İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

KISA ve MHD, Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü sebebiyle ortak basın bildirisi yayınladı

KISA ve MHD, Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü sebebiyle ortak basın bildirisi yayınladı

KISA - Eşitlik, Destek ve Irkçılığa Karşı Hareket ve Mülteci Hakları Derneği (MHD), 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü sebebiyle ortak bir basın bildirisi yayınladı.

Yayın Tarihi: 20/03/17 18:33
okuma süresi: 4 dak.
KISA ve MHD, Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü sebebiyle ortak basın bildirisi yayınladı
A- A A+
KISA - Eşitlik, Destek ve Irkçılığa Karşı Hareket ve Mülteci Hakları Derneği (MHD), 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü sebebiyle ortak bir basın bildirisi yayınladı.

Dernekler, yaptıkları açıklamada, milliyetçilik ve ırkçılığın yanı sıra, bu temelde yapılan saldırıların, hem Kıbrıs'ta, hem de dünya çapında artışından ötürü derin endişe duyduklarını ifade ettiler.

Her iki örgüt de en kısa zamanda her türlü ayrımcılık, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük ve ırkçılığa karşı sıfır tolerans politikasının benimsenmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

"Britanya'da, AB'den ayrılma referandumu, D. Trump'ın ABD'de seçilmesi, Macaristan hükümetinin ve diğer AB üye devletlerinin hükümetlerinin göçmenler ve mülteciler aleyhine politika ve uygulamalarının yanı sıra AB'nin insan hakları ile ilgili konulardan, sorumluluklarını daraltması ve aşırı sağ ve ırkçı kitleyi tatmin etmek için tepkisel olarak geri çekilmesi, hem mülteci ve göçmenlere, hem de insan hakları ve hukukun üstünlüğünü korumada ısrar edenlere karşı güçlü bir ırkçılık ve ırkçı şiddet dalgasına yol açmıştır.

Ayrıca, her iki örgüt de, Türkiye'deki toplumda mülteci karşıtı hislerin yükselmesi ve Kürt halkına yönelik Türkiye devletinin baskıcı politikaları dahilinde milyonlarca insanın zorla ülke içerisinde zorla yerinden edilmesi, insan hakları ve yerinden edilmiş kişilerle çalışanlar da dahil, birçok sivil toplum örgütünün kapatılması, siyasetçilerin cezalandırılması ve yerel yönetimlere el konulması gibi ilan edilmemiş bir savaşın süregelmesi gelişmelerine dikkat çeker.

Irkçılık ve hoşgörüsüzlüğü benimseyen ve teşvik eden güçlere gösterilen toleransın, hiddetlerini zayıflatmadığını, hatta mülteciler, göçmenler ve etnik azınlıklara karşı saldırıları yoğunlaştırmaları yönünde onlara siyasi kılıf sunduğunu deneyimler kanıtlamıştır. Göçmenlerle ilgili geçtiğimiz yıl yapılan utanç verici AB-Türkiye antlaşması, yalnızca Avrupa çapında demokratik güçlerin aşırı sağ ve neofaşist çevrelere imtiyazının güçlü bir örneği olmakla kalmayıp, aynı zamanda da bu grupların daha fazla güçlenmesi ve cesaretlendirilmesine ve ırkçı şiddet ve nefret suçlarının artmasına katkı sağlamıştır.

Avrupa hükümetlerinin, özellikle de AB politikalarını şekillendirme gücü olanların, sorumluluğu, yıllardır göç ve sığınma ile ilgili, örneğin AB'nin kuruluş prensiplerine dayanan bir ortak sığınma sisteminin benimsenmesi gibi konuları ele almayı reddettikleri için, çok daha büyüktür. Böylesi bir yaklaşım hem Avrupa halklarını müteakip gelişmelere, hem de popülizm, aşırı sağ, milliyetçilik ve neo-nazizm - faşizm gibi konuların üstesinden gelmeye daha iyi hazırlamış olacaktı.

Kıbrıs'ın, hem kuzeyi, hem de güneyinde, milliyetçiliğin, şövenizmin, ırkçılığın, yabancı düşmanlığının ve nefret suçlarının yükselmesine şahit olmaktayız. Kıbrıslı Türklere karşı Kıbrıslı Rum milliyetçilerinin mükerrer saldırıları, yakın dönemde, Kıbrıslı Rum milliyetçiliğinin patlaması ve sağ ve neo-nazi güçlerin yoğun seferberliği ile doğrudan bağlantılı olduğu için hiçbir şekilde münferit davranışlar olarak görülemez.

Kıbrıslı Türk toplumunda da benzeri bir atmosferin bulunması, Kıbrıs sorununa çözüm olasılıkları gündeme geldiği zamanlarda ada çapında milliyetçilerin, etnik kökenlerine bakmaksızın, ortak refleksleri paylaştığını göstermektedir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.