla yer alırken, Johnson piyanoda, Ebby Harding de davuldaydı.

1955 yılının Mayıs ayında Chicago'da blues'un efsane adamı Muddy Waters onları Chess Records'a önerecekti. Bir ay sonra da 'Maybeline' adlı şarkıları piyasaya çıkacaktı. Ağustos'ta listelere giren bu tanınmanın sadece ABD ile sınırlı kalması, single'ın İngiltere'de çıkmamasından dolayıydı.

1957 sonunda 'Rock'n Roll Music' single'ı çıktı. Bunu takiben 'Sweet Little Sixteen', 'Johnny B Goode', 'Back'ın The USA' gibi muhteşem parçalarla ününe ün katacaktı.

1960'lı yıllara girerken polisle başı derde girecekti. 1964 yılının başında hapisten çıkan Berry, Chicago'daki stüdyosuna kapanıp, yeni parçalar hazırlamaya koyulur. Bir ay sonra 'Nadine (Is It You?) single'ı geldi. Ardından da İngiltere turnesine çıkar. 9 Mayıs 1964'de Animals ile birlikte Finsbury Park Astoria'da konser verirler.

1985 yılında Grammy tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü.

Chuck Berry artık tüm dünyaya yayılmış öncü ve de efsaneleşmiş bir fenomendi. Adına "Hail Hail Rock'n 'Roll" gibi filmler çekilecek, kitaplar yazılacaktı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.